Speciale initiatieven van deelnemers

Treinreis door Oekraïne in september 2004

georganiseerd en hier gepresenteerd door Cor de Vos; 24 oktober 2003. Aangevuld 26 mei 2004

Inleiding

SPS N-O deelnemer Cor de Vos benaderde het webteam op de Oekrainedag van 27 september met de vraag of op wij op de site aandacht aan zijn treinreisinitiatief wilden schenken. Wij wilden graag meewerken om deze aparte reis aan een breder publiek te kunnen voorstellen. Tenslotte doet hij de organisatie daarvan geheel belangeloos. Cor de Vos kan het hieronder zelf het beste uitleggen.
NB: wellicht ten overvloedde: onderstaande aanbiedingen en informatie zijn van Cor de Vos. SPS N-O en haar webteam stellen hem in de gelegenheid deze hier te presenteren, maar zijn verder op geen enkele wijze erbij betrokken en derhalve niet aan te spreken t.a.v. deze aanbieding en informatie of t.a.v. de correctheid en afhandeling van aanmeldingen en de treinreis zelf.

In april 2004 organiseerde ik een twee weken durende treinreis door Oekraine. In september organiseer ik nogmaals deze reis, vanaf 25 september 2004. De doelstelling is om Oekraïne in al haar facetten te laten zien en bekend(er) te maken voor Nederlandse belangstellenden.

Zelf heb ik, een deelnemer bij SPS N-O, eerder twee reizen met deze trein gemaakt. Deze reizen waren echter "special-interest"-reizen voor spoorweghobbyisten en gingen van treindepot naar treindepot. Nadat ik voor de tweede keer met zo'n reis mee was geweest en intussen ook al enkele prive-bezoeken aan Oekraine had gebracht, rijpte bij mij het idee om ook anderen dan alleen spoorweg-hobbyisten met het onbekende, maar mooie en interessante Oekraine kennis te laten maken.

Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en heb contact gezocht met de organisatie in Oekraine, die heel geinteresseerd bleek. Toen het mogelijk bleek te zijn iets te organiseren heb ik contact gezocht met Oad Group & Incentive Travel, omdat ik niet alles in mijn eentje kan doen, en ik vooral geen financiële risico's wil lopen. Voor mezelf niet, maar ook zeker voor (potentiële) deelnemers niet. Daarom verzorgt Oad afdeling GIT nu de vluchten en de boekingen. Voor de deelnemers geeft dit een stuk vertrouwen en zekerheid.

De werving van de deelnemers doe ik zelf, zodat er een klein gevarieerd groepje geïnteresseerden ontstaat, voor wie ook een informatiebijeenkomst wordt georganiseerd. Daar ik eerder succesvol was in het organiseren van deze reis, weet ik dat het programma goed en gevarieerd is, en dat een gevarieerde en geinteresseerde groep veel bijdraagt aan de stemming, en daarmee aan de kennismaking met land en cultuur. Een (ingekort) verslag van de reis in 2002 kunt u nalezen in het winter nummer 2002 van Oekraine Magazine.

De treinreis door Oekraïne

Oekraïne, gelegen tussen Zuidoost Polen en de Zwarte Zee, is één van die onbekende 'nieuwe' landen die ontstonden nadat de Sovjet Unie uiteenviel in verschillende onafhankelijke republieken. Hoewel dit al meer dan tien jaar geleden is, zijn de vroegere Sovjet-republieken, zoals Oekraïne, voor velen nog steeds een witte vlek op de toeristische kaart. Ten onrechte, zoals u tijdens deze bijzondere reis kunt ervaren.

Trein door Oekraïens landschap In 2004 bestaat, in samenwerking met Oad Group & Incentive Travel, de mogelijkheid een unieke, 13-daagse culturele trein- en rondreis door Oekraïne te maken. Voor deze bijzondere reis wordt gebruik gemaakt van de hoteltrein van de Oekraïense organisatie "Dzherelo". Een bijzondere, én de meest geschikte manier om kennis te maken met een onbekend, maar bezienswaardig land.
De "Dzherelo"-hoteltrein is voorzien van slaaprijtuigen met twee-persoons compartimenten, een salon- en een barrijtuig, een douche- en saunarijtuig en natuurlijk een restauratierijtuig. Hier genieten we 's avonds van ons diner, maar ook van het ontbijt en de lunch. In de trein is het verblijf namelijk op basis van "vol pension". Bovendien is er steeds na het diner Oekraïnse gastvrijheid én muziek in het salonrijtuig.

In de prachtige steden Kiev, Odessa en L'viv overnachten we in drie- en vier-sterren hotels. Omdat de toeristische infrastructuur van Oekraïne nog verder ontwikkeld moet worden, moet u echter tijdens deze reis wel rekening houden met voorzieningen die soms van mindere kwaliteit zijn dan men over het algemeen in West-Europa gewend is.

Oekraïne is een uitgestrekt land. De uitgestrektheid (het land is iets groter dan Frankrijk) en het Sovjet-verleden maken dat er grote verschillen bestaan tussen Oost- en West-Oekraïne. Zijn in het westen relicten uit de communistische tijd vrijwel geheel verdwenen, in Oost-Oekraïne is het Sovjet-verleden nog veelvuldig zichtbaar. Waar het land grotendeels vlak en glooiend is, treft men bijvoorbeeld in het westen het berglandschap van de Karpaten aan. Om een goede algehele indruk van het land te krijgen, moet men bij een bezoek aan Oekraïne dus een omvangrijk van het land bezoeken.

Daarom brengt deze reis u vanaf Kiev, zowel naar Dnepropetrovsk in Oost Oekraïne, als naar het statige L'viv in het westen. Tussen deze twee uitersten wordt een bezoek gebracht aan o.a. Odessa aan de Zwarte Zee en verder aan verstilde dorpjes in de Karpaten en het typisch Oost-Europese kuuroord Truskavets. Voor het bezichtigen van hoofdstad Kiev zijn meerdere dagen uitgetrokken. Behalve een toeristisch programma is er aandacht voor het dagelijkse leven op het platteland en het dagelijkse en culturele leven in de steden.

Het programma

Dag 1 (D). Met een lijnvlucht vliegen we naar Kiev, waar we in de middag aankomen. U overnacht in een drie-sterren hotel. De transfer van de luchthaven (of het treinstation) is bij de reissom inbegrepen. U heeft uw eerste kennismaking met de stad. Op deze eerste dag is er een gezamenlijk welkomstdiner.

Dag 2 (O/D). In de ochtend wordt een toeristisch programma verzorgd. De lunch is, om u maximale gelegenheid te geven de stad te verkennen, niet inbegrepen. Aan het eind van de middag is de transfer van het hotel naar het station, waar we aan boord gaan van de "Dzherelo"-hoteltrein voor ons eerste diner in het restauratierijtuig. Overnachting in de trein, voorafgegaan door muziek van het Dzherelo-ensemble.

Dag 3 (O/L/D). In de morgen arriveren we in Dnepropetrovsk, voor onze kennismaking met het oosten van Oekraïne, waar we Lenin in het centrum nog op zijn sokkel zien staan. We bezoeken een klein spoorwegmuseum en maken een boottocht over de machtige rivier de Dnepr. Na de lunch gaan we met een kabelbaan naar een van de rivierstranden van Dnepropetrovsk en/of u geniet van een vrije middag in deze typisch 'Russische' stad.
In de avond genieten we ons diner aan boord van de trein en in de loop van de avond vertrekken we richting Odessa. We overnachten weer in de trein.

Dag 4 (O). Na aankomst in Odessa maken we op een bijzondere manier kennis met de stad en bezoeken een van de grote meren ten noorden van Odessa. Aansluitend checken we in het drie-sterren hotel Chernoye More in het centrum (overnachting op basis van logies en ontbijt). 's Middags vrij. De stad biedt u veel gelegenheid om te lunchen. U mag natuurlijk de beroemde Potemkin-trappen niet overslaan en kunt daarna bijvoorbeeld het Poesjkin-museum bezoeken. In de avonduren wordt een muzikaal programma geboden (optioneel, kosten niet inbegrepen).

Dag 5 (O/D). 's Morgens maken we een boottocht over de Zwarte Zee. De lunch en de middag zijn ter vrije besteding. U kunt zich bijvoorbeeld tezamen met Oekraïners en Russen verpozen aan de Zwarte Zee of de vlak bij het hotel gelegen markt bekijken. Aan het einde van de middag gaan we weer aan boord van onze trein voor het diner. Overnachting in onze trein.

Dag 6 (O/L/D). In de morgen komen we aan in Rudnitsa voor onze eerste kennismaking met het Oekraïense platteland. We gaan aan boord van een smalspoortrein en reizen zo van dorp naar dorp. U heeft de gelegenheid het dagelijks leven in de Oekraïense dorpen te beleven. Onze lunch genieten we op een zeer bijzondere manier in de buurt van Gayvoron. Na de lunch zetten we onze reis voort met de smalspoortrein en komen uiteindelijk weer bij ons rijdende hotel, waar we gewoontegetrouw weer aan boord dineren en 's avonds kunnen genieten van live-muziek. 's Nachts vertrekt onze trein naar Drohobich.

Eten in de trein Dag 7 (O/L/D). Vol van alle indrukken van het stille Oekraïense platteland maken we ons gereed voor een bezoek aan Truskavets, een typisch Oost-Europees kuuroord. We ontbijten in de trein en maken eerst een korte stadstoer door Drogobich alvorens naar Truskavets te gaan. U heeft de rest van de morgen gelegenheid om Truskavets te verkennen. We lunchen wederom in de trein en vertrekken naar de stad Sambir welke we in de middag met een bezoek gaan vereren. U zult merken dat toeristen, zelfs in steden in de Oekraïne nog een bijzonderheid zijn. 's Avonds vertrekken we al dinerend naar de prachtige, oude stad L'viv en overnachten in de trein.

Dag 8 (O/L). We bezoeken L'viv, voorheen Lemberg, waar de oude Oostenrijkse sfeer nog tussen de gebouwen hangt. Allereerst bezoeken we een typisch Oost-Europees verschijnsel: de "kinderspoorlijn" of "pioniers-spoorweg" van L'viv. Kinderen verkopen en controleren de kaartjes of zijn stationschef. Daarna checken we in het drie-sterren hotel Dnistr (op basis van logies en ontbijt) aan de rand van het oude centrum. De middag is vrij te besteden en u kunt bijvoorbeeld de prachtige collectie iconen bezichtigen in het Nationale Museum.
Aan het einde van de middag gaan we naar de opera in het prachtige Opera-theater van L'viv (optioneel). Of flaneer 's avonds mee met de inwoners van L'viv over de Svobodi Prospect en schuif aan op één van de vele terrassen, waar vaak zelfs op live muziek gedanst kan worden!

Dag 9 (O/D). 's Morgens na het ontbijt bezoeken we het openluchtmuseum van L'viv. Om u niet te beperken is de lunch op eigen gelegenheid. L'viv biedt daartoe vele mogelijkheden. De middag heeft u vrij en u kunt bijvoorbeeld de kunstmarkt, de "Vernisage" bezoeken. In de namiddag spreken we, net als de inwoners van L'viv, weer af voor de opera en krijgen we een muzikale verrassing in een prachtige entourage.
Aansluitend gaan we terug naar onze trein en genieten daar van het diner. In de loop van de avond vertrekt de trein naar Kolomiya in de Karpaten.

Dag 10 (O/L/D). Na aankomst in Kolomiya bezoeken we het Oekraïense museum voor Paaseieren en uiteraard de stad. Wie wil heeft de gelegenheid het spoorwegdepot met stoomlocomotieven te bezoeken. We lunchen in onze eigen trein en u maakt uitgebreid kennis met de Karpaten. Met onze trein, deze keer getrokken door een machtige stoomlocomotief, reizen we door dit prachtige gebied. Verstilde dorpjes komen aan uw venster voorbij of worden bezocht. We bezoeken de (souvenir)markt van Yaremcha en reizen in de middag door naar Rakhiv. We dineren en overnachten in onze eigen trein; uiteraard wordt de avond muzikaal omlijst door het Dzherelo-ensemble.

Dag 11 (O/L/D). Na het ontbijt maken we vanuit Rakhiv een korte excursie naar het geografisch middelpunt van Europa. Na terugkeer in onze trein vertrekken we met onze trein, wederom getrokken door een stoomlocomotief, weer noordwaarts en maken onderweg verschillende stops voor het maken van foto's. Aan het begin van de middag arriveren we in Vorokhta. Hier bezoeken we de warenmarkt en bestaat de gelegenheid nader kennis te maken met een Karpatendorp. In de loop van de middag vertrekken we weer; u heeft de gelegenheid kennis te maken met het locale vervoer en temidden van de locale bevolking richting Kolomiya te reizen. Voor het diner treft iedereen elkaar dan weer in onze eigen trein.
Na het diner is er uiteraard weer muziek: het afscheidsfeest met het treinpersoneel. 's Nachts tijdens onze laatste overnachting in de trein rijden we naar Kiev.

Dag 12 (O/L). Na aankomst in Kiev volgt de transfer naar het hotel waar we voor onze laatste nacht in Oekraïne inchecken (op basis van logies en ontbijt). Overdag wordt een toeristisch programma verzorgd (kosten inbegrepen). De rest van de dag is ter vrije besteding.
De stad Kiev biedt zoveel bezienswaardigheden dat u geen enkele moeite zult hebben deze middag te vullen. Zo kunt u bijvoorbeeld Kiev's oude handelswijk Podil met een bezoek vereren of de gezellige sfeer van Kiev's belangrijkste boulevard Khreshatik in u opnemen.

Dag 13 (O). Na het ontbijt heeft u nog enige vrije tijd om uw laatste Hrivna's op te maken, alvorens u vol met impressies van platteland, steden en cultuur van een bijzonder, maar niet meer onbekend land met een lijnvlucht terug reist naar Schiphol.

(O) = ontbijt inbegrepen; (L) = lunch inbegrepen; (D) = diner inbegrepen.

De mogelijkheid bestaat dat enkele programmaonderdelen omgewisseld worden.

Informatie

Treinen door Oekraïne Wilt u meer informatie over het reisprogramma en de reisvoorwaarden, wilt u een aanmeldingsformulier aanvragen of heeft u vragen over de aanmelding, dan kunt u contact opnemen met:

Cor de Vos, Tyassenbelt 40, 8014 NW ZWOLLE (via e-mail: cordevos@tiscali.nl), tel.: 038-4655852.

Bij geen gehoor kunt u eventueel nadere informatie opvragen bij Oad afd. GIT, de heer M. Goossens, die de vliegtickets e.d. voor deze reis verzorgt.

Het ingevulde aanmeldingsformulier kunt u volledig ingevuld toezenden aan:
Oad Reizen BV
Afd. Group & Incentive Travel
Antwoordnummer 10
7440 VG Holten.

Voor vragen over uw aanmeldingsformulier kunt u ook hier terecht.

Nog even dit..

 • Nederlandse reisleiding tijdens de rondreis
 • Duitstalige locale gids
 • Entreegelden bezienswaardigheden zoals beschreven inbegrepen
 • Alleenreizenden kunnen ook een "halve" kamer/compartiment boeken. U wordt dan ingedeeld.
 • Maaltijden conform programma (O = Ontbijt, L = Lunch, D = Diner)
 • Welkomstdiner
 • Heen- en terugreis ook per trein mogelijk

Cijfertjes..

13 dagen, met vertrekdatum zaterdag 25 september 2004 EUR 1635,00 p.p.
Toeslag per persoon  
 • Eénpersoonshotelkamer/treincompartiment *
 • EUR 290,00 p.p.
 • Luchthavenbelastingen en -toeslagen
 • circa EUR 65,00 p.p.
  Korting bij individuele heen- en terugreis per trein EUR 275,00 p.p.

  Inbegrepen:

  • Vlucht Amsterdam - Kiev per lijndienst in de toeristenklasse
  • Transfers, entreegelden en excursies inbegrepen zoals beschreven
  • Accommodatie in hotels op basis van tweepersoonskamer* met douche en toilet
  • 4 hotelovernachtingen op basis van logies en ontbijt
  • 8 overnachtingen in een hoteltrein in slaaprijtuigen met twee-persoons compartimenten*
  • Maaltijden conform programma
  • 's Avonds in de trein live folkloristische muziek (in het salonrijtuig)
  • Boottocht over de Dnepr en boottocht vanuit Odessa
  • Operavoorstelling of concert in L'viv

  Niet inbegrepen:

  • Luchthaven- en vertrekbelastingen
  • Optionele programmaonderdelen
  • Niet genoemde maaltijden
  • Fooi voor het treinpersoneel
  • Visum en visumverzorgingskosten

  Grensdocumenten

  Paspoort dat na terugkomst nog 6 maanden geldig is en een visum. Wij kunnen de visumaanvraag verzorgen (2 pasfoto's benodigd).

  Vreemd geld

  Amerikaanse dollars (US$) in kleine coupures die u ter plekke kunt omwisselen in Hrivna's. Euro's worden ook geaccepteerd. In sommige steden kunt u ook pinnen.

  (*) In de trein zijn éénpersoonsaccommodaties maar beperkt beschikbaar. Een tweepersoonskamer/-compartiment delen is ook mogelijk. U wordt dan ingedeeld met een reisgenoot.