Tentoonstellingen

bijgewerkt 2 juni 2006

Actueel

Eerdere tentoonstellingen

 

KIEV in De Nieuwe Kerk - 19de-eeuwse meesterwerken uit het National Art Museum of Ukraine

25 mei t/m 9 juli 2006 - De Nieuw Kerk, Dam, Amsterdam

KIEV in De Nieuwe Kerk - 19de-eeuwse meesterwerken uit het National Art Museum of Ukraine - 25 mei t/m 9 juli 2006 - De Nieuw Kerk, Dam, Amsterdam De Nieuwe Kerk in Amsterdam presenteert vanaf 25 mei een bijzondere selectie van ruim vijftig 19de- en vroeg 20ste- eeuwse schilderijen uit het National Art Museum of Ukraine. De keuze is gemaakt door Jan Hein Sassen, eerder werkzaam als conservator van het Stedelijk Museum Amsterdam. Hij was ook verantwoordelijk voor de tentoonstelling 'Stad & Land' met 19de-eeuwse meesterwerken uit het Stedelijk Museum, die in 2003 in De Nieuwe Kerk te zien was.

Gouden Eeuw van Oekraïne

Voor de beeldende kunst van Oekraïne zijn de 19de en de vroeg 20ste eeuw van groot belang geweest. Deze 'Gouden Eeuw van Oekraïne' heeft bekende kunstenaars voortgebracht, die enorm productief waren en in een grote diversiteit aan stijlen werkten. Net als in de andere Europese landen wordt deze periode gekenmerkt door grote sociale en politieke veranderingen en vooruitgang op wetenschappelijk en technisch gebied. Niet voor niets zien we die grote veranderingen dan ook terug in de kunst van de 19de en begin 20ste eeuw. In de tentoonstelling is bovendien het groeiende nationalisme van de 19de eeuw goed te volgen.

De Nieuwe Kerk toont schilderijen en aquarellen van de bekendste Oekraïense kunstenaars uit de 19de en de vroeg 20ste eeuw. Landschappen, portretten en het volksleven zijn hun belangrijkste onderwerpen. Hoogtepunten zijn de werken van de schilders Repin, Moerasjko en Levtsjenko en het monumentale werk De Bruid van de schilder Fedir Kritsjevski. Op de tentoonstelling is ook een zelfportret van Sjevtsjenko te zien. Voor het donkere en met teer bewerkte schilderij haalde de kunstenaar zijn inspiratie van Rembrandt. De schilder heeft daarom ook als bijnaam 'Rembrandt van Oekraïne'.

Impressionisme

KIEV in De Nieuwe Kerk - 19de-eeuwse meesterwerken uit het National Art Museum of Ukraine - 25 mei t/m 9 juli 2006 - De Nieuw Kerk, Dam, Amsterdam Onder invloed van het impressionisme gingen de kunstenaars steeds meer buiten op locatie schilderen. Aan het einde van de 19e eeuw was het gewone leven van eenvoudige mensen voor hen het summum van schoonheid. Bij het zoeken naar een Oekraïense eigenheid schilderden ze plaatselijke tradities en folklore. De werken van het plattelandsleven moesten optimisme uitstralen. Velen gaven hun schilderijen een psychologische lading mee.

Naarmate Oekraïense kunstenaars in het begin van de 20e eeuw vaker in Duitsland, Frankrijk of Italië studeerden, ontworstelden zij zich aan de realistische en verhalende schilderstijl. Zo hangen op de tentoonstelling werken van Manevitsj, met zijn combinatie van impressionisme en art nouveau een van de belangrijkste Oekraïense vertegenwoordigers van de moderne tijd. Hij kende ook het werk van Vincent van Gogh.

Bijzondere collectie schilderijen even in Nederland

De Nieuwe Kerk organiseert deze bijzondere tentoonstelling ter gelegenheid van het officiële bezoek van de President van Oekraïne op 7 en 8 juni aan Nederland. President Viktor Joesjtsjenko zal op 8 juni een bezoek aan de KIEV-tentoonstelling in De Nieuwe Kerk brengen.

De tentoonstelling is mogelijk gemaakt door Founders van De Nieuwe Kerk, Fortis Bank en Buhrmann NV, de hoofdsponsors Getronics PinkRoccade en KPMG, en is een coproductie met het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

25 mei t/m 9 juli 2006 - De Nieuw Kerk, Dam, Amsterdam. Geopend op alle dagen van 10:00-17:00 uur (8 juni gesloten). Toegang € 3,00 (CJP, Stadspas, groepen>15: € 2,40, Museumkaart, Amsterdam Pass: gratis).

Zie ook:

Expositie 'The Queen Of Flowers' van Anna Dakhno in Stadhuis Vlaardingen

Ter gelegenheid van het bezoek van Mevrouw Kateryna Joesjtsjenko, de echtgenote van de President van Oekraïne, op 8 juni aan Vlaardingen wordt in het stadhuis de exposite The Queen Of Flowers van de Oekraïense schilderes Anna Dakhno gehouden.

Anna Dakhno is geboren op 22 mei 1972 in Oekraïne. Van 1990 tot 1993 heeft zij de kunstacademie gevolgd. Van 1995 tot 2000 studeerde zij Grafische kunsten aan de Kunstfaculteit van Zuid-Oekraïense Pedagogische Staatsuniversiteit in Odessa. In 2000 werd zij lid van de Bond van jonge kunstenaars.

Anna heeft al aan meer dan 30 tentoonstellingen deelgenomen. Zij is geïnteresseerd in muziek en wereldcultuur. Kunst wordt geïnspireerd door liefde.....

De tentoonstelling in de hal van het Vlaardingse Stadhuis is te bezichtigen op donderdag 1 juni, vrijdag 2 juni, dinsdag 6 juni, woensdag 7 juni en vrijdag 9 juni van 8:00-17:00 en op donderdag 8 juni van 12:00-17:00 (Markt 11, Vlaardingen, indien gesloten s.v.p. aanbellen).

Meer informatie: www.dakhno.com/galery.htm, e-mail: anna@dakhno.com.


Boris Mikhailov - Private Pleasures, Burdensome Boredom, Public Decay - a Retrospective

8 april t/m 15 juni 2005

Photo: © Boris Mikhailov - Red, USSR, 1968-1975 (Detail) / Collection Fotomuseum Winterthur. Foam, Fotografiemuseum te Amsterdam, presenteert een uitgebreid overzicht van het werk van Boris Mikhailov. De Oekraïner Mikhailov wordt algemeen gezien als één van de belangrijkste hedendaagse fotografen. Zijn werk is ondermeer bekroond met de Coutts Contemporary Art Award, de Hasselblad Award en de prestigieuze Citibank Photography Price. In de loop der jaren heeft Mikhailov een uiterst veelzijdig oeuvre tot stand gebracht dat inspireert, irriteert en soms zelfs verontrustend genoemd mag worden. De tentoonstelling omvat een periode van 35 jaar: van de tijd van het 'ontwikkelde' socialisme in de jaren zeventig tot de ineenstorting van de Sovjet Unie in 1990-91 en de daaropvolgende jaren van het 'wilde oosten', tot de uiteindelijke verhuizing van Mikhailov van Oekraïne naar het Westen aan het eind van de jaren negentig.

Voor het begin van de jaren negentig is het werk van Mikhailov zelden of nooit vertoond. Als niet-officieel fotograaf kreeg hij van het Sovjet-systeem geen toestemming om bepaalde thema's vast te leggen. Daarnaast werd het hem door de sterke zelfcensuur van veel burgers ook zeer moeilijk gemaakt om te fotograferen. Slechts in beperkte kring en op bescheiden schaal werd zijn werk getoond. Deze presentaties vormden echter wel vaak aanleiding tot verhitte discussies tussen kunstenaars en fotografen.

Mikhailovs zeer omvangrijke oeuvre richt zich enerzijds op het alledaagse leven van de mens in de communistische heilstaat en anderzijds op de directe humanitaire gevolgen van de ineenstorting van de Sovjet-Unie. In zijn fotografie is een grote rol weggelegd voor mensen die het niet hebben gered in de nieuwe, ongeordende samenleving, zoals verschoppelingen, daklozen en dronkaards. Als een conceptueel werkende documentairemaker haalt hij juist die mensen voor de camera die anders een bestaan hebben in het (letterlijk) halfduister. De tegenstelling tussen de opgelegde heroïek van het sovjetleven en de huidige samenleving wordt door Mikhailov met een mengeling van humor en ernst in beeld gebracht. Juist hierdoor tilt hij zijn onderwerp uit boven het specifieke en maakt het tot een tijdloos, universeel document over humanisme en kapitalisme, menselijkheid en onmenselijkheid.

De tentoonstelling wordt mede gecureerd door Fotomuseum Winterthur/Zwitzerland. Foam wordt ondersteund door de VandenEnde Foundation en T-Mobile.

'Boris Mikhailov - a retrospective' is van 8 april t/m 15 juni 2005 te zien in Foam_ Fotografiemuseum Amsterdam.
Open dagelijks van 10-17 uur, do/vr van 10-21 uur. Entree: € 6,- / info: 020 5516500 / www.foam.nl.

Photo: © Boris Mikhailov - Red, USSR, 1968-1975 (Detail) / Collection Fotomuseum Winterthur.