Muziek

23 september 2006

Actueel

Eerdere artikelen

Jubileumconcert van Het Lysenko Koor

september 2006

Op zondag 1 oktober a.s. om 14.30 uur vindt in de Nicolaaskerk in Nieuwegein een heel bijzonder jubileumconcert plaats ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Het Lysenko Koor uit Nieuwegein. Het koor heeft speciaal hiervoor de Oekra´ense soliste Elena Kopanychuk (in Nederland o.m. bekend geworden door haar optreden in "Una voce particulare") als gastsoliste kunnen aantrekken. In Kiev was zij o.m. als studente verbonden aan het wereldberoemde nationale Oekra´ense koor Vyryovka en kwam ze na het behalen van haar diploma als dirigent koormeester als solozangeres terecht bij het professionele folklore-ensemble "Yunist Podillia" waarmee zij ook in het buitenland is opgetreden.

Jubileumconcert van Het Lysenko Koor Het Lysenko Koor is 10 jaar geleden als projectkoor gestart om samen met het Utrechts Byzantijns Koor en het UriŰl Koor uit De Meern op 30 mei 1997 een concert te geven ten bate van de International Lysenko Family Foundation uit Kiev. Sinds 1997 is het koor zich als regulier koor onder leiding van Dr. M. Antonowycz en Paul Hakkennes verder gaan toeleggen op de liturgische en profane gezangen uit Oekra´ne, terwijl later de Byzantijnse liturgie van Johannes Chrysostomos en het Requiem (Panacheda) is ingestudeerd. In de loop van de tien jaar zijn er vele liturgieen en concerten in binnen- en buitenland verzorgd.

De viering van het tienjarig jubileum valt ook samen met het afscheid van dirigent Paul Hakkennes, die om gezondheidsredenen helaas dit besluit heeft moeten nemen. Hiermee raakt Het Lysenko Koor in korte tijd de twee bijzondere en inspirerende dirigenten en oprichters van haar koor kwijt. Dr. Myroslaw Antonowycz is op 11 april j.l. op 89-jarige leeftijd overleden. Beiden zijn elk op hun eigen wijze als dirigent voor het koor heel belangrijk geweest en er wordt dan ook duidelijk een bijzonder tijdperk afgesloten.

Op 1 oktober zal Irina Gorvanko, een Oekra´ense dirigente die sinds 1996 in Nederland woont, de dirigeerstok van Paul Hakkennes overnemen. Naast haar inzet als dirigent bij Kalinka, het Russisch/Oekra´ense Zang- en Dansensemble uit Rotterdam is zij tevens dirigent van het Slavisch koor Byzantium te Soest. Met haar zal Het Lysenko Koor vanaf oktober weer een nieuwe fase ingaan.

Dit jubileumconcert belooft dus zeker een heel bijzonder concert te worden, waarin ook plaats is voor 'een pas op de plaats', een dankbare terugblik en een verwachtingsvol toekomstperspectief. U bent allen van harte welkom om deze speciale gebeurtenis met Het Lysenko Koor mee te vieren!

Het concert begint om 14.30 uur in de St. Nicolaaskerk, Utrechtsestraatweg 8 in Nieuwegein Noord. De kerk gaat open om 14.00 uur. Kaarten Ó 15 euro zijn verkrijgbaar bij de ingang van de kerk. Ook is het mogelijk telefonisch te reserveren bij Dirk Krijgsman (030- 6563177) en bij Carla Trouwee (030-60223070) of via het info@lysenko.nl.

Het Lysenko koor zal ook een optreden verzorgen op de Oekraïnedag van 7 oktober a.s. te Hilversum. Voor meer informatie over het koor, zie ook hun website www.lysenko.nl.

Volodymyr Kurylenko, Oekra´ense bajanspeler op tournee in Nederland en België

mei, juni, oktober 2006

Oekra´ense bajanspeler Volodymyr Kurylenko De Oekra´ense bajanspeler Volodymyr Kurylenko (1973) bezoekt Nederland en België regelmatig voor het geven van concerten. Met fijnzinnig en gepassioneerd spel weet hij zowel liefhebbers van klassiek, jazz en folk aan zich te binden. Maar het is vooral het Russisch/Oekra´ens repertoire voor bajan, dat - ingeleid en vertolkt door Kurylenko - tot een intense en grensoverschrijdende ontmoeting leidt met de ziel en cultuur van het Slavische volk en continent. Hij speelt muziek van o.a. Podhorny, Derbenko en Zolotaryov, maar brengt ook stukken van Bach en Piazzolla en l'art de musette ten gehore.

Kurylenko studeerde aan het Conservatorium te Donetsk en daarnaast Internationaal Recht in Kiev. Meer dan een musicerend advocaat werd hij een geŰngageerd musicus. Tijdens de 'Oranje Revolutie' leidde hij Netwerk-tv door de straten van Kiev en Donetsk en was hij hun gastheer bij de herverkiezingen (26/12/2004) in zijn woonplaats Krolevets (Sumy).

Afkeer van onrechtvaardigheid maakt hem strijdbaar. Met wat hij overhoudt van zijn concertbezoeken aan onze streken draagt hij bij aan het behoud en de ontwikkeling van de (nog) levende muzikale en culturele tradities van zijn land. Hij verzamelt o.m. eeuwenoude liederen van koren uit de dorpen en helpt de plaatselijke School voor Muziek en Kunst en bibliotheek. Ook maakt hij fotoreportages die het 'post-communistische' leven in een doorsnee provincieplaatsje (zijn woonplaats Krolevets) kritisch en liefdevol vastleggen.

Hij trad op als speciale gast bij de officiŰle heropening van Theater CarrÚ (15/11/2004); op Jazz Maastricht 2005 was hij volgens de pers dÚ grote verrassing.

Voor meer informatie:

Zie op de cultuuragenda voor het actuele overzicht van optredens van Volodymyr Kurylenko in Nederland en België


Krim Kamer Koor op tournee in oktober 2005

September 2005 Krim Kamer Koor

In oktober 2005 zal het Krim Kamer Koor wederom een tournee verzorgen in Nederland in het kader van het programma Nederland - Krim - Nederland, wat op initiatief van de Nederlandse dirigent Chris Jobse en zijn Oekra´ense collega Igor Mykhaylevsky in 2003 is ontstaan. Het Krim Kamer Koor is naast de vele concerten in eigen land regelmatig op tournee door Europa. Het koor bestaat uit 20 tot 25 jonge mensen, die met grote discipline en passie hun muziek ten gehore brengen. Het koor herbergt diverse solisten, zowel vocaal alsook instrumentaal, waardoor het koor een gevarieerd programma brengt. Zij hebben inmiddels een vijftal CD opnamen gemaakt.

Tijdens deze tournee zal het Krim Kamer Koor op diverse plaatsen samenwerken met Nederlandse koren. Zo wordt op zaterdag 8 oktober een gezamenlijk concert gegeven door het koor Concordia uit Honselersdijk. Op vrijdag 14 oktober zal het koor tesamen met het Byzantijns koor Indrik uit Hoorn een concert verzorgen. Het gehele tournee-programma is te vinden op de website www.krimkamerkoor.nl en de cultuuragenda van www.oekraine.org.

Het koor is verheugd ook op 8 oktober de Oekra´nedag te mogen opluisteren. Het koor zal vanaf ongeveer 13.40 uur het niet-kerkelijke deel van hun programma ten gehore brengen.

Chris Jobse dirigeert Tavria strijkorkest op Krim

De Nederlandse dirigent Chris Jobse gaat samen met het Tavria stijkorkest uit Simferopol (Krim) op tournee op de Krim. De volgende concert staan op programma:

  • Zondag 24 oktober 2004 16.00 uur; Yalta, Livadia paleis, Orgelzaal
  • Maandag 25 oktober 2004 15.00 uur; Feodosia, Galerie Aiwazowsky
  • Dinsdag 26 oktober 2004 19.00 uur; Simferopol, Museum Gogol straat

De volgende muziekstukken zullen ten gehore worden gebracht:

  • Tchaikowsky - Elegie voor strijkorkest
  • Arensky - Variaties op een thema van Tchaikowsky
  • Mussorgsky - Kinderkamerliederen
  • Van Bree - Allegro Moderato voor 4 strijkkwartetten
  • Janacek - Idylle

Meer over Chris Jobse's projecten met musici uit de Krim kunt u lezen op onze site: Nederlander als gastdirigent van Crimean Chamber Choir en Bericht uit Oekraïne: Gastdirigent in Simferopol (Krim).

Krim Kamer Koor - Tournee voorjaar 2004

Crimean Chamber Choir

Het Oekra´ense topkoor Krim Kamer Koor is onder leiding van zijn dirigent Igor Mikhailevsky met enige regelmaat in West Europa te beluisteren en heeft al menig hart gestolen! Het koor bestaat uit 25 tot 30 jonge mensen, die met grote discipline en passie hun muziek ten gehore brengen.

Het repertoire bestaat onder anderen uit Vespers en "Liturgy of St. John Chrisostom" van Rachmaninov, "Hohe Messe" van Johann Sebastian Bach, "John of Damascus" van Taneev, delen uit "John Grozny" van Prokofiev, "The Sealed Angel " van Schedrin, muziek bij het treurspel van Tolstoi's "Tsar Feodor John" van Sviridov, koor concert "Puschkin's wreath" op tekst van A. Puschkin van Sviridov, de koren cyclus "Ladoga" van Sviridov, de koren cyclus "The Autumn songs" van Falik, muziek van Stetsenko, Leskov, Tschaikowsky, Leontovitch, Scheremetiev, Tchesnokov, Borthiansky en Archangelsky.

Het Krim Kamer Koor heeft vele werken van westerse, Russische en Oekra´ense componisten in premiŔre gebracht, die ten tijde van het Sovjet regime verboden waren. Ook herbergt het koor diverse solisten, zowel vocaal alsook instrumentaal, waardoor de programma's die het koor en zijn solisten brengen zeer afwisselend zijn.

De afgelopen jaren is het Krim Kamer Koor te horen geweest in Frankrijk, Duitsland en ItaliŰ. Het koor zette haar eerste stappen op Nederlandse bodem als deelnemer aan de internationale korencompetitie 'Tonen2002' in Monster, waar het in een deelnemersveld van 40 koren, een glansrijke tweede plaats behaalde. Tevens heeft het koor in september 2002 een concert verzorgd in Den Helder.

In maart van dit jaar zal het koor zijn eerste grote tournee in Nederland maken. Gedurende anderhalve week zal het koor een tiental concerten verzorgen. Deze toernee start op 20 maart met een concert in de Laurenskerk te Rotterdam. Hierna volgen nog diverse optredens in oa Den Haag, Alkmaar, Hoorn, Sijbekarspel, Oosterland en Naaldwijk. Op deze toernee zal het koor een mengeling van sacrale en wereldlijke muziek uit Rusland en Oekra´ne ten gehore brengen.

Igor Mikhailevsky heeft dit koor in 1995 opgericht. Het niveau van het koor is sinds de oprichting sterk gestegen, getuige de drie cd-opnamen die het reeds op zijn naam heeft staan. Als u meer over dit koor wilt weten kunt u natuurlijk op de website van het koor kijken (www.crimeanchoir.crimea.com), maar u kunt ook contact opnemen met Chris Jobse (email: c.jobse@quicknet.nl tel.: 0229-278979 of 06-53293384) of Paul Zuidgeest (email: zuidrest@kabelfoon.nl, tel.: 0174-628723).
U kunt ook het verslag van Chris Jobse van zijn belevenissen als gastdirigent van het koor in Oekraïne op onze site terugvinden: Bericht uit Oekraïne: Gastdirigent in Simferopol (Krim)

De concerten van de tournee van het Krim Kamer Koor in het voorjaar van 2004 zijn opgenomen in de cultuuragenda.

Kiev Koor: persbericht februari 2003

Kiev Koor

dirigent: Mykola Gobdych

Fascinerend Paasconcert van het Kiev Koor

Paasviering

In april 2003 komt het befaamde Kiev Koor wederom naar Nederland. Dit koor uit de Oekra´ne is een prominent vertegenwoordiger van Russisch orthodoxe kerkmuziek. Speciaal met het oog op de Paasdagen heeft het koor een fascinerend programma samengesteld.

Het beste koor

In 1990 werd in de jonge republiek Oekra´ne het Kiev Koor opgericht door oud leerlingen van het Pjotr Tsjaikovski Conservatorium. Het gevarieerde en uitdagende repertoire van de Oekra´ense orthodoxe kerk verdiende alle aandacht. De Oekra´ense volksmuziek moest ook aan bod komen, gecombineerd met modern repertoire van componisten als Dmitri Bortnianski en Artem Vedel. Vanaf 1992 treedt het koor zeer succesvol op. Het Kiev koor won een groot aantal prestigieuze prijzen waarvan de belangrijkste zijn: de 1ste prijs aan de Internationale competitie van Russisch orthodoxe muziek in Hajnuwka, Polen (1993). Drie jaar later, ook in Hajnuwka, de prijs voor het beste koor van de laatste tien jaar. Hajnuwka is het belangrijkste concours voor koren met Russisch orthodoxe muziek. Winnen in Hajnuwka betekent: de beste ter wereld zijn!!

Al vanaf het seizoen 1997/1998 maakt het koor succesvolle tournees langs Nederlandse kerken en theaters. Tijdens de laatste tournee waren zij te horen in het AVRO Radio-programma Spiegelzaal vanuit het Koninklijk Concertgebouw en tevens te zien in het VPRO tv programma Vrije Geluiden.

Ontstaan van de Russische Orthodoxe kerkmuziek

Toen de Russische vorst Vladimir in de 10e eeuw op zoek ging naar het ware geloof en, volgens de overlevering, gezanten op weg stuurde naar de verschillende windstreken, maakte de kerk van Byzantium de meeste indruk. Elke andere kerk en religie verbleekte bij de pracht van de Byzantijnse liturgie. De gezanten rapporteerden: "Wij wisten niet of wij ons op aarde of in de hemel bevonden, want nergens op aarde hebben wij zo'n schouwspel en zo'n schoonheid gezien." Vooral de wonderschone kerkmuziek sprak tot de verbeelding en men zou geneigd zijn om te veronderstellen dat uitgerekend die muziek van invloed moet zijn geweest bij de verspreiding van het orthodoxe geloof in Rusland. De orthodoxe kerk kreeg hoe dan ook snel voet aan de grond. Zo ook in Kiev, waar de bevolking de schitterende Sophia kerk bouwde, een kopie van de kerk van Constantinopel. Hier geeft het Kiev koor regelmatig concerten.

In de kranten

'Gekruide, glanzende meerstemmigheid, recht door zee, en van een perfecte technische beheersing. Met priemende sopranen, beeldschone alten, lichtbetraande tenoren en diepe, bronzen bassen. Goed voor een klankspectrum dat in zijn dynamische wendbaarheid overeenkomt met een veelvoud van de 21 stemmen...'
Leeuwarder Courant, 25/3/02, Oene W. Nijdam

'Concert Kiev Koor stilmakend mooi.'
'Alles spat- zuiver (Ó capella!), met gedoseerd vibrato en met volledige beheersing van de materie.'
Deventer Courant, april 2002,Henk Slik

'Wanneer stemmen gebruikt worden zoals door het Kiev Kamerkoor wordt de zang zelfs verheven tot de meest ultieme vorm van kunst waarbij de muziek bijna een bovenaards karakter krijgt.'
Hoogtepunten van dit concert kunnen niet worden vermeld. Eenvoudig omdat ieder werk op zich een hoogtepunt vormde.'
BN de Stem, 2/4/02, Monique Meeuwisse

Tournee Kiev koor april 2003

zo 13 april 19:00 Venray Schouwburg 0478 - 530999
ma 14 april 20:00 Apeldoorn Schouwburg Orpheus 0900 - 1230123
di 15 april 20.15 Zutphen De Hanzehof 0575 - 512013
wo 16 april 20.15 Zoetermeer Stadstheater 079 - 3427565
do 17 april 20.15 Helmond Theater 't Speelhuis 0492 - 543380
vr 18 april 20.15 Amsterdam Het Concertgebouw 020 - 6718345
za 19 april 20.00 Uden Theater Markant 0413 - 256110
zo 20 april 20.00 Kerkrade Parkstad Limburg Theaters 045 - 5716607
ma 21 april 14.30 Deventer Lebu´nuskerk 0570 - 683500
ma 21 april 20:30 Tilburg Concertzaal 013 - 5432220
Wijzigingen voorbehouden

ę copyright Supierz Artist Management, tekst alleen te gebruiken bij bovenstaande productie

 

Nederlander als gastdirigent van Crimean Chamber Choir

Dirigent en oprichter Igor Mykajlevsky

Het Oekra´ense topkoor Crimean Chamber Choir onder leiding van Igor Mykajlevsky, wordt geregeld door zijn land als ambassadeur uitgezonden en heeft in West-Europa al menig hart gestolen! Diverse malen trad het koor op in Frankrijk, Duitsland en ItaliŰ. Het koor zette haar eerste stappen op Nederlandse boden als deelnemer aan de internationale koorcompetitie 'Tonen2000' in Monster. Tevens hebben zij in september 2002 een concert verzorgd in Den Helder. Zij brengen een mengeling van sacrale en wereldlijke muziek uit Rusland en Oekra´ne.

Crimean Chamber Choir in Poeldijk (gem. Monster) Afgelopen zomer kwam de heer Chris Jobse in aanraking met dit grandioze koor toen hij op vakantie in Zuid-Frankrijk een concert van hen bijwoonde. Aangezien Chris zelf dirigent is, kwam hij al gauw in gesprek met zijn collega Igor Mykajlevsky. Igor heeft dit koor in 1995 opgericht en sindsdien vertoont het niveau een zeer duidelijke stijgende lijn, getuige de twee cd opnamen die zij reeds op hun naam hebben staan. Als u meer over dit koor wilt weten kunt u natuurlijk op hun website kijken (www.crimeanchoir.crimea.com), maar u kunt ook contact met Chris opnemen (Email Chris Jobse).

In mei en juni 2003 gaat Chris naar Igor om samen met hem, het symfonieorkest Travia en het Crimean Chamber Choir een gevarieerd programma te maken wat ze gaan uitvoeren op de Krim in Simferopol, Sevastopol en Yalta. Chris zal ons daarvan op de hoogte houden. Zie daarvoor Bericht uit Oekraïne: Gastdirigent in Simferopol (Krim).