Welkom op Oekraine.org!

Oekraine.org is de website van Platform Nederland - Oekraïne en biedt informatie over haar activiteiten en het land Oekraïne. Het team achter deze website is te bereiken via webteam@oekraine.org en voor informatie over 't platform kunt u emailen naar info@oekraine.org.

Rode Kruis opent giro 5125 watersnood Oekra´ne en MoldaviŰ

7 augustus 2008

Het Nederlandse Rode Kruis opent gironummer 5125 voor hulp aan de slachtoffers van de overstromingen in Oekra´ne en MoldaviŰ. De overstromingen zijn de ergste van de afgelopen 200 jaar. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vandaag al te kennen gegeven 100.000 euro te zullen bijdragen.

Meer dan 30 mensen kwamen om en tientallen slachtoffers worden nog vermist. Ruim 30.000 getroffenen zijn op de vlucht geslagen voor het verwoestende water. De totale schadepost bedraagt al meer dan 1 miljard euro. Het Rode Kruis vraagt geld om de 60.000 meest kwetsbare slachtoffers in MoldaviŰ en Oekra´ne de aankomende 8 maanden van hulp te kunnen voorzien. Het Rode Kruis gebruikt het geld voor de distributie van voedsel (olie, rijst, meel, suiker, ingeblikt vlees en schoon drinkwater), hygiŰne kits, huishoudelijk materiaal, gereedschap om de huizen weer op te bouwen en psychologische ondersteuning aan de getroffenen.

De 6 meest getroffen regio's in het westen van Oekra´ne zijn Ivano- Frankivsk, Chernvitsy, Zakarpattya, Lviv, Ternopil en Vinitsia. Ruim 40.000 huizen zijn extreem beschadigd, 30.000 hectare landbouwgrond is vernietigd en bijna 700 kilometer aan wegen zijn weggeslagen. Het risico dat Oekra´ne en MoldaviŰ de aankomende tijd opnieuw getroffen worden door overstromingen is groot. De grond kan niet meer water absorberen en de rivieren staan gevaarlijk hoog.

Zie het complete persbericht op de website van het Nederlandse Rode Kruis.

Gerdo Zoon overleden

16 juni 2008

Op zaterdag 14 juni overleed op 75-jarige leeftijd mede-oprichter en oud-SPSN-O voorzitter Gerdo Zoon. Naast zijn achtjarig voorzitterschap voor de stichting was hij tot voor kort hoofdredacteur van SPSN-O's tijdschrift Oekraïne Magazine. Gerdo stond bekend om zijn passie voor Oekra´ne en zijn enorme betrokkenheid bij alles wat zich in het land afspeelde. Ondanks zijn hoge leeftijd en broze gezondheid bleef hij zich tot een paar maanden geleden met veel energie inzetten voor het Oekra´ne Magazine, dat mede door zijn verdienste is uitgegroeid tot een in brede kring bijzonder gewaardeerd periodiek.

Gerdo Zoon was penningsmeester bij de Stichting VredesWetenschappen, die recentelijk twee leerstoelen heeft weten te realiseren. Tevens was hij in de 70-er jaren directeur van de Stichting Vredesopbouw Utrecht.
Binnen het Platform Nederland Oekraine zal vooral Gerdo's enorme inzet, betrokkenheid en vindingrijkheid ons bijblijven. Onlangs pleitte hij nog voor aantrekken van een columnnist in Oekraine om het dagelijks straatbeeld te schetsen en wilde hij voor de redactie een studiereis naar Oekra´ne organiseren.

Het afscheid van Gerdo vindt plaats op donderdag 19 juni. De begrafenisplechtigheid begint om 15:30 in de aula van Begraafplaats 'Den en Rust', Frans Halslaan 27 te Bilthoven. De familie laat weten: 'Na afloop is er gelegenheid elkaar te ontmoeten in de ontvangstkamer en heffen wij het glas op Gerdo.'

We zullen Gerdo's enthousiasme missen. We wensen zijn vrouw en kinderen heel veel sterkte toe. Vergeet niet om zijn laatste artikel over het starten van een nieuwe website te bekijken.

 

Reorganisatie website www.oekraine.org

augustus - april 2008

De reorganisatie van de website is aan de gang. Wij hopen hier in de loop van augustus u te kunnen verwelkomen op onze vernieuwde site. In de tussentijd verschijnen hier nieuwsberichten vanuit het Platform Nederland Oekraine (SPSNO) en het belangrijkste nieuws uit en over Oekraïne. Half augustus staat de lancering van de nieuwe Oekraïne-agenda (cultuur, evenementen, zakelijke en politieke bijeenkomsten etc in Nederland en Vlaanderen) gepland.