Cultuur - Volksdans en -muziek

Volushka - folkloristisch ensemble uit Donetsk

maart, april 2006

Volushka - folkloristisch ensemble uit Donetsk Stralende gezichten, krachtige stemmen, schitterende kostuums en prachtige, vrolijke en strijdlustige liederen. Dat kunt u verwachten van "Volushka".

Volushka is een folklore ensemble uit de Oekra´ense stad Donetsk. In april komen zij voor een paar weken naar Nederland met een programma, waar door het middel van zang, muziek en toneelspel word verteld hoe het begin van de lente in een Oekra´ense dorp werd gevierd. Ook de viering van Pasen krijgt in dat programma veel aandacht.

De groep bestaat uit 8 personen. Een paar leden zullen bekend zijn voor het Nederlandse publiek, want ze hebben jaren lang samen gespeeld en gezongen in een andere folklore ensemble "Ozorniye Naigrishi". Maar ook de jonge talenten zijn er bij.

Het programma van "Volushka" bestaat uit Russische, Oekra´ense en Kozakken volksliederen. Oude liederen, die al haast vergeten waren, zijn door hen herontdekt en nieuw leven in geblazen. Deze liederen worden begeleid door volksinstrumenten, zoals de bajan, de balalaika, de balalaikacontrabas en verschillende folkloristische slaginstrumenten.

Oekraïense folkloregroep Roesalka viert 50-jarig jubileum op 29 mei 2005

Hieronder de uitnodiging van Roesalka om hun jubilieum op 29 mei te Hengelo mee te vieren.

Roesalka De Oekra´ense folkloregroep Roesalka uit Hengelo viert dit jaar haar 50-jarig jubileum. Hierbij willen wij u uitnodigen voor een sfeervolle Oekra´ense middag, en wel op: zondag 29 mei 2005. Uiteraard zal het jubileumfeest op typisch Oekra´ense wijze worden gevierd met muziek, zang en dans. Eten en drinken zullen daarbij niet ontbreken.

Het matinee omvat creatief samengesmede dansen en liederen uit het repertoire van Roesalka, en wordt uitgevoerd in de theaterzaal. Het programma wordt gecompleteerd met gastoptredens. Het is ons gelukt onze vrienden uit Chmelnitsky; de professionele muziekgroep van folklore ensemble "Yunist Podyllia", uit te nodigen! Het orkest zal Roesalka live begeleiden tijdens het matinee en speelt de vrolijke noot op de aftherparty. Voorts zal een bevriend Oekra´ens folklore ensemble uit Engeland; "Metelyk", een gastoptreden verzorgen.

Tegen zessen vindt in de foyer de afterparty plaats. Er staat een Oekra´ens hapjesbuffet voor u klaar en drankjes zijn tegen gereduceerde prijs verkrijgbaar bij onze eigen bar.

Plaats:de theaterzaal van Bengeltjes Speeldorp; Esrein 21 te Hengelo
Tijd:zaal open 14.30 uur; aanvang matinee 15.00 uur
Entree: combikaart: Ç 12,50 per persoon (voorstelling + afterparty incl. buffet). Indien u alleen het matinee of alleen de afterparty kunt bijwonen, zijn de kosten Ç 7,50.
kids: Ç 7,50 - de kinderen kunnen ravotten in het speeldorp; er is oppas, snoep, drinken en een kindermenu

Wij willen in ons jubileumjaar, naast feestelijkheden, ook aandacht schenken aan humanitaire zaken. De opbrengst van nevenactiviteiten en de winst van het jubileumfeest komt volledig ten goede aan een kindertehuis in Chmelnitsky Oekra´ne. Dit kindertehuis biedt opvang aan jongeren van 12 tot 18 jaar, die om diverse redenen, meestal in de persoonlijke thuissfeer, op straat zijn gaan zwerven.

Om te reserveren voor het jubileumfeest wordt u vriendelijk verzocht het bedrag over te maken op rekening:

89 66 31 214 m.v.v. J.H.Sotthewes, dansgroep Roesalka te Hengelo

Vermeld daarbij uw naam en het aantal personen. Wij plaatsen u dan op de reserveringslijst. Reserveer, want er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Roesalka

Tot ziens op 29 mei!


Roesalka > www.roesalka.nl

Coby van Raan - Beukinga
j.l.vanraan@home.nl
tel: 053-4767170

Voor inlichtingen in het Oekra´ens of Russisch:

Elena Kopanychuk
elenakopanychuk@rambler.ru
tel: 06-55364570

Russisch-Oekra´ens ensemble "Kalinka" - Maart 2004

Hieronder presenteert dit emsemble zich met hun eigen persbericht naar aanleiding van hun jubileumjaar.

Russisch-Oekraïens zang- en dansensemble
Kalinka
Een unieke groep vol Klank, Kleur en Beweging.
kalinka
foto: Peter Spierenburg

Vol overgave

Samen met Nederlanders die de Russisch-Oekra´ense folklore in hun hart hebben gesloten en de mensen die deze bij hun geboorte hebben meegekregen, wijden de leden van Kalinka zich al bijna 35 jaar met veel plezier en vol overgave aan het beoefenen van de folkloristische muziek, zang en dans. Daarbij wordt gestreefd naar een zo hoog mogelijke artistieke kwaliteit.
De originele kleding en instrumenten, traditionele dansen en de zang in de oorspronkelijke taal, geven het geheel een authentiek karakter.

Heimwee naar geboortegrond

Het begon allemaal toen Russische- en Oekra´ense vrouwen na de tweede wereldoorlog samen met Nederlandse mannen naar ons land kwamen, trouwden en probeerden hier een bestaan op te bouwen.
Vol heimwee naar hun geboortegrond en tradities zochten velen elkaar op, zongen, dansten en musiceerden samen. Zo ontstonden groepjes waartoe ook steeds meer Nederlanders zich aangetrokken voelden. Ze traden hier en daar met succes op en langzamerhand groeide de wens en de noodzaak om er een echte vereniging van te maken. Bijna 35 jaar geleden werd uit deze verschillende groepjes een nieuwe groep samengesteld. De vereniging werd officieel opgericht en statutair gevestigd te Rotterdam. Zij kreeg de naam "KALINKA".

Gelukkige verbintenis

Sinds de oprichting is Kalinka een uniek verschijnsel binnen de Nederlandse amateur-gezelschappen. Zij bestaat uit een (gemengd) koor, orkest en een dansgroep. De groep is een plaats van sociale en culturele betekenis. Binnen Kalinka komt een gelukkige verbintenis tot stand tussen de Slavische ziel en emotionaliteit aan de Úne kant en de Nederlandse nuchterheid aan de andere kant.
Dat klinkt door in de muziek en wordt zichtbaar in de dans. Sinds haar bestaan geeft Kalinka kleur aan de levens van velen erin en eromheen. Kalinka geeft 8 ß 10 keer per jaar voorstellingen (meestal op uitnodiging) in het gehele land en maakt tournÚes naar het buitenland. Zij werkt regelmatig samen met bevriende folkloregroepen in Rusland en Oekra´ne.

Professionele leiding

Kalinka is in de loop der jaren gegroeid in kwaliteit maar ook in kwantiteit en is nu een ensemble met bijna 70 leden waarvan vele jonge mensen, m.n. in de dansgroep.Zij staat onder de professionele leiding van Grigori Sarolea (dirigent-arrangeur) en Olimjon Beknazarov (dansleider/choreograaf).

Jubileumjaar

In september a.s. begin ons jubileumjaar. 35 jaar bestaat Kalinka dan als officiŰle vereniging en dat zal niet ongemerkt voorbij gaan. Er wordt een gedenkboek uitgegeven met de titel "55 jaar Russische folklore", waarin Kalinka een prominente rol speelt en er komt een tentoonstelling in de Grote of St. Laurenskerk te Rotterdam, van 1 maart tot 29 maart 2004 ( te bezichtigen op dinsdag t/m zaterdag van 10 - 4 uur ). De tentoonstelling zal officieel worden geopend op 7 maart 2004, met belangrijke gasten. Bij deze gelegenheid zal ook het jubileumboek gepresenteerd worden. Op zaterdag 17 april om 20.00 uur en op zondag 18 april om 14.00 uur wordt het jubileumjaar afgesloten met twee prachtige jubileumvoorstellingen in het Isala theater te Capelle aan de IJssel.
Na afloop van de tweede voorstelling op 18 april volgt aansluitend nog een reŘnie voor al onze oud-leden.

Voor verdere informatie:
Russisch-Oekra´ns zang- en dansensemble KALINKA
Secretariaat: 010-4663129
info@ensemble-kalinka.nl en www.ensemble-kalinka.nl.

Voor concertboekingen: 0180-522445, marjanhorst@hetnet.nl.

Uzory - topklasse folklore ensemble uit Oekraïne

Ze zijn al een paar weken in Nederland en treden in augustus nog een paar keer in Nederland op voordat ze weer terug gaan naar Oekraïne. Eind november komen ze weer terug naar Nederland om tot eind december een aantal optredens te doen. Waar en wanneer is nog niet precies bekend, maar die de resterende in augustus natuurlijk wel:

 • Zaterdag 2 augustus: het Zigeunerfestival in Kijkduin, van 12.00 uur tot 18.00 uur op de Boulevard te Kijkduin.
 • Zondag 3 augustus op het buitenpodium van de Scheepsbrug, Boompjes 680 ( Leuvehaven te Rotterdam ). aanvang 14.30 uur tot ca 15.30 uur.
 • Zondag 10 augustus treden zij op op de 17de dag van de Romantische muziek in het Park aan de Maas te Rotterdam ( bij de Euromast ), van 16.00 tot 16.30 uur op podium 2

Uzory We hebben het hier over Uzory een Oekraïense topkwaliteit volksmuziek ensemble uit Nikolaev. Hieronder een persbericht opgesteld door "Padma Audio" Uzory's Nederlandse vertegenwoordiging. Uiteraard kunt u ook op de website van Uzory zelf terecht: www.uzory.mk.ua.

"UZORY" is een Folklore Ensemble uit Oekra´ne. Zij spelen op originele Folklore instrumenten. Uzory werd in 1979 opgericht door musici van de Philharmonic Society in Nikolaev. Sinds die tijd verlieten sommigen het ensemble, maar er kwamen er ook weer bij.

Sinds 1991 bestaat Uzory uit zes dezelfde musici, allen met hetzelfde hoge, professionele niveau en grondige opleiding. Het grootste deel van hun repertoire wordt uitgevoerd met folklore instrumenten zoals de prima domra, de prima balalaika, de contrabas balalaika, accordions, fluiten en allerlei soorten percussie instrumenten. Maar zij maken ook gebruik van instrumenten als de metallofoon, de gitaar, de mandoline en de mondharmonica om zo hun muzikale uitdrukkingsmogelijkheden te vergroten.

Uzory trad vele malen op in Oekra´ne en andere landen zoals ItaliŰ, Duitsland en Nederland en hun concerten zijn altijd zeer succesvol. Niet alleen door hun professionalisme, maar zeker ook door de enthousiaste wijze van uitvoeren waardoor zij hun liefde voor hun muziek overbrengen op hun publiek.

Uzory nam deel aan verscheidene internationale festivals en wedstrijden en ondervonden daarbij veel waardering van zowel amateur als professionele musici.

 • 1995 - the International competition in Klingental (Duitsland), Speciale prijs voor een originele compositie.
 • 1998 - the International Festival of Folkmusic in Den Haag (Nederland), Eerste prijs.
 • 2001 - the International Competition "Citta di Castelfidardo" (ItaliŰ), Tweede prijs.
 • 2002 - Laureate of the International interrogative of popularity "Golden Fortune" (Ukra´ne).
 • 2003 - In het voorjaar van 2003 traden zij op in "Dollywood" in de verenigde Staten van Amerika gedurende het "festival of the nations."

Het repertoire van het ensemble beperkt zich niet tot de volksmuziek van Oekra´ne en andere landen, maar omvat ook klassieke en hedendaagse werken. De muziek van Astor Piazzolla en Richard Galliano heeft hun speciale belangstelling. Zij brengen hun composities in originele, door Uzory zelf vervaardigde transcripties.

De volgende musici vormen Uzory:

 • Natalia Danilchenko - prima domra; Laureate of the Ukra´nian Competition of folkinstrument players.
 • Vladimir Vasilenko - accordion, gitaar, fluit, mondharmonica. Diploma of the International Competition "Krivbas Cup".
 • Anatoly Khandusenko - contrabass balalaika, bellen, fluit, percussie.
 • Alexander Dobrovolsky - accordion, bellen.
 • Nikolay Kramarenko - prima domra, tenor domra.
 • Ivan Obrevko - prima balalaika, contrabass balalaika, gitaar; Leider van het Ensemble.

De leden van Uzory zijn steeds op zoek naar nieuwe manieren van expressie met hun folklore instrumenten. Dit is, mede door hun unieke pallet aan muzikale mogelijkheden, een van de redenen waardoor de concerten van Uzory telkens weer de aandacht van het publiek trekken.

Uzory geeft concerten in theaters en speelt, behalve op festivals, concours en andere bijzondere gelegenheden, ook bij familie- en personeelsfeesten, bedrijfsrecepties en andere feestelijke gebeurtenissen. Hun optreden wordt altijd met zeer veel enthousiasme ontvangen. De inhoud van het repertoire, duur van het optreden en de vergoeding worden in overleg bepaald.

Contactadres voor informatie en boekingen ( voor Nederland ):
Padma audio ( A. van Workum )
Telnr. 0186-602757/602347
Faxnr: 0186-604239
Mob.nrs. 06-22030257 of 06-51341946
e-mail: avworkum@padma.nl

Oekraïens folklore-ensemble "Junist Podillya" op Wereldfolkloreade

gemeld door John Dat via de SPS N-O mailinglist (21 april 2003)

Gedurende het Hemelvaart 'weekend' van 28 mei t/m 1 juni 2003, wordt in Oostrozebeke, België (vlak bij Kortrijk) het 19-de Wereldfolkloreade gehouden. De organisatie heeft het Oekra´ens folklore-ensemble "Junist Podillya" uit Chmelnitsky uitgenodigd. Zoals verder op deze pagina te lezen hebben deze een naam hoog te houden in onze lage landen, want zij hebben ook vorig jaar op het SIVO-Folklore Festival opgetreden.

Meer informatie over de Wereldfolkloreade kunt u vinden op http://users.skynet.be/die_rooselaer/nederlands/indexn.htm of via

"Die Rooselaer" vzw
tav. E. Vankeirsbilck
Gaverstraat 58br
B8780 Oostrozebeke
Tel: +32 - 56 66 72 18
Fax: +32 - 56 66 97 71
E-mail: dierooselaer@skynet.be

Oekraïens ensemble "Junist Podillya" op SIVO-Folklore Festival

Het Oekraïense folklore ensemble "Junist Podillya" uit Khmelnitsky speelde in 2002 wederom op het SIVO- Folklore Festivalin Odoorn, Drente. Hun optreden was een wijziging in het originele programma. In Odoorn had men uitval van twee groepen en Junist Podillya zat met een gat in hun toernee, welke ze hier mooi mee konden opvullen. Het folklore festival in Odoorn werd vorig jaar van 31 juli tot en met 4 augustus gehouden.
De bayanist Nikolai Korzun maakte ook deel uitmaken van "Junist Podillya". Nikolai Korzun was met Roesalka in de Karpaten in 2000 en tijdens de platformdag in Deventer.

Nadere informatie over het SIVO-Festival kunt u vinden op www.sivo.nl. Zoals u op die site kunt lezen, zal naar verwachting ook in 2003 een Oekraïens gezelschap haar opwachting komen maken, te weten "Radist" uit Lviv.

 

Dansgroep “Kiev”

Het studenten danstheater “Kiev” bestaat uit studenten van de Oekraïense volksdanskunst en de gehele traditie daar omheen. Dansgroep 'Kiev'; Valeriy Shkorinenko in het midden.

 • Het studentendanstheater 'Kiev' wordt gevormd door dansleraar Valeriy Shkorinenko en zijn studenten. Dit jonge groepje bestudeert de Oekraïense volksmuziektraditie en verpakt dit in traditionele decors.
 • Dit danstheater werd opgezet door een onderdeel binnen de Universiteit van Kiev voor cultuur sinds 1975 met de bedoeling de creatieve inidividuele ontplooiïng van het uitvoeren en choreografie training. "Kiev's" basis reportoire bestaat uit werken die een uitdrukking geven van de vele kanten van de Oekraïense volks- en academische muziek, regionale dansen en traditioneel populaire muzikale composities.
 • Aankomende choreografen en dansleraren presenteren in hun programma het erfgoed van de voornaamste Oekraïense culturele gebieden.

Agenda

Inlichtingen over deze dansgroep:
Truus Soutzen-Reumkens
Kant 135
6462 EX Kerkrade
tel. 045-545 83 76
e-mail: truusfolk@hotmail.com
Ook verdere hulp en advies wordt dankbaar aanvaard.