Nieuws

Op deze pagina's zijn nieuwsberichten ingedeeld als volgt:

Nieuwsberichten Samenwerking

16 februari 2007

Oekraïners bezoeken Groot Salland

2 maart 2007

Waterbeheerders en samenwerkingspartners uit de Oekraïne zijn deze week te gast bij het Waterschap Groot Salland. De buitenlandse gasten bezoeken het waterschap in het kader van een project waarbij ze ondersteuning en begeleiding krijgen bij het opzetten van een kwalitatief goede en moderne dienstverlening naar burgers toe. Ook wordt gewerkt aan meer participatie van watergebruikers in de besluitvorming.

Zie ook:

Steun Run 4 Romny

16 februari 2007

Revalidatiecentrum in RomnyVlaardingse lopers gaan op 26 en 27 maart ruim 160 km lopen voor een revalidatiecentrum voor gehandicapte kinderen in Romny. De sponsorloop gaat in een nacht en een dag van Vlaardingen naar Zutphen. In Zutphen gaan de lopers op 28 maart meedoen met een landelijke veldloop voor ambtenaren. De estafetteloop Run 4 Romny heeft als motto: loop warm voor gehandicapte kinderen in Oekraïne!

Betrokkenheid bij Oekraïne

De Vlaardingse Stichting Spoetnik heeft Romny onder de aandacht van de ambtenaren gebracht. Tijdens het bezoek aan Vlaardingen afgelopen juni van presidentsvrouw Kateryna Joesjtsjenko is gesproken over een samenwerking met Romny. Dit heeft geleid tot een project van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, waarbij de gemeente Vlaardingen, Stichting Spoetnik en Moravská Třebová (de partnerstad van Vlaardingen in Tsjechië) Romny helpen bij het verbeteren van de voorlichting aan de burgers.

Sponsorloop voor revalidatiecentrum

Medewerkers van de gemeente Vlaardingen hebben vanwege het samenwerkingsproject in december 2006 een werkbezoek gebracht aan Romny. De ambtenaren ontmoetten daar onder andere de sympathieke Oekraïense Nataliya Osaulenko, die sinds 2002 een revalidatiecentrum 'runt' voor lichamelijk en geestelijk gehandicapte kinderen in een voormalig schoolgebouw.
Onder de indruk van het goede werk voor deze kinderen is het idee ontstaan een sponsorloop te organiseren. Alle giften komen ten goede aan het revalidatiecentrum.

Helpt u mee?

Met Run 4 Romny willen de lopers zoveel mogelijk geld bij elkaar brengen om de gehandicapte kinderen te laten bewegen en sporten. De lopers voeren actie op persoonlijke titel en in eigen tijd. De Stichting Spoetnik steunt Run 4 Romny.

Draagt u het revalidatiecentrum in Romny ook een warm hart toe? U kunt uw bijdrage rechtstreeks overmaken op girorekeningnummer 69 309 12 ten name van Stichting Spoetnik te Vlaardingen onder vermelding van 'Donatie Run4Romny'. Kijk voor meer informatie, bijvoorbeeld ook voor sponsormogelijkheden, op www.run4romny.nl.

Bezoek delegatie Kiev Pechersk aan Hof van Twente

25 januari 2007

Elf bestuurders en ambtenaren uit Kiev Pechersk (Oekraïne) bezoeken van 24 tot 27 januari Hof van Twente. Het bezoek vindt plaats in het kader van het zogenaamde LOGO East programma. Dit programma, dat geheel gefinancierd wordt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, stelt gemeenten in Nederland in staat om gemeenten in Oekraïne, Roemenië, Bulgarije, Turkije of Servië te ondersteunen bij het verbeteren van hun dienstverlening aan hun burgers.

Zie ook:

Waterschap helpt Oekraïens waterbeheer

5 januari 2007

Waterschap Groot Salland zorgt niet alleen in deze regio voor waterbeheer, onlangs trok een delegatie onder wie Henk Uitslag en Genemuidenaar Jan van de Berg namens de gemeente Kampen naar de Oekraïne om projecten van de grond te tillen.

Zie ook:

Vlaardingen en Moravská Třebová helpen Oekraïense stad met dienstverlening

15 december 2006

Op 15 december meldde de gemeente Vlaardingen: "Ambtenaren uit Vlaardingen en partnerstad Moravská Třebová (Tsjechië) bezoeken van 18 tot en met 22 december de Oekraïense stad Romny. Reden van het bezoek is dat Romny de gemeentelijke dienstverlening aan haar burgers wil verbeteren; Vlaardingen en Moravská Třebová helpen daarbij.". In Vlaardingen's persbericht wordt ook de rol van Spoetnik in deze samenwerking uitgebreid toegelicht. Het bericht sluit af met "De samenwerking tussen de drie steden én een particuliere stichting maakt dit tot een uniek project.". Lees het bericht op de site van Vlaardingen via www.vlaardingen.nl/smartsite.html?id=69917.

Zie ook:

  • Vlaardingen helpt Romny na tussenkomst Spoetnik, zie www.ad.nl/...
  • Vlaardingen en Moravská Třebová helpen Oekraïense stad met dienstverlening, zie www.vlaardingen.nl/...

Press release: Ukraine will commemorate the Remembrance day for victims of famine and political repressions

24 november 2006

PRESS-RELEASE

On 25 November 2006 Ukraine will commemorate the Remembrance day for victims of famine and political repressions. The official ceremonies will be conducted on the anniversary of Holodomor. The Ukrainian famine (1932-1933) or Holodomor was one of the largest national catastrophes of Ukraine in the modern history with direct loss of human life in the range of millions of lives.

The parliaments and the governments of a number of countries, as well as the Parliamentary Assembly of the Council of Europe officially recognize the artificial famine in Ukraine as the genocide of the Ukrainian people. Modern scholars agree that the famine was caused by the policies of the Soviet government under the rule of J.Stalin. Those days the Soviet Union undertook the world's first campaign of mass collectivization from 1929-1933. Soviet peasants in collective farms received a type of dividend after compulsory deliveries were made to the state. Within a few months, the Ukrainian countryside, one of the most fertile agricultural regions in the world, was the scene of general famine. The Soviet government denied initial reports of the famine and prevented foreign journalists from travelling to the region.

Since 1991 Ukraine has been devoted to revealing the truth from the dark side of the Ukrainian history, as well as calling on scholars and researches all over the world to join these endeavors. Annually Ukraine conducts international conferences on this topic. Our country also opened its archives for foreign researchers.

On 24 November 2006 in Kyiv the President of Ukraine V.Yushchenko opened an exhibition organized by the Security Service of Ukraine based on the KGB secret archives on Holodomor “The Declassified Memory.” In his speech, the President urged the world community to recognize the Holodomor as the genocide of the Ukrainian people. The President emphasized, that the acknowledgement of this tragic page of the history does not imply to insult any other country.

Next week Verkhovna Rada of Ukraine (parliament) will consider the draft Law of Ukraine on recognizing the artificial famine in Ukraine as the genocide of the Ukrainian people.

Information and publications are available at the Embassy of Ukraine on your request: 2518 AD The Hague, Zeestraat, 78 (070) 362.60.95, (070) 361.55.65

Discussiebijeenkomsten over politieke situatie in Oekraïne, twee jaar na de Oranjerevolutie

11 oktober 2006

De Eduardo Freistichting, de CDA-stichting voor Internationale Solidariteit, organiseert op dinsdag 17 en woensdag 18 oktober a.s. discussiebijeenkomsten over de politieke situatie in Oekraïne, twee jaar na de Oranjerevolutie.

De Oekraïense parlementsleden Maroesjtsjenko en Stretovitsj zullen een korte toelichting geven op de situatie in hun land. Daarna is er debat waaraan ook CDA-politici deelnemen. In Den Haag is dat CDA-Tweede Kamerlid Bart van Winsen en in Cuijk CDA-Europarlementarier Lambert van Nistelrooy.

Volodimir Stanislavovitsj Maroesjtsjenko en Volodimir Mikolajovitsj Stretovitsj zijn lid van de Partij "Christen-Democratische Unie", dat onderdeel is van "Ons Oekraïne", het blok van president Joesjtsjenko.

Roman Bezsmertni, de leider van Ons Oekraïne, heeft gedreigd uit de regering te stappen. Op dit moment vinden er onderhandelingen plaats tussen president Joesjtsjenko en de fractie.

Dinsdag 17 oktober om 19.30, CDA-partijbureau Buitenom 18 te Den Haag
Woensdag 18 oktober om 20.00, Schouwkaffee, Schouwburg, Grotestraat 62-66 te Cuijk.

Nederlandse diplomatieke post in Kiev wint Ambassadeprijs 2006

31 augustus 2006

Het is voor Nederlandse bedrijven het beste zakendoen in Oekraïne en in Saudi-Arabië. Voorzitter Van Dam van Fenedex reikte gisteren de prijs uit aan de ambassadeur van Kiev, Ron Keller, in de categorie grote posten. Voorzitter Wientjes van VNO-NCW reikte de prijs uit aan de ambassadeur van Riyad, Nicolaas Beets, in de categorie kleine posten.

De VNO-NCW/Fenedex ambassadeprijs is in 1983 ingesteld om meer aandacht te vragen voor het belang van het economisch werk op de diplomatieke posten, en om de waardering voor dat werk tot uitdrukking te brengen.

Uit onderzoek blijkt dat de Nederlandse diplomatieke posten het meest gebruikt worden voor respectievelijk marktinformatie, informatie over projecten en aanbestedingen en informatie over wet- en regelgeving. Minder vaak vraagt het Nederlandse bedrijfsleven om hulp bij het oplossen van handelsgeschillen.

Het juryrapport schrijft: In totaal zijn er 64 verschillende diplomatieke posten genoemd. De eerste selectie heeft plaats gevonden op welke 15 posten de meeste keren voorgedragen zijn. Hier kwamen uit naar voren: Tokyo, Teheran, Kiev, Cairo, Warschau, Berlijn, Beijing, Moskou, Hanoi, New Delhi, NTIO Taipei, Riyad en Dubai.

Vervolgens zijn aan 3 componenten waarden gegeven, deze 3 componenten waren: het gemiddelde cijfer, het aantal malen dat de post genoemd is en de kwaliteit van de motivatie van de respondent.

Bij de grote posten eindigde Tokyo en Teheran op respectievelijk de derde en de tweede plaats. Kiev, Oekraïne is tot beste grote post gekozen. Enkele motivaties hiervoor van bedrijven waren:

  • binnen 2 werkdagen concreet antwoord ontvangen;
  • zeer betrokken. Geen moeite is te veel;
  • zeer snel en efficiënt werkend;
  • er worden zeer adequaat besluiten nagekomen;
  • capabele staf, zowel Nederlands als LOKAAL!,
  • ook …………de ambassadeur (!) staat altijd ten dienste van de bedrijven

Zie ook:

Cursus Oekraïens aan Universiteit Leiden

8 augustus 2006

Oekraïens is niet alleen een hele mooie taal maar in aantal sprekers ook de derde Slavische taal. Na de recente politieke ontwikkelingen in Oekraïne zal de rol van de taal alleen maar groter worden. Ondanks dit wordt nog op geen enkele universiteit in de Benelux en slechts op een paar universiteiten in Duitsland een cursus in deze taal aangeboden.

Daar komt nu verandering in! In de periode september tot december, zal er aan de Universiteit Leiden een cursus Oekraïens worden gegeven. Enige voorkennis is vereist: Verondersteld wordt dat de cursist vertrouwd is met het cyrillische schrift en zich al een beetje verstaanbaar kan maken in een Slavische taal, bijvoorbeeld Russisch. Ook niet-studenten kunnen aan de cursus deelnemen.

De kosten zijn 60 euro voor 10 lessen, inclusief studiematerialen. De lessen worden gegeven in het Lipsiusgebouw (LAKtheater) aan de Cleveringaplaats 1 in Leiden, elke maandagavond van 20.00 uur tot ongeveer 21.30.

Studenten kunnen na afloop een examen afleggen waarmee ze 8 ECTS kunnen verdienen. De docente is mevrouw Irina Gorvanko. Zij studeerde aan het Pedagogisch Instituut in Ivano-Frankivsk.

Voor meer informatie of aanmelding kunt u mailen naar cursusoekraiens@mail.ru of bellen naar 06-46034289.

Remco Reiding ontvangt prijs voor zoektocht nabestaanden

11 juni 2006 - 13:00

Remco Reiding ontvangt Rus Prix 2006 Zaterdagavond 10 juni werd Remco Reiding in het Scheveningse Kurhaus geëerd voor het werk dat hij – als vrijwilliger – heeft gedaan voor het Russische Ereveld in Amersfoort. Na een onderzoek voor de Amersfoortse Courant raakte hij betrokken bij het lot van de Sovjets die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog en in Amersfoort begraven liggen. Toen hij eind jaren ’90 begon, was geen enkele van 865 begraven slachtoffers ‘thuisgebracht’. Nadat Remco naar aanleiding van zijn onderzoek de eerste twee nabestaanden had opgespoord in de voormalige Sovjet-Unie ging het snel. De teller staat inmiddels op 99.

Reiding, die nu als correspondent voor GPD in Moskou woont en werkt, voert zijn speurtocht met name uit via lokale media. De 99 ‘hervonden’ gevallenen zijn vooral afkomstig uit het huidige Rusland en Oekraïne. Remco ontving uit handen van juryvoorzitter Ivanov de Rusprix 2006 voor "persoonlijke inzet om de Russisch-Nederlandse humanitaire betrekkingen te verbeteren". Op het Russische Ereveld vonden ten minste 64 Sovjetsoldaten van Oekraïense origine hun laatste rustplaats. Voorjaar 2001 verscheen in Oekraïne Magazine een verslag van Reidings eerste speurtocht die hem in 2000 naar Aloesjta op de Krim bracht.

Oud-ambassadeur Markov onderscheiden

5 mei 2006

Dmytro Markov (foto archief) Oud-Ambassadeur Dmytro Markov is benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg de versierelen omgehangen op de Nederlandse ambassade in Kiev tijdens de lintjesregen van 2006.

Markov was ambassadeur van Oekraïne in Den Haag van juli 2002 tot november 2005. In die periode - waarin ook de Oranje Revolutie zich voltrok tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de EU - zijn de diplomatieke banden tussen Nederland en Oekraïne versterkt. Ook steeg de onderlinge handel tot boven 1 miljard euro.

Eerder was Markov ambassadeur voor Israël en Cyprus (1998-2002) en perssecretaris van voormalig president Koetsjma (1995-1998). [foto archief]

Dr. Myroslav Antonowycz overleden

15 april 2006

Dr. Myroslav Antonowycz - 1917-2006 De dirigent, zanger en muziekwetenschapper Dr. Myroslav Antonowycz, is 11 april op 89-jarige leeftijd overleden. Antonowycz, geboren Oekraïner in Dolyna (1917), studeerde muziekwetenschappen en zang in Lviv (Lemberg) en in Wenen en trad op in diverse opera's. Aan de Universiteit Utrecht voltooide hij zijn studie in de muziekwetenschappen en promoveerde in 1951. Van zijn hand verschenen diverse werken over Oost- en Westeuropese muziek.

Als oprichter en dirigent gaf Antonowycz gedurende veertig jaar leiding aan het Utrechts Byzantijns Koor, dat onder hem tot grote bloei kwam en honderden malen optrad in binnen- en buitenland. De laatste toer die hij nog heeft kunnen maken, was in juli 2004.

Antonowycz is meerdere malen onderscheiden. Zo werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau, ontving hij de Kerkelijke onderscheiding 'Ridder van de Heilige Gregorius de Grote' en de erepenning van de stad Utrecht. In 1997 kreeg hij op het stadhuis van Utrecht uit handen van de president van Oekraïne een onderscheiding in verband met zijn verdiensten voor het uitdragen van de Oekraïense muziek.

Op dinsdag 18 april werd Dr. Antonowycz in de Parochiekerk van de O.L. Vrouw ten Hemelopneming in De Meern herdacht en op het parochiekerkhof begraven.

Voor meer informatie kunt u terecht op de speciale website www.antonowycz.nl.

Lezing door webteamlid John Stienen in Den Haag - 20 maart 2006

21 maart 2006

De Werkgroep ISEF van de Commissie Buitenland van het CDA Zuid-Holland organiseerde op 20 maart in Den Haag een lezing voor leden van de Commissie Buitenland van het CDA en andere geïnteresseerden.

John Stienen, lid van het webteam van SPS N-O en waarnemer bij de aankomende parlementsverkiezingen in Oekraïne, uitgezonden door het Ministerie van Buitenlandse Zaken is gevraagd een presentatie voor te bereiden met als titel De parlementsverkiezingen op 26 maart in Oekraïne; Testcase voor de Oranje Revolutie.

Bekijk de presentatie hier.

Verslag voordracht Minister Buitenlandse zaken Tarasjoek te Leiden - 8 maart 2006

13 maart 2006

Op woensdag 8 maart sprak de Minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Boris Tarasjoek, tijdens een bezoek aan Nederland op de Universiteit van Leiden.

Volgens Tarasjoek heeft de Oranje Revolutie aangegeven dat Oekraïne onomkeerbaar de weg naar Europa heeft ingeslagen. "Na eeuwen van imperialistische en Sovjetonderdrukking en de jaren van quasi-democratie na de onafhankelijkheid hebben de Oekraïners hun wil getoond om volgens Europese waarden te leven" aldus Tarasjoek.

inister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Boris Tarasjoek, tijdens voordracht te Universiteit van Leiden op 8 maart Terwijl het streeft naar lidmaatschap van de EU en de NAVO neemt Oekraïne een voortrekkersrol in de regio op zich. Voor de Europese integratie is een samenwerkingsverband aangegaan met onder andere Frankrijk, Duitsland en Polen. Dit staat bekend als de Boog van Weimar. President Joesjtsjenko zet zich verder met zijn Gemeenschap van Democratische Keuze in voor democratisering van de Baltische Staten tot de Kaukasus. Hij ziet de vreedzame oplossing die Oekraïne voorstelt voor het Transdnjestrië-probleem (het Joesjtsjenko-plan) als een voorbeeld voor Kosovo of de zuidelijke Kaukasus. Oekraïne maakt zich echter vooral sterk voor samenwerking in de GUAM (Georgië, Oekraïne, Azerbeidzjan en Moldova).

Naast democratisering en stabilisering van de regio is economische groei belangrijk. De minister ziet een belangrijke rol voor Oekraïne bij het bereiken van stabiliteit van de energievoorziening in de regio en daarmee in Europa. Hij sprak daar later op de dag ook over met Vice-premier Zalm en zijn ambtsgenoot Bot.

Uit de gascrisis heeft Oekraïne drie lessen geleerd: ten eerste moet het land zuiniger omgaan met energie. Daarnaast is het van belang om de eigen energiereserve efficiënter aan te spreken en op zoek te gaan naar nieuwe bronnen en ten derde doet Oekraïne er verstandig aan te streven naar minder afhankelijkheid van een beperkt aantal leveranciers.

Tarasjoek gaat ervan uit dat de oranje coalitie zal worden hersteld na de verkiezingen en dat ze opnieuw een meerderheid kan vormen. Het verschil tussen het oosten en het westen van het land is begrijpelijk in een land zo groot als Oekraïne. Toch is 50-60% van de bevolking voor een toekomst in Europa, aldus Tarasjoek. Hij verwacht dat Oekraïne rond 2015 - tegelijk met Turkije - bij de EU zal aansluiten. Oekraïne is al begonnen met het aanpassen van de wetgeving om te voldoen aan het gemeenschapsrecht.

Na 10 jaar Koetsjma, is het niet eenvoudig om de corruptie in enkele maanden de kop in te drukken. Er zijn positieve ontwikkelingen. Transparency International heeft de score voor Oekraïne positief bijgesteld. De corruptie is niet een probleem om in 1 jaar op te lossen.

Voor de Oekraïense buitenlandse politiek is het GOS "irrelevant". Het heeft geen toekomst en heeft in de 15 jaar van zijn bestaan niet bewezen in staat te zijn de grote regionale conflicten zoals in Abchazië en Nagorno-Karabach op te lossen. Oekraïne heeft het GOS-verdrag nooit geratificeerd en erkent het GOS niet als een statenorganisatie.

Ten aanzien van Wit-Rusland waar op 19 maart presidentsverkiezingen plaatsvinden, is de positie van Oekraïne dezelfde als die van de EU, met de uitzondering dat Oekraïne niet kiest voor isolatie, maar voor dialoog. Het Wit-Russische volk en de oppositie mogen door isolatie niet worden gestraft voor hun president.

Links:

  • Official visit of the Minister for Foreign Affairs of Ukraine Borys Tarasyuk to the Kingdom of the Netherlands, www.oekraine.com/.., website Oekraïense ambassade met integrale weergave van Tarasjoek's voordracht.
  • Tarasyuk: Future of Ukraine is linked with Europe, eng.for-ua.com/news/....

Tarasjoek is sinds het aantreden van president Joesjtsjenko in begin 2005 Minister van Buitenlandse Zaken. Hij was van 1995 tot 1997 ambassadeur in de Benelux. Bij de parlementsverkiezingen op 26 maart a.s. staat hij derde op de lijst "Ons Oekraïne".

Theo van Leeuwen overleden

7, 12 februari 2005

Theo van Leeuwen Op 6 februari overleed op 73-jarige leeftijd oud-SPSN-O bestuurslid Theo van Leeuwen. In de bijna 10 jaar dat hij actief was in het bestuur, was hij onder andere verantwoordelijk voor de PR van de stichting. Hij was met zijn zoon Geert-Jan grondlegger van de internetactiviteiten, waaronder deze website en de discussielijsten. Theo was ook organisator van verschillende succesvolle Oekraïnedagen. Hij stond altijd klaar voor iedereen, was altijd bereid tot hand- en spandiensten en heeft samen met zijn vrouw Iet vaak de Platformstand bemand bij diverse gelegenheden.

Na zijn afscheid bleef hij nauw betrokken bij het welzijn van de stichting door zijn aanbevelingen en adviezen aan bestuur en voorzitter. Daarnaast richtte hij zich op een van zijn andere passie: videomontage. Voor het 50-jarig jubileum van Roesalka in Hengelo in mei 2005 heeft hij, ondanks een aantal tegenslagen, nog een videoreportage gemaakt. Ook bleef hij actief voor Stichting Humanitaire Hulp Kinderen Oekraïne.

Het afscheid van Theo vond onder grote belangstelling plaats op 10 februari. Er waren vele herinneringen aan zijn veelzijdigheid. Of het nu ging om 51 keer de vierdaagse lopen, het stichten van scholen, schaatsen kijken in Thialf, of zijn betrokkenheid bij Oekraïne, iedereen stond zo op zijn eigen manier en met zijn eigen gedachten stil bij de leegte die Theo achterlaat.

We zullen zijn enthousiasme missen. We wensen zijn vrouw en zoon heel veel sterkte toe.

U kunt in herinnering aan Theo een bijdrage schenken aan Stichting Humanitaire Hulp Kinderen Oekraïne in Tilburg, girorekening 11199.

Bestuur en webteam
Stichting Platform Samenwerking Nederland-Oekraïne

Ter herinnering aan Theo van Leeuwen

door Stichting humanitaire hulp kinderen Oekraïne

Voor diegenen die niet in de gelegenheid waren om persoonlijk afscheid te nemen van Theo, willen wij op de afscheidsceremonie van Theo terugblikken.

De crematie vond plaats in het crematorium te Vlijmen op vrijdag 10 februari om 15.30 uur. De belangstelling was zeer groot, hieruit blijkt dat Theo geliefd en gewaardeerd werd door vele mensen. De voorganger verwoordde dat op bijzondere wijze, hij schetste Theo zoals hij geleefd en gewerkt heeft. Geert Jan, de zoon van Theo memoreerde zijn vader, waaruit bleek hoe zeer hij hem zal gaan missen.

Namens Roesalka sprak Johhny Dat, Lena Kopanychuk zong op zeer indrukwekkende en ontroerende wijze het Oekraïense lied "Vergeet me niet". Raymond v.d. Kamp sprak namens de SPNS-O en bedankte Theo voor zijn tienjarige ondersteuning in het bestuur van SPSN-O.

Namens de Stichting humanitaire hulp kinderen Oekraïne bedankte ook Piet Spijkers Theo voor zijn niet aflatende steun. In de geest van Theo en de wens van de familie werd in plaats van bloemen, een donatie gevraagd voor een kinderproject in Oekraïne, dit resulteerde in een bedrag van € 700,00, dit geld zal worden besteed aan het opknappen van de kinder slaapzaal van het weeshuis in Sambir, Oekraïne. De slaapzaal zal dan de naam krijgen "Lewina" (welp).

Wij allen zullen Theo erg missen, wij zullen hem blijven gedenken als iemand die stond voor de hulp aan Oekraïne, op welke wijze dan ook. Eeuwige gedachtenis.

Ella Spijkers
Stichting humanitaire hulp kinderen Oekraïne

 

Piet Spijkers "Brabander van van het Jaar 2005"

25 december 2005 - foto's Theo van Leeuwen

Piet Spijkers "Brabander van van het Jaar 2005" Piet Spijkers is door de kijkers en luisteraars van Omroep Brabant verkozen tot "Brabander van het jaar 2005". De kijkers konden via de website van de omroep kiezen uit 12 genomineerden. Piet was in november genomineerd door oud-SPSN-O-bestuurslid Theo van Leeuwen en al uitgeroepen tot Brabander van November.

Bij de verkiezing van de Brabander van het Jaar kreeg hij met 28% ruim voldoende stemmen om de concurrentie achter zich te laten. Bij de prijs hoort een beeldje dat in aanwezigheid van vrienden en familie in Tilburg werd uitgereikt door de Commissaris van de Koningin van de Provincie Noord-Brabant, mevrouw Hanja Maij-Weggen. Piet werd in het zonnetje gezet voor zijn jarenlange betrokkenheid bij het lot van kinderen in Oekraïne vanuit Stichting Humanitaire Hulp Kinderen Oekraïne.

Lena Kopanychuk in Una Voce Particolare

29 november 2005 (bijgewerkt: link naar foto's)

Zondag 4 december opent Lena Kopanychuk het nieuwe seizoen van Una Voce Particolare bij de NCRV op Nederland 1. De zangbegeleider van de Oekraïense dansgroep Roesalka uit Hengelo gaat de strijd aan met 4 kandidaten. Presentator Ernst Daniël Smid gaat met hen op zoek naar "de bijzondere stem".

Lena Kopanychuk in Una Voce Particolare Lena zingt een aria uit de opera Snegoerotsjka (Het Sneeuwmeisje) van Nikolaj Rimski-Korsakov. Niet eerder werd er in het programma Russisch gezongen. De overige deelnemers aan de eerste aflevering brengen aria's van Mozart en Puccini en delen uit de musicals The Scarlet Pimpernel en Miss Saigon.

De vijf kandidaten krijgen, beoordeeld door een driekoppige jury bestaande uit Roberta Alexander, Henk Poort en Gregor Bak, de kans hun talent te tonen aan een groot publiek. Alle deelnemers zijn amateur-zangers en worden tijdens de uitzending begeleid door L'Orchestra Particolare o.l.v. dirigent Jan Stulen.

Una Voce Particolare wordt zondag 4 december uitgezonden bij de NCRV! Kijk om 21.00 uur naar Nederland 1. Zie ook www.ncrv.nl/ncrv/home?nav=rebdtCsHtGDTWGcwB.

Extra:

Piet Spijkers Brabander van November

21 november 2005 - 25 nov: stemmen mogelijk, op Piet natuurlijk!

Omroep Brabant benoemde Piet Spijkers van Stichting Humanitaire hulp kinderen Oekraïne tot "Brabander van November" voor zijn werk in Oekraïne. Omroep Brabant benoemde Piet Spijkers van Stichting Humanitaire hulp kinderen Oekraïne tot Brabander van November Als Brabander van November dingt hij ook mee naar de titel Brabander van het Jaar. Indien men Piet wil helpen om gekozen te worden, ga dan naar: www.omroepbrabant.nl/news.aspx?id=53484 en klik op de'Stemformulier'. Of ga naar www.omroepbrabant.nl/data/bvhj/keuze.asp?id=11 om rechtstreeks op Piet te stemmen.

Piet is genomineerd door voormalig SPS N-O bestuurslid Theo van Leeuwen. In de voordracht aan Omroep Brabant schrijft hij "Nadat Piet zijn bedrijf had verkocht, heeft hij zich voor 100% gestort op humanitaire hulp aan Oekraïne. Hij heeft de Stichting Humanitaire Hulp Kinderen Oekraïne opgericht en is daar zelf nog voorzitter van." Ongetwijfeld is vooral het goede werk van Piet in de laatste 13 jaar doorslaggevend geweest: "Hij heeft reeds vele kinderen met kanker letterlijk het leven gered met zijn chemotherapieën. Hij verzorgt enige (kinder)ziekenhuizen, vooral in West-Oekraïne. Hij heeft een opvanghuis voor zwerfkinderen gesticht en een Instituut voor Doven (in samenwerking met het doveninstituut in St.Michielsgestel)." zo overtuigde Theo de jury.

Het is niet de eerste keer dat Piet Spijkers in het zonnetje wordt gezet. Zo werd hij in 2000 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en werd hij door de Oekraïense commissie "persoon van het jaar" in 2002 gekozen in de categorie "Internationale Steun".

De site van Omroep Brabant beschrijft het als volgt: "Brabander van de Maand: Om de drie maanden gaat Piet Spijkers vanuit Tilburg naar Oekraïne. Al 14 jaar lang. Niet om vakantie te houden, maar om daar in kinderziekenhuizen en opvangcentra te helpen.".

Omroep Brabant - vlnr: Piet Spijers, initiatiefnemer Theo van Leeuwen, getuigen Hans Rosiers en Beja Kluiters, en 'Persoon van 2002 in Oekraïne'
Fragmenten uitzending Omroep Brabant - vlnr: Piet Spijers, initiatiefnemer Theo van Leeuwen, getuigen Hans Rosier en Beja Kluiters, en 'Persoon van 2002 in Oekraïne'.
.

EO-wereldjournaal op 10 november, 17.10 uur over project in jeugdgevangenis te Kovel (Volyn).

3 november 2005, bron: Kerkinactie

Op 10 november a.s. om 17.10 uur zal het EO wereldjournaal een item uitzenden over een project van de Sophia-stichting in een jeugdgevangenis in Kovel (Volyn). De uitzending wordt herhaald op dinsdag 15 november om 23.45 uur.

Beroepsopleiding jongeren in jeugdgevangenis Volyn

De Sophia Stichting zet zich in voor jongeren in de gevangenis en richt zich op het verbeteren van de voedselvoorziening, de gezondheidszorg en het onderwijs in de gevangenis. Jongeren kunnen een opleiding volgen tot bakker of schoenmaker. Ook kunnen jongeren met gezondheidsproblemen terecht bij de medische post. Na vrijlating is er nog een jaar lang nazorg in de vorm van hulp bij het zoeken van huisvesting, onderwijs en/of werk.

Zie voor informatie over de Sophia Stichting, www.rotaryclubapeldoorn.nl/Volyn_Public/achtergrond.htm.

Geen schenkingsrecht meer voor goede doelen

18 oktober, bron: www.minfin.nl

Staatssecretaris Wijn zal bij de Tweede Kamer een wetswijziging indienen die regelt dat organisaties voor goede doelen geen schenkingsrecht meer verschuldigd zijn over giften die zij ontvangen. Ook zullen organisaties voor goede doelen geen successierecht meer verschuldigd zijn over erfenissen die zij ontvangen. Nu betalen zij nog 8% schenkingsrecht of successierecht.

Deze vrijstelling van successie- en schenkingsrecht voor organisaties voor goede doelen kost ongeveer 40 miljoen euro per jaar en zal gefinancierd worden door de kansspelbelasting te verhogen met 5 procentpunt. Het voorstel zal via nota van wijziging op het Belastingplan 2006 bij de Tweede Kamer worden ingediend. De beoogde ingangsdatum is 1 januari 2006.

De organisaties voor goede doelen moeten bij de Belastingdienst kunnen aantonen dat zij een goed doelorganisatie zijn, pas dan zal de organisatie in aanmerking komen voor de vrijstelling. Of een organisatie kwalificeert als goeddoelorganisatie wordt door de Belastingdienst beoordeeld aan de hand van de statuten en de feitelijke werkzaamheden van de organisatie.

Meer informatie op www.minfin.nl.

Victoria Koblenko ambassadeur Vlaardingse Stichting Spoetnik en Delegatie Spoetnik bezoekt Oekraïne

7 en 11 oktober 2005

Stichting Spoetnik

Vlaardingen, 7 oktober 2005,

PERSBERICHT

Victoria Koblenko ambassadeur Vlaardingse Stichting Spoetnik

Victoria Koblenko neemt het ambassadeurschap op zich van Spoetnik, de Vlaardingse stichting die zich inzet voor samenwerking met Oekraïne. Koblenko steunt de stichting bij de verwezenlijking van haar doelen. Zo speelt ze voor Spoetnik in de TV-Kennisquiz Heartbeat VIPS. Het programma wordt uitgezonden op zaterdag 8 oktober bij de AVRO op Nederland 2.

De Talpa-presentatrice motiveert haar inzet voor de stichting als volgt: "Dit is een humanitaire organisatie die hulp brengt en projecten organiseert in Oekraïne. 'Spoetnik' bestaat geheel uit vrijwilligers. Vorig jaar hebben ze twintig vrachtwagenladingen en een ambulance naar Oekraïne gebracht. Ze doen eigenlijk te veel om op te noemen. Het goede aan deze organisatie vind ik dat ze zelf een paar keer per jaar gaan kijken hoe de goederen in Oekraïne zijn ontvangen en verdeeld."

De uit Oekraïne afkomstige Koblenko vertrekt op 15 oktober met Spoetnik naar Oekraïne om zelf de effecten te zien van het werk van de stichting.

Stichting Spoetnik (www.spoetnik.nl) verleent naast het uitvoeren van haar eigen samenwerkingsprojecten hulp aan andere Nederlandse organisaties die in Oekraïne actief zijn, bijvoorbeeld bij het opmaken van douanedocumenten. In Oekraïne werkt Spoetnik onder andere samen met zes humanitaire organisaties. De stichting onderhoudt eveneens nauwe banden met de Nederlandse en Oekraïense overheid, de Kinderbescherming, het Nederlands Helsinki Comité en diverse Rotaryclubs in Nederland.

Meer informatie op www.spoetnik.nl.

Vlaardingen, 11 oktober 2005,

PERSBERICHT

Delegatie Stichting Spoetnik bezoekt Oekraïne

Van 15 tot en met 22 oktober brengt een brede afvaardiging uit Vlaardingen en omstreken een bezoek aan Oekraïne. De reis wordt georganiseerd door de Vlaardingense Stichting Spoetnik, een humanitaire organisatie die hulp brengt en projecten uitvoert in Oekraïne.

De groep bestaat naast bestuursleden van Spoetnik en Spoetnik-ambassadeur Victoria Koblenko uit personen en organisaties die met Spoetnik samenwerken, waaronder VNG-International, de stad Vlaardingen en de Rotary. Op het programma staan bezoeken aan Kiev, Tsjernobyl en de provinciestad Romni.

Tijdens de reis staan de diverse projecten die Spoetnik in Oekraïne uitvoert centraal. In Kiev wordt een bezoek gebracht aan twee scholen en worden de contacten met de overheid aangehaald. Zo wordt er een bezoek gebracht aan de Commissie Humanitaire Zaken van het Kabinet van Ministers en wordt de groep door parlementsvoorzitter Litvin ontvangen. Het bezoek aan Romni staat, naast het bezoek aan een kindertehuis, in het teken van verbeterde samenwerking gericht op versterking van het lokale bestuur en kennisuitwisseling tussen Romni en Vlaardingen. Tijdens het bezoek aan Tsjernobyl wordt uiteraard stilgestaan bij de gevolgen van de nucleaire ramp die zich daar bijna 20 jaar geleden voltrok.

Uiteraard worden de mogelijkheden die Oekraïne op toeristisch gebied biedt niet vergeten, met onder andere een bezoek aan het Holenklooster, dat voorkomt op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, het historisch centrum van Kiev en het openluchtmuseum van Pirogovo.

Spoetnik (www.spoetnik.nl), dat geheel uit vrijwilligers bestaat, verleent naast het uitvoeren van haar eigen samenwerkingsprojecten hulp aan andere Nederlandse organisaties die in Oekraïne actief zijn, bijvoorbeeld bij het opmaken van douanedocumenten. In Oekraïne werkt Spoetnik samen met zes humanitaire organisaties. Spoetnik onderhoudt eveneens nauwe banden met de Nederlandse en Oekraïense overheid, de Kinderbescherming, het Nederlands Helsinki Comité en diverse Rotaryclubs in Nederland.

Meer informatie op www.spoetnik.nl.

Bedrijfsleven maakt kennis met Oekraïne

8 juli

Dit najaar organiseren de EVD en verschillende Kamers van Koophandel voor ondernemers diverse activiteiten gericht op Oekraïne:

NEA organiseert in opdracht van de EVD een handelsmissie naar de Oekraïne, speciaal voor bedrijven werkzaam in de transport, distributie, logistieke dienstverlening en aanverwante sectoren, van maandag 3 tot donderdag 6 oktober 2005.

Bedrijven die zaken willen doen in Oekraïne kunnen van 9 t/m 14 oktober deelnemen aan een collectieve zakenreis naar het land. De reis is vooral bedoeld voor bedrijven die hun mogelijkheden willen aftasten en hun eerste contacten willen leggen.

In opdracht van de EVD organiseert Grimco Trade Holland in samenwerking met de Kamer van Koophandel Veluwe & Twente een collectieve beursinzending in Kiev, Oekraïne van 1 t/m 4 november 2005. Onder de naam Holland Food & Beverages nemen zij deel aan genoemde vakbeurs, welke bedoeld is voor MKB bedrijven uit de levensmiddelensector en voedselverwerkende industrie.

In mei 2005 reisde staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken nog met een delegatie bestaande uit vertegenwoordigers van 55 Nederlandse bedrijven naar Kiev. Nederland is de vijfde investeerder in Oekraïne. In 2004 zijn zowel import vanuit als export naar Oekraïne met meer dan 20% gestegen.

Omelan Kuschpeta overleden

Zaterdag 18 juni 2005, 11:25 is op bijna 81-jarige leeftijd Prof. Dr. Omelan Kuschpeta gestorven. Hij was een van de voortrekkers van Oekraïners in Nederland, ondermeer als voorzitter van de 'Bond van Oekraïners', en heeft velen zo geholpen.

Zijn zoon Anatol Kuschpeta heeft een speciale website geopend, www.kuschpeta.com voorzien van vele foto's en condoleance register. De Oekraïense uitvaartdienst had plaatst op donderdag 23 juni 2005, in de Johannes van Damascuskapel (St. Cathrienkerk), Kruisbroedershof, 's-Hertogenbosch.

Boermakov overleden

voormalige zaakgelastigde van de Oekraïense ambassade in Nederland, de heer Anatoli Ivanovitsj Boermakov Op 14 mei jl. is in Koeweit de voormalige zaakgelastigde van de Oekraïense ambassade in Nederland, de heer Anatoli Ivanovitsj Boermakov overleden. Een dag later overleed ook zijn zoon Sergei.

Velen in Nederland kenden dhr. Boermakov goed en onderhielden nog contact met hem. Diegene die zijn vrouw mevr. Natasja Boermakov willen condoleren, kunnen dit doen door een bericht per email of post te sturen naar Beja Kluiters, via b.kluiters@oekraine.org of naar Pijnboomdreef 3, 3137 BZ Vlaardingen. Beja zal deze berichten van medeleven bundelen en in Kiev aan mevr. Boermakov overhandigen. Op deze wijze kunnen wij Nederlanders laten weten de heer Boermakov niet vergeten te zijn en hopelijk mevr. Boermakov en haar kinderen helpen dit grote verlies te dragen.

Korte biografie Anatoli Ivanovitsj Boermakov

Geboren in 1940, diploma van de technische universiteit van Odessa. Academische carrière tot 1992. In 1993 begint hij zijn diplomatieke dienst in Italië. Daarna heeft hij als zaakgelastigde de ambassade van Oekraïne in Den Haag opgebouwd. Vanaf 14 november 2002 aangesteld in Koeweit. Op 28 april 2005 heeft Joesjstjenko hem eervol ontslag verleend vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Beja Kluiters ontvangt Vlaardingse Stadsspeld op Oekraïnedag 26 februari 2005 te Vlaardingen

28 februari 2005

Op de afgelopen Oekraïnedag op 26 februari jl. te Vlaardingen, ontving SPSN-O bestuurslid Beja Kluiters uit handen van burgemeester T.P.J. Bruinsma de Vlaardingse Stadsspeld. Hieronder het persbericht van de gemeente Vlaardingen vanwege deze speciale gebeurtenis en een weergave van Bruinsma's openingswoord en uitreiking van de Stadsspeld op de Oekraïnedag.

Beja Kluiters ontvangt Vlaardingse Stadsspeld

Burgemeester en wethouders van Vlaardingen hebben besloten de Vlaardingse Stadsspeld toe te kennen aan mevrouw E.J.F.M. (Beja) Kluiters-Albers, gezien haar jarenlange inzet voor de kansarmen in de samenleving. Burgemeester T.P.J. Bruinsma heeft de Stadsspeld uitgereikt op 26 februari 2005, ter gelegenheid van de Oekraïnedag die in Vlaardingen werd georganiseerd.

Burgemeester T.P.J. Bruinsma reikt Vlaardingse Stadsspeld uit aan Beja Kluiters

Al meer dan 10 jaar zet Beja Kluiters, oprichter en voorzitter van de Vlaardingse Stichting Spoetnik en bestuurslid humanitaire zaken van het (landelijk) Platform Nederland-Oekraïne, zich belangeloos in voor kansarme groepen in Oekraïne. Door haar tomeloze inzet weet zij velen om zich heen te inspireren. Haar initiatieven raken vele lagen van de bevolking, zowel in Vlaardingen en wijde omstreken bij het verzamelen van hulpgoederen, als aan de Oekraïense kant bij het verspreiden van de hulp.

Voorbeelden van de wijze waarop Beja haar stadgenoten mobiliseert zijn er in overvloed: al vier jaar op rij organiseerde ze inzamelingsacties samen met basisschool ‘Het Anker’. Ook organiseert ze een wekelijkse inzameling van goederen in de sporthal aan de Jacob Assendelftplaats. Ze betrekt haar stad nadrukkelijk in het contact met de Oekraïners, bijvoorbeeld in de vorm uitwisselingen, zoals in oktober 2004 met de Oosterkerk, of het organiseren van Oekraïnedagen, in september 2002 en februari 2005. Al voordat ze haar activiteiten concentreerde op Oekraïne, speelde ze een actieve rol in de Vlaardingse gemeenschap, bijvoorbeeld bij buurtverenigingen en de winkeliersvereniging. In 2003 werd Beja Kluiters al benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Stadsonderscheidingen van Vlaardingen zijn bestemd voor personen of organisaties die zich in het bijzonder voor de Vlaardingse samenleving verdienstelijk hebben gemaakt. Degene die de Stadsspeld krijgt uitgereikt, moet zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor verenigingen, instellingen en personen binnen de stad Vlaardingen.

Oekraïnedag

Deze editie van de halfjaarlijkse Oekraïnedag van het Platform Nederland-Oekraïne stond in het teken van de presidentsverkiezingen die eind 2004 in Oekraïne hebben plaatsgevonden. Er werd teruggeblikt op de ‘Oranje Revolutie’, de tumultueuze periode tussen de ongeldig verklaarde tweede ronde van de presidentsverkiezingen en de inauguratie van president Joesjtsjenko op 23 januari jl.

Oekraïnedag, Vlaardingen, 26 februari 2005 – welkomstwoord en uitreiking Stadsspeld

door burgemeester T.P.J. Bruinsma

Geachte dames en heren,

Ik heet u van harte welkom op het Vlaardingse stadhuis. In het bijzonder heet ik de gasten uit Oekraïne welkom, waaronder ambassadeur Dmytro Markov. Wij zijn zeer vereerd dat u hier vandaag bent om stil te staan bij de ontwikkelingen in uw land. Maar ook onze eigen Vlaardingse Beja Kluiters wil ik speciaal welkom heten: toen zij mij vroeg om u vandaag hier in Vlaardingen te mogen ontvangen was ik verguld met dat verzoek.

Burgemeester T.P.J. Bruinsma van Vlaardingen Deze editie van de halfjaarlijkse Oekraïnedag staat in het teken van de presidentsverkiezingen die eind 2004 in Oekraïne hebben plaatsvonden. U blikt vandaag terug op de ‘Oranje Revolutie’, ofwel de tumultueuze periode tussen de ongeldig verklaarde tweede ronde van de presidentsverkiezingen en de inauguratie van president Joesjtsjenko op 23 januari 2005. Vandaag zijn niet alleen voorstanders maar ook critici van deze revolutie bijeen. U hebt echter één ding wat u bindt: u houdt van Oekraïne en wenst het allerbeste voor dit land en de mensen die er leven. Dat is ook het mooie van deze dag, dat u allemaal zeer betrokken bent bij Oekraïne en met elkaar van gedachten wilt wisselen over de toekomst.

De ‘Oranje Revolutie’ heeft in de wereld grote indruk gemaakt. Na de ‘Rozen Revolutie’ in Georgië is het geloof in de regio gegroeid dat mensen die zich verenigen en opkomen voor hun missie gehoord kunnen worden.
Veel westerse media zien de overwinning van Joesjtsjenko op 26 december als het slotakkoord van de democratisering van Oekraïne. Maar eigenlijk is het pas het begin. De komende maanden moet de nieuwe president in democratisch opzicht bewijzen het vertrouwen waard te zijn van de honderdduizenden die de kou voor hem trotseerden. Die mensen gingen de straat op omdat men vond dat het hoog tijd was geworden voor verandering. Het volk zal nu waarschijnlijk snel iets willen merken van de nieuwe wind die door Kiev waait, niet in de laatste plaats ook in de eigen omstandigheden. Joesjtsjenko zal wellicht ook impopulaire maatregelen moeten nemen. De tijd die hij daarvoor heeft is beperkt: halverwege zijn termijn zijn er nieuwe parlementsverkiezingen.

De conjunctuur in de wereldeconomie kan Joesjtsjenko meezitten. Dan moeten hij en de nieuwe regering nog wel een oplossing vinden voor de twee verrassingen waarmee ze meteen bij aantreden werden geconfronteerd. De eerste is een erfenis van de vertrekkende machthebbers: die hebben de pensioenen verhoogd zonder dat daar dekking voor was. De tweede was het 'kerstgeschenk' uit Turkmenistan dat het contract met Oekraïne over de levering van gas openbrak en verhoogde met 500 miljoen dollar. Kortom: kansen en uitdagingen zijn er in overvloed.

De Oekraïense democratie kan zich nu verder gaan ontwikkelen. Een belangrijke stap is gezet. Het zal een weg worden van een stap voorwaarts en soms twee stappen terug. Het is te hopen dat de beide grote buren – Europa en Rusland - Oekraïne hierin zullen steunen. Ik was verheugd te horen dat President Bush tijdens zijn charme-offensief Europa opriep om de Oekraïne deel te laten uitmaken van Europa.

Dames en heren, Oekraïne krijgt al vele jaren steun uit Nederland, zowel humanitair als op het gebied van de ondersteuning van de civil society. Sinds 1993 is stichting Spoetnik, die geheel uit vrijwilligers bestaat, al actief met het brengen van hulp en opzetten van projecten in Oekraïne. De stichting is opgericht en wordt voorgezeten door de Vlaardingse Beja Kluiters. Beja’s werk heeft indruk gemaakt, niet alleen in Nederland en Vlaardingen maar ook in Oekraïne. Dat blijkt wel uit de nominatie in 2003 van Beja in Oekraïne als vrouw van het jaar vanwege haar humanitaire activiteiten. In mijn ogen is dat een groot eerbetoon aan een vrouw die zich met hart en ziel voor Oekraïne inzet.

Beja Kluiters is eveneens mede-oprichter en bestuurslid humanitaire zaken van het landelijk Platform Nederland-Oekraïne. Onlangs is zij met een aantal anderen die hier ook aanwezig zijn, waarnemer bij de verkiezingen in Oekraïne geweest en dat is een hele eer en unieke ervaring. Ze heeft de ‘Oranje Revolutie’ van heel dichtbij meegemaakt. Ik heb begrepen dat Beja het elke keer weer voor elkaar kreeg om met haar auto dicht bij het podium op het onafhankelijkheidsplein in Kiev te komen. Beja heeft flinke last van haar knieën en was genoodzaakt om met de auto te gaan als ze langer dan een half uur bij de demonstraties aanwezig wilde zijn. Stapvoetsrijdend is ze geregeld met demonstranten meegegaan om het allemaal mee te kunnen maken en heeft vaak zo via haar gsm life verslag gegaan op Nederlandse en Vlaardingse radio. Als ik dan weer eens in mijn auto op weg was naar een vergadering in Den Haag was ik er trots op dat ik ‘onze’ Beja op Radio 1 hoorde.

De liefde van Beja voor Oekraïne komt voort uit een hechte familieband. Haar schoonmoeder komt uit Oekraïne en zij heeft Beja met haar moederland in contact gebracht. Beja ging Russisch leren om goed met haar Oekraïense schoonfamilie te kunnen praten. Dit contact kreeg grote gevolgen. Zij is zich gaan inzetten voor Oekraïne, indertijd samen met een hele goede vriendin, en zij doet dit tot op de dag van vandaag. Door Beja’s tomeloze inzet weet zij velen om zich heen te inspireren. Haar initiatieven gaan door vele lagen van de bevolking heen, zowel in Vlaardingen en wijde omstreken bij het verzamelen van hulpgoederen als aan de Oekraïense kant bij het verspreiden van de hulp.

De wijze waarop zij Russische vrachtwagenchauffeurs heeft geholpen en voor haar heeft weten te winnen, is daar een prachtig voorbeeld van. Misschien kunnen sommigen van u zich nog herinneren dat in 1998 in West-Europa vele Russische, Oekraïense en Wit-Russische vrachtwagenchauffeurs gestrand waren vanwege de roebelcrisis. Maandenlang hebben ook in Nederland tientallen chauffeurs in Nederland vastgestaan op parkeerplaatsen. Zonder salaris voor henzelf en hun gezinnen in het thuisland moesten het maar zien te rooien.

Een van de bekendste parkeerplaatsen waar normaliter Oost-Europese vrachtwagens enkele dagen bivakkeren in afwachting van vracht of van vertrek was de 'Russische parkeerplaats' bij de Waalhaven in Rotterdam. Vooral daar heeft Beja met haar organisatie Spoetnik in het najaar van 1998 veel ondersteuning geboden. Ze mobiliseerde allerlei mensen, bedrijven en andere organisaties om voedsel te schenken of klaar te maken en te helpen met kleding te wassen. Bijzonder was ook dat ze er in slaagde om wat aan de verveling van de chauffeurs te doen. De chauffeurs hadden geen geld en ze durfden hun vrachtwagen waar ze verantwoordelijk voor waren niet in de steek te laten. Onder andere heeft ze toegangskaartjes voor een voetbalwedstrijd van Feyenoord in de Kuip geregeld en in samenwerking met het muziek- en dansensemble Kalinka uit Rotterdam is een Russisch/Oekraiens concert gegeven, zodat de chauffeurs toch even een beetje thuis waren. Speciaal werd tijdens de jaarwisseling een oud- en nieuwfeest op de parkeerplaats georganiseerd.

De hulpacties aan de chauffeurs heeft Spoetnik enorm veel goodwill bij zowel de chauffeurs als de (Oekraïense) transportfirma’s opgeleverd. Hier profiteert Spoetnik nu nog van bij het organiseren van transporten van hulpgoederen naar Oekraïne.

Beja’s enthousiasme is aanstekelijk en inspirerend. Ze betrekt Vlaardingen nadrukkelijk in het contact met de Oekraïners, bijvoorbeeld in de vorm van uitwisselingen, zoals in oktober 2004 met de Oosterkerk, of het organiseren van Oekraïnedagen, zoals in september 2002 en vandaag. Er zijn veel voorbeelden van de wijze waarop Beja haar stadgenoten mobiliseert: al vier jaar op rij organiseerde ze inzamelingsacties samen met basisschool ‘Het Anker’. Al voordat ze haar activiteiten concentreerde op Oekraïne, speelde ze een actieve rol in de Vlaardingse gemeenschap, bijvoorbeeld bij buurtverenigingen en de winkeliersvereniging.

Beja, op 29 april 2003 mocht ik jou een Koninklijke onderscheiding opspelden, wat ik graag heb gedaan. Nu mag ik je weer in het zonnetje zetten. Gezien jouw jarenlange inzet voor de kansarmen in de samenleving en de manier waarop je je stadsgenoten daarbij betrekt, doet het mij een heel groot plezier om jou namens burgemeester en wethouders van Vlaardingen de Vlaardingse Stadsspeld toe te kennen.

Beja, van harte gefeliciteerd!

Tjerk Bruinsma,
Burgemeester van Vlaardingen

(N.B. Alleen het gesproken woord geldt.)

Persbericht Stichting Spoetnik: lustrumactie met school en record aantal vrachtwagens

Stichting Spoetnik

Vlaardingen, 9 november 2004,

PERSBERICHT

Lustrum humanitaire actie voor Oekraïne van basisschool Het Anker en Stichting Spoetnik

Vlaardingen, 9 november - Stichting Spoetnik, humanitaire hulp aan Oekraïne, gaat op vrijdag 12 november om 14.00 uur bij basisschool 'Het Anker' te Vlaardingen 250 nieuwe rugzakken, voedselpakketten voor ouderen voor de kerstdagen en schoeisel, kleding en speelgoed laden in een vrachtwagen naar Oekraïne. De scholieren van Het Anker hebben deze rugzakken gevuld met leuke en nuttige dingen voor hun Oekraïense leeftijdsgenootjes. Deze rugzakjes zullen worden verdeeld onder invalide en aan het Down's syndroom lijdende kinderen in kindertehuizen.
Het Anker is zo enthousiast over de samenwerking met Stichting Spoetnik, dat zij deze actie nu voor de vijfde keer gezamenlijk uitvoeren. Vermeldenswaard is dat toevallig onder de naam 'Rugzak' steunt het Nederlandse Ministerie van Onderwijs basisscholen die kinderen met het Down's syndroom opnemen; die scholen krijgen dan extra begeleiding.

Op zaterdag 13 november zal Stichting Spoetnik de vrachtwagen verder volladen bij haar opslaghal aan de Jacob Assendelftplaats in het centrum van Vlaardingen. Het zal de 21ste vrachtwagen met hulpgoederen zijn die Spoetnik dit jaar naar Oekraïne transporteert en zij breekt daarmee het record aantal vrachtwagens per jaar in haar twaalfjarige geschiedenis! In december zullen overigens nog twee vrachtwagens naar Oekraïne vertrekken.

Ieder woensdag en vrijdag van 10.00 uur tot 16.00 uur kunnen goederen worden afgegeven aan de Jacob Asendelftplaats, de tweede sportzaal achter de Lijnbaanhal. De ingang is makkelijk te vinden, de blauw-gele Oekraïense vlag hangt uit als de mensen van Spoetnik aanwezig zijn.

Stichting Spoetnik is een humanitaire organisatie die hulp brengt en projecten uitvoert in Oekraïne. De organisatie bestaat geheel uit vrijwilligers en verleent naast het uitvoeren van haar hulprojecten eveneens hulp bij het wegwijs maken in het leveren van humanitaire hulp aan Oekraïne, bijvoorbeeld bij het opmaken van douanedocumenten. In Oekraïne werkt Spoetnik samen met zes humanitaire organisaties; deze organisaties zijn door de Commissie Humanitaire zaken te Kiev gemachtigd om de hulpgoederen te ontvangen en distribueren. Spoetnik onderhoudt eveneens nauwe banden met ministeries in zowel Nederland als Oekraïne, met de Nederlandse ambassade in Kiev en met de Oekraïense ambassades in Den Haag, Brussel en Parijs. Ook werkt zij onder andere samen met de Kinderbescherming, het Nederlands Helsinki Comité en diverse Rotary's.

Wilt u meer over Stichting Spoetnik weten, kijkt u dan op onze website www.spoetnik.nl of neem contact op met Stichting Spoetnik. Tel 010-4741942 of 010-4552503 of mobiel 06-54607683 of per e.mail: info@spoetnik.nl.

'Discussiebijeenkomst Verkiezingen in Wit-Rusland en Oekraïne', 24 november te Amsterdam

Oktober is verkiezingsmaand. In Belarus ging men op 17 oktober naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen en in Oekraïne bracht men op 31 oktober zijn stem uit voor een opvolger van president Koetsjma. In beide landen doet de democratische oppositie onder zware omstandigheden haar best om de zittende machthebbers uit het zadel te werken.

In Belarus leek de kans op een verkiezingsoverwinning door de oppositie vooraf al erg klein door haar interne verdeeldheid. Een referendum, dat ook op 17 oktober plaatsvond en waarin president Loekasjenko de kiezer vroeg in te stemmen met een volgende termijn als president, bevestigde de machtspositie van Loekasjenko: 77% van de kiezers stemde voor. Dat fraude hierbij een rol heeft gespeeld, staat vast.
In Oekraïne stond Viktor Joesjenko, presidentskandidaat van het oppositieblok Ons Oekraïne, in de aanloop naar de verkiezingen op kop in de peilingen. De vraag of de oppositie zich in een tweede ronde achter één democratische kandidaat schaart en de reactie van de autoriteiten op een mogelijke oppositieoverwinning, zullen van doorslaggevend belang voor de verkiezingsuitslag en voor de toekomst van Oekraïne.

Op 24 november organiseren het Instituut voor Publiek en Politiek en de Alfred Mozer Stichting een discussiebijeenkomst, waarin de resultaten van beide verkiezingen besproken zullen worden. Hoe kunnen de verkiezingsresultaten verklaard worden, wat zijn de gevolgen zijn voor de politieke situatie in beide landen en voor de betrekkingen met de EU en wat is de rol van de EU in dit geheel? Dit zijn vragen waarover Jan Marinus Wiersma (Europees Parlement, PvdA), Tony van der Togt (Directie Zuidoost- en Oost-Europa, Ministerie van Buitenlandse Zaken) en oppositieactivisten Olga Stuzhinskaya (Wit-Rusland) en Oleh Kyriyenko (Oekraïne) met elkaar in debat gaan.

De bijeenkomst vindt plaats in de Koepelzaal van Felix Meritis in Amsterdam en begint om 20.00 (zaal open 19.45). De toegang is gratis. U kunt zich voor deze bijeenkomst aanmelden bij Alma Balesic, stagiairams@pvda.nl, 020-5512 122.

Op TV, Woensdag 21 juli 22:03 21:55 Nederland 2: Caroline Tensen en Victoria Koblenko met Artsen Zonder Grenzen naar Oekraïne

In een special van de Nationale Postcode Loterij uitzendinggen bij de TROS, gaat Nederlands-Oekraiense GTST-actrice Victoria Koblenko samen met presentatrice Caroline Tensen naar Oekraïne om het werk van Artsen zonder Grenzen aldaar te bekijken. Onder andere bezoeken ze een aids-kliniek in Odessa. Uitzending: Woensdag 21 juli 22:03 21:55 Nederland 2.

Meer informatie:

17 mei 2004: SPSN-O secretaris Nita van der Horst bij RTL Boulevard

Op maandag 17 mei werd SPSN-O secretaris Nita van der Horst in het tv-programma RTL Boulevard geïnterviewd naar aanleiding van de winst van het Oekraïense Ruslana op het Eurovisie songfestival de zaterdagavond daarvoor. Zie ons bericht over deze overwinning hier. Een verslagje over dit interview van de hand van Nita zelf hieronder:

Nita namens SPSN-O bij RTL Boulevard Op maandag 17 mei ben ik benaderd door RTL- Boulevard met de hoofdvraag: "Oekraine heeft gewonnen met het Eurovisiesongfestival. Dat betekent dat Oekraïne volgend jaar gastland wordt. Acht u Oekraïne in staat een dergelijk festival te organiseren?". Via de website was RTL-Boulevard aan gegevens gekomen van de Stichting Platform Samenwerking Nederland-Oekraïne. Na ruggespraak te hebben gehad met onze voorzitter is besloten dat Nita van der Horst als secretaris van Platform een interview zou hebben.

In dit interview zijn allerlei zaken aan de orde geweest, zoals de ontwikkeling van het land op sociaal-economisch gebied, de uitkomsten van de Human Development Index van de UNDP, de inkomstenstandaard, de transparantie van bestuur, de corruptieschandalen, het peil van onderwijs. Ook de Oekrainedag in Deventer met de lezingen van europarlementarier Jan Wiersma en Markov, ambassadeur van Oekraïne in Den Haag, zijn ter sprake geweest. Markov stelde terecht dat Oekraïne slechts 13 jaar onafhankelijk is. Dat is een korte tijd om om te schakelen van een communistisch regime naar democratie. Zelf acht ik het land voldoende in staat om een groot festival te organiseren. Kiev is een prachtige moderne stad, met hoogwaardige cultuur, met een redelijk goede infrastructuur en voldoende accommodatie. Het is ook een mooie gelegenheid om het land te promoten.

Van dit interview zijn enige korte fragmenten uitgezonden tijdens een enkele minuten durende rapportage van RTL Boulevard rond de vraag of Oekraïne in staat het Eurovisie songfestival te organiseren in 2005. Afgewisseld met enkele beelden van het optreden van Ruslana, straatbeelden in Kiev en een paar mooie (voor ons bekende) plaatjes van Kiev vanaf de Djepr, kreeg Nita de kans om aan te geven dat Oekraine en Kiev welliswaar veel armoede kennen, maar zeker in staat zullen zijn om het festival te organiseren. Het in tenslotte een mooie kans om het land te promoten. Allleen moeten de hindernissen 'geschikte accommodatie' en 'financieën' op een of andere wijze genomen kunnen worden.

Per 1 mei 2004 nieuw adres en openingstijden Oekraïense ambassade en consultaat

De Oekraïense ambassade te Den Haag heeft per 1 mei een nieuw adres. Zowel de ambassade als het consultaat kan men dan vinden op:

Zeestraat 78
2518 AD 's Gravenhage

De telefoonnummers zullen niet veranderen. Ter orientatie: de Zeestraat ligt direct tegenover Laan van Meerdervoort 1, waar het Russische consulaat is gevestigd.

Vanaf 5 mei is de verhuizing voltooid en is het consulaat weer geopend. Het consultaat beschikt dan over meer balies en zal vanaf 5 mei alle werkdagen zijn geopend vanaf 09:00 uur tot 11:30 uur.

Gedurende de verhuizing is het consultaat gesloten vanaf 29 april t/m 4 mei. Ook maandag 10 mei is het consultaat gesloten vanwege de Dag van de Overwinning op zondag 9 mei. Voor urgente zaken kunt u bellen op 070 360.72.18. Alleen indien men een afspraak had voor het afhalen van paspoorten tijdens de verhuisperiode, dan kan men op woensdag 28 april, vrijdag 30 april en maandag 3 mei om 16 uur terecht op het oude adres van het consulaat.

De website van de ambassade (www.oekraine.com) zal zeer spoedig worden aangepast en eveneens van extra informatie worden voorzien.

Reactie naar aanleiding van EO's 'Henny zoekt God' in Oekraïne op 29 december 2003

4 januari 2004

Op de mailinglijst van SPSN-O en bij de bestuursleden van SPSN-O zijn vele berichten binnengekomen naar aanleiding van een uitzending van het EO-programma 'Henny zoekt God' op 29 december jongstleden. In deze serie programma's gaat Henny Huisman 'op zoek naar God' en in deze betreffende aflevering gaat hij samen met de heer Dirk-Jan Groot van Ducas naar Oekraïne. De aflevering is ook online te bekijken, zie op de de bijbehorende pagina op de EO-site:  http://www.eo.nl/portals/programs/episode.jsp?episode=4531169.

Het bestuur van SPSN-O heeft vanwege de reacties die het naar aanleiding van dit programma had ontvangen en mede omdat bij de bestuursleden overeenkomstige gevoelens bleken, de onderstaande brief naar de redactie van EO's 'Henny zoekt God' gestuurd.

Aan: Evangelische Omroep (EO), Postbus 21000, 1202 BA Hilversum.

t.a.v. redactie "Henny zoekt God"

Haren, 4 jan. 2004

Betreft: uw uitzending "Henny zoekt God" dd. 29 december 2003

Geachte redactie,

De Stichting Platform Samenwerking Nederland Oekraïne (SPSN-O) is een platform voor personen en organisaties die een band met het land Oekraïne hebben. Vele stichtingen, verenigingen, instellingen, bedrijven en particulieren nemen deel, waaronder die zich met humanitaire projecten bezig houden. Eén van onze doelstellingen is het geven van een goede beeldvorming over Oekraïne.

Vele personen binnen SPSN-O hebben uw tv-uitzending "Henny zoekt God" van 29 december jl, waarin de Henny Huisman, tezamen met de heer Dirk-Jan Groot (Dorcas), Oekraïne bezocht, aandachtig bekeken. Hoewel wij allen beseffen dat het programma primair ging over Henny's zoektocht naar God, werd ook een beeld over Oekraïne en de omstandigheden aldaar geschetst. Dit beeld werd helaas door velen binnen onze organisatie als te sterk gesimplificeerd en weinig overeenkomend met de werkelijkheid beoordeeld. Wij ontvingen daardoor vele, overwegend negatieve, reacties.

Zo werden bijvoorbeeld door dhr. Groot en dhr. Huisman voedselpakketjes vanuit een (Dorcas-)vrachtwagen rechtstreeks bij mensen thuis afgeleverd. Dit is in werkelijkheid niet mogelijk daar vele certificaten en onderzoeken van o.a. de Oekraïense keuringdienst daarbij worden vereist. In regel worden humanitaire hulpgoederen opgeslagen in een douaneloods, waarna het vrijgeven voor distributie in Oekraïne zelf wel twee maanden kan duren; een Nederlandse trailer, van Dorcas in dit geval, daarvoor twee maanden bij de douane laten staan komt op de mensen binnen de ervaren humanitaire organisaties bijzonder onrealistisch over.

Doordat de reis voor Henny als een verrassing geschetst werd, krijgt de kijker de indruk dat men zomaar naar Oekraïne kan gaan zonder van tevoren een visum aan te hoeven vragen. Dit proces neemt in werkelijkheid minimaal enige dagen in beslag.

Bovenstaande (detail)voorbeelden zijn slechts een greep uit de reacties die wij ontvingen. De rode draad in al deze berichten was dat het programma niet een juist beeld schetste over het leven daar en van de wijze van hulpverlening. Door uitzendingen als deze wordt een aantal mensen 'op het verkeerde been' gezet, door enerzijds te denken dat het allemaal zo gemakkelijk gaat (visum verkrijgen, hulpgoederen binnenbrengen e.d.) en anderzijds te laten denken dat het in Oekraïne alleen maar slecht gaat en dat er geen positieve zaken te vermelden zijn. Een en ander in het programma kwam daardoor enigszins neerbuigend over en had een afstotend effect. Ter illustratie hier een citaat uit een e-mail die wij ontvingen van een organisatie die al jarenlang veel doet voor kinderziekenhuizen, kinderopvang e.d.: "Helaas heb ik niet zo'n goed gevoel gehad bij de uitzending van de EO over Oekraïne. Natuurlijk is Henny Huisman het onderwerp, maar de EO en Henny Huisman hadden zich beter moeten voorbereiden op het dagelijkse leven in Oekraïne. Als hij op zoek is naar God, zou het sympathieker zijn geweest als hij een kerk had bezocht waar 90% van de bevolking hun God probeert te vinden. Alle goede bedoelingen en hulp ten spijt, zonder iemand te willen kwetsen, vond ik dit programma niet het juiste beeld schetsen van het leven daar. Het geeft een slechte beeldvorming, ook voor de mensen die onze organisatie steunen."

Een ander onaangenaam punt is het volgende: Het project en de kerk waar dhr. Huisman door Dorcas mee naar toe is genomen, worden gesteund en gefinancierd door de stichting Hulp Oost-Europa in Barneveld en door de stichting Schiedamse Weeshuizen. Het laat een wat wrange smaak na wanneer dat niet door Dorcas in de uitzending vermeld wordt.

Wij hebben deze brief geschreven uit bezorgdheid over een te eenzijdig, te vereenvoudigd en incorrect beeld van Oekraïne dat ons inziens vaak geschetst wordt; tevens voldoen wij hiermee aan een impliciet verzoek van onze platformdeelnemers.

Mocht u in de toekomst een beter beeld van dit interessante land aan de nieuwe grens van de EU willen schetsen, dan zijn wij natuurlijk bereid daarover te adviseren en u in contact te brengen met mensen die iets over Oekraïne weten. Ook aan gedegen informatie over hulpverlening aan Oekraïne kunnen wij u helpen; de humanitaire organisaties die bij ons zijn aangesloten, zijn nagenoeg in geheel Oekraïne actief en beperken zich niet tot een klein gebied in het westen.

Indien u meer wilt weten over de SPSN-O dan kunt daarvoor het makkelijkste terecht op onze website, www.oekraine.org. Tevens kunt u daar informatie vinden over onze volgende Oekraïnedag die wij op 7 februari 2004 houden in het fraaie oude stadhuis van Deventer, gelijktijdig met de Midden- en Oost-Europabeurs aldaar.

Met vriendelijke groet,
namens de SPS N-O,


Raymond van der Kamp (voorziter)

Prachtig kerstconcert 'Blagovist' op Oekraïense ambassade

Blagovist op de Oekraïense ambassade Op 15 december jl. organiseerde ambassadeur Dmytro Markov voor een select gezelschap genodigden, waaronder vertegenwoordigers van SPS N-O, in de ontvangstzaal van de Oekraïense ambassade te Den Haag, een kertconcert en receptie. Het Oekraïense kamerkoor 'Blagovist' hield een voortreffelijk optreden waarin het 15 personen sterke koor naast haar repertoire van Oekraïense (kerst)liederen als verrassing ook het traditionele Nederlandse kerstlied 'Er is een kindeke geboren op aard' ten gehore bracht. Meer informatie over Blagovist kunt u vinden op www.oeku.nl/blagovist.

Met het concert en de receptie gaven de heer Markov en zijn staf voor hun genodigden een bijzonder geslaagde opwarmer in Oekraïens-Nederlandse sfeer voor de aanstaande kerst en jaarwisseling.

Stichting Spoetnik viert tienjarig jubilieum

Dinsdag 11 november - De humaniataire organisatie Stichting Spoetnik uit Vlaardingen bestaat deze maand 10 jaar en viert dit met een benefietconcert op zondag 30 november te Den Haag. Tevens zal op deze dag de website van Spoetnik (www.spoetnik.nl) worden gepresenteerd. Hieronder de informatie van Spoetnik zelf:

Stichting Spoetnik

Deze maand bestaat Stichting Spoetnik - humanitaire hulp aan Oekraïne, 10 jaar. We gaan dit vieren met een benefietconcert op zondag 30 november, waarmee we eveneens alle vrijwilligers en donateurs van Spoetnik willen bedanken.
In een imposante kerk te Den Haag organiseren we een dubbelconcert waarin het Utrechts Byzantijns Koor en het Oekraïense ensemble Uzory een twee uur durend muziekspektakel verzorgen. De opbrengsten van dit concert gaan geheel naar de humanitaire projecten van Spoetnik. We vragen daarom van de bezoekers aan dit benefietconcert een bijdrage van € 7,50 per persoon. De kaartjes zullen op de dag zelf te koop zijn.

Het benefietconcert met Utrechts Byzantijns Koor o.l.v. Grigori Sergei Sarolea en het Oekraïense ensemble Uzory wordt gehouden op zondag 30 november in de Kerk van de Heilige Teresia van het kind Jesus gelegen aan Apeldoornselaan 240 te Den Haag. Het concert begint om 14:00 en zal duren tot 16:00. Bezoekers zijn welkom vanaf 13:30 en tot circa 17:30 zal er gelegenheid zijn tot napraten. Voor elke bezoeker staat een gratis kopje koffie of thee klaar.

Tijdens het concert zal elke bezoeker een programmaboekje krijgen. In dit boekje zal naast informatie over het concert zelf en de optredende musici, veel te lezen zijn over Stichting Spoetnik en haar activiteiten. Al deze informatie en meer verschijnen ook op de nieuwste website van Spoetnik die officieel tijdens het benefietconcert zal worden gepresenteerd; work in progress te zien op www.spoetnik.nl. Op onze site zal in de komende dagen meer nieuws over het benefietconcert beschikbaar komen.

Wij hopen u op 30 november te kunnen begroeten en bij te praten.

met vriendelijke groeten, namens Stichting Spoetnik,

Beja Kluiters-Albers (voorzitter)

Donderdag 9 oktober, 10:30: Beja Kluiters live op Radio 1 over Oekraïne

Donderdag 8 oktober zal in het radioprogramma De Ochtenden van de EO zal tussen 10:00 en 11:00 Oekraïne worden besproken. Het programma duurt van 9:00 tot 12:00, en heeft als vast onderdeel tussen 10:04 en 11:00 'Het buitenland'.

Naast onder meer een deskundige uit een Nederlandse politieke partij, zal ook Beja Kluiters (bestuurslid humanitaire zaken binnen SPS N-O en voorzitter van Stichting Spoetnik) vanaf circa 10:30 live uitgebreid in de uitzending te horen zijn. Zij zal haar visie op de Oekraïense situatie en positie geven, gebaseerd op haar informatie uit vele contacten en jarenlange praktijkervaring met Oekraine. Niet missen dus!

Meer informatie over radioprogramma 'De Ochtenden' op De Ochtenden pagina op de EO-site.

Midden- en Oost-Europa Beurs op zaterdag 7 februari 2004 te Deventer

Hieronder een persbericht van de organisator van de derde landelijke Midden- en Oost-Europa Beurs op zaterdag 7 februari 2004 te Deventer. SPS N-O zal hier ook acte de présence geven.

U wilt wandelen in Roemenië?, op de fiets door Tsjechië?, een rondreis maken door de Baltische Staten?, de cultuur van Moskou en St. Petersburg bewonderen? U bent op zoek naar een camping in Polen? Hoe smaakt wijn uit Roemenië of Slovenië? Wilt u meer weten over samenwerkingsprojecten tussen Nederland en Oekraïne? Of bent u op zoek naar dat éne boek van Tolstoj in het Russisch? Dan is de kans groot dat u het kunt vinden op de Midden-en Oost-Europa Beurs in Deventer. Stand op Midden- en Oost-Europa Beurs

Op zaterdag 7 februari 2004 zal in de Grote- of Lebuïnuskerk te Deventer de derde landelijke Midden- en Oost-Europa Beurs plaatsvinden.

Per land/regio zijn informatiestands ingericht van reisorganisaties en particuliere initiatieven. Hier kunt u informatie krijgen over het specifieke reisaanbod vanuit Nederland naar Midden-en Oost-Europa. Daarnaast zullen particuliere organisaties u graag informatie verstrekken over hun contacten en samenwerkingsprojecten met instellingen, overheden en organisaties.
Wie doen er o.a. mee: de Bureaus voor Toerisme van Tsjechië, Rusland, Polen, Slovenië, Roemenië en de stad Sibiu-Roemenië, de ambassades van Bulgarije en Slovenië, de Nederlandse verenigingen gericht op de Baltische Staten, Polen, Tsjechië & Slowakije, Hongarije, Oekraïne en Slovenië. Diverse campings waaronder een camping alleen voor motortoeristen en één voor naturisten. Stands met literatuur, reisgidsen, kaarten en muziek uit Midden-en Oost-Europa. En verder diverse particuliere organisaties en stedenbanden.

Cultuur op Midden- en Oost-Europa Beurs Middels films, fotografie en videopresentaties kunt u nog meer te weten komen over deze landen en de projecten. Ondertussen kunt u dan ook nog genieten van een uitgebreid cultureel programma; muziek, zang en dans.

De Midden-en Oost-Europa Beurs wil enerzijds een bijdrage leveren aan een positieve(re) beeldvorming t.b.v. deze regio en een verdieping geven aan de samenwerkingsverbanden. Anderzijds willen we het toerisme naar deze landen bevorderen.

De Beurs biedt kleine(re) reisorganisaties, gemeentelijke stedenbanden en particuliere initiatieven de mogelijkheid zich te presenteren aan een groot (landelijk) en breed publiek. Het publiek krijgt hier informatie over het specifieke reisaanbod vanuit Nederland naar Midden- en Oost-Europa. Daarnaast zullen particuliere organisaties informatie verstrekken over hun contacten en samenwerkingsprojecten met instellingen, overheden en organisaties.

Het geheel wordt aangevuld met een breed en interessant cultureel programma en inhoudelijke bijeenkomsten. De combinatie van informatie, cultuur en inhoud maakt de Beurs voor een brede doelgroep aantrekkelijk.

Meer informatie kunt u vinden op www.vvvdeventer.nl onder het kopje evenementen.

Stichting Polen - Oekraïne in RTL Transportwereld

Chauffeurs van verschillende transportondernemingen maken tijd vrij om een bijzonder hulptransport naar Oost-Europa te rijden. RTL Transportwereld was aanwezig bij de laatste voorbereiding van de stichting Polen - Oekraïne en sprak met verschillende mensen over hun beweegredenen om deze lange rit te maken. Sommige van hen reden al voor de elfde maal mee. Daarnaast spreekt RTL Transportwereld met een afgevaardigde van Volvo Truck & Bus, zonder wie deze rit ook niet mogelijk zou zijn.

RTL Transportwereld zendt uit op zondag 18 mei 2003, om 19:25 op RTL 5. Deze aflevering zal worden herhaald op vrijdag 23 mei, om 18:50 eveneens op RTL 5.

Koninklijke Onderscheiding voor mevrouw E.J.F.M Kluiters-Albers, bestuurslid SPSN-O

Uitreiking orde door Burgemeester T.P.J. Bruinsma aan Beja Kluiters

Vlaardingen - 29 april 2003. Mevrouw E.J.F.M. Kluiters-Albers (Beja) is bij Koninklijk Besluit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De bijbehorende versierselen kreeg zij door Burgemeester T.P.J. Bruinsma opgespeld op het stadhuis van Vlaardingen.

Zij kreeg de Koninklijke Onderscheiding voor haar werk in en expertise over Oekraïne. Beja is al ruim tien jaar actief als bestuurslid van de Stichting Spoetnik, waar zij humanitaire transporten verzorgt naar Oekraïne. Daarnaast is zij vanaf het begin betrokken bij de Stichting Platform Samenwerking Nederland - Oekraïne. Zij is daar bestuurslid voor humanitaire zaken.

20.000e bezoek aan website SPS N-O

Een mijlpaal in de geschiedenis van de SPS N-O website!

Het is weer zo ver; de volgende mijlpaal is een feit!

Dag 1081 vanaf het begin van de metingen op 3 mei 2000 en de 20.000e hit (bezoek) op onze website is bereikt. Al zijn dat gemiddeld maar ruim 18 bezoeken per dag; sinds de vernieuwing van de site op 29 maart 2003 is de site 1463 maal gezocht. Met een maximum op 29 maart van zelfs 118 hits. Dat betekent een gemiddelde van bijna 70 per dag. Voorwaar geen geringe prestatie.

Het SPS N-O-webteam bedankt iedereen voor het enthousiasme en gaat samen met u op naar de volgende mijlpaal!

Piet Spijkers vrijdag 11 april in KRO De Wandeling

KRO De Wandeling viert eerste lustrum, vrijdag 11 april.

In KRO De Wandeling portretteerde men de afgelopen vijf jaar meer dan 150 pelgrims-voor-één-dag. In de lustrumuitzending van vrijdag 11 april worden een aantal bijzondere fragmenten getoond uit de afgelopen vijf jaar.

Een van die fragmenten zal gaan over Piet Spijkers als man van het jaar.

De uitzending zal plaatsvinden op vrijdag 11 april 2002 om 16:30 uur (met een herhaling op zondag 13 april om 09:30 uur). Beide uitzendingen zal door de KRO op Nederland 1 worden verzorgd.

Voor meer informatie over De Wandeling kunt u terecht op de website van de KRO: www.kro.nl/dewandeling

Hongersnood Oekraïne herdacht in Belgische Senaat

In de Belgische Senaat in Brussel is op 3 april 2003 de Grote Hongersnood herdacht die 70 jaar geleden in Sovjet-Oekraïne woedde. Tijdens een bijzondere bijeenkomst in de Congreszaal van de Senaat werd stilgestaan bij de zeven tot tien miljoen slachtoffers van de "Holodomor", de uithongering van het Oekraïense volk door Stalin in 1932-1933.

"De georganiseerde hongersnood was een bewuste daad van terreur van een politiek systeem tegen zijn eigen burgerbevolking", aldus de Oekraïense ambassadeur in België, Volodimir Khandogiy. De ambassadeur wees erop dat de Verchovna Rada, het parlement in Kiev, tijdens een speciale zitting op 12 februari heeft voorgesteld de Verenigde Naties te vragen de Grote Hongersnood van 1932-1933 als een daad van genocide tegen het Oekraïense volk te erkennen (zie Oekraïne Magazine voorjaar 2003). De Senaatsvoorzitter liet weten dat de hongersnood feitelijk als een daad van volkerenmoord moest worden gezien.

Een scène uit de film 'Honger-33' van Oles Jantsjoek, die tijdens een speciale herdenkingsbijeenkomst in de Belgische Senaat is vertoond

De achtergronden voor de door Stalin met opzet veroorzaakte uithongering werd uit de doeken gedaan door professor Simon Petermann van het Centrum voor Politieke Analyse van Internationale Betrekkingen van de Universiteit van Luik, die de bijeenkomst in de Senaat mede had georganiseerd. "De hongersnood was de ultieme fase in de confrontatie tussen de communisten en de Oekraïeners", aldus Petermann. Opmerkelijk was dat de honger het hevigst was in die gebieden die tijdens de chaotische jaren 1919-1919 (toen de kortstondige Oekraïense Nationale Republiek in oorlog met de bolsjewieken was) het felst tegen de communisten waren. (voor meer informatie over de hongersnood, zie Oekraïne Magazine Winter 2002).
Huiveringwekkende getuigenissen kwamen er van Oekraïense emigranten uit Luik en omgeving die de verschrikkingen van de honger hadden overleefd. Omelan Kowal, voorzitter van de Raad van Oekraïense Organisaties in België, herinnerde aan de voorbereidingen van de Oekraïense diaspora om een internationaal tribunaal op te zetten om de verantwoordelijken voor de hongersnood wegens misdaden tegen de menselijkheid te berechten. "Het is nu aan de Oekraïense staat om het werk van de diaspora af te maken, zeker nu er een Internationaal Strafhof in Den Haag is opgezet", aldus Kowal.

De bijeenkomst werd afgesloten met een bijzondere vertoning van de Oekraïense film "Holod-33" ("Honger-33). Regisseur Oles Jantsjoek was overgekomen om zijn film in te leiden, een ijzingwekkend, soms haast surrealistisch verslag van de hongerramp. Opmerkelijk is dat de film nog onder het Sovjetbewind is gemaakt. In het zomernummer van Oekraïne Magazine volgt een uitvoerig gesprek met filmmaker Oles Jantsjoek.

'Meet the Ambassador of Ukraine' - Zaken doen met Oekraïne

Rotterdam, 27 maart 2003   "Meet the Ambassador of Ukraine" - Onder deze titel organiseerde het Nederlands-Oekraïens Centrum voor Handelsbevordering op 28 maart 2003 in de Kamer van Koophandel van Rotterdam een bijeenkomst tussen in de Oekraïense markt geïnteresseerde Nederlandse bedrijven en de Oekraïense ambassadeur in Nederland, de heer D. Markov. Het doel van deze bijeenkomst was om deze bedrijven in staat te stellen in contact te treden met collega ondernemers die beschikken over praktijk ervaring in Oekraïne en uiteraard om de sinds september 2002 in Nederland actieve ambassadeur te kunnen ontmoeten en met hem en zijn staf van gedachten te wisselen.

De ambassadeur aan het woord

Na de opening door de voorzitter van de organisator, de heer W.C. van 't Wout, startte ambassadeur Markov, ondersteund door een aantal deskundigen uit zijn staf, aan zijn presentatie "The Trade and economic relation between Ukraine and the Netherlands". Oekraïens ambassadeur in Nederland: H.E. D. Markov Nadat eerst de heer Markov zelf een twintigtal minuten aan het woord was geweest, gaf hij met de kanttekening 'dat hijzelf in cijferwerk onvoldoende thuis is maar desondanks begrijpt dat die voor bedrijven van groot belang zijn', het stokje door aan een medewerkster die aan de hand van tientallen grafieken en tabellen de economische geschiedenis en ontwikkeling van Oekraïne sinds de onafhankelijkheid in beeld bracht. Wellicht had het met een handvol grafieken ook gekund, want het publiek had de teneur snel door; direct na de onafhankelijkheid werd de Oekraïense economie geconfronteerd met zware problemen, wat met name goed te zien was aan de hyperinflatie, en pas vanaf 2000 begon zich een lijn naar boven zich af te tekenen. Hun verwachting was dat ook voor 2003 en 2004 deze ontwikkeling zich zal doorzetten, al nemen ook de economen in Oekraïne aan dat door de stagnerende wereldeconomie de stijging duidelijk minder groot zal zijn dan in de voorgaande jaren.
De presentatie van de ambassade werd afgesloten door een jurist welke de laatste ontwikkelingen op het gebied van wetgeving voor buitenlandse ondernemers en investeerders in Oekraïne uiteenzette. De conclusie die de toehoorders konden trekken is dat Oekraïense regering er veel aan gelegen is om Oekraïne aantrekkelijk te maken voor buitenlandse investeerders door hun bereidheid om jarenlange garanties en (financiële) privileges te geven. Nederlandse investeringen zijn helemaal welkom in Oekraïne, ons land staat niet voor niets vanaf het begin in de top zes van de in Oekraïne meest investerende landen.

De ambassadeur en zijn mensen hadden zich duidelijk goed voorbereid, al was de presentatie van hun verhaal nog niet optimaal op een Westers zakelijk publiek afgestemd. Op de enorme collectie grafieken na, werd volgens de oude Sovjet traditie hun boodschap vrijwel uit het hoofd in de vorm van fraaie volzinnen in tientallen minuten durende lange monologen afgestoken. Zoals van een delegatie van de ambassade verwacht moet worden, werd alles diplomatiek doch zeer ter zake kundig over gebracht. Alleen officiële informatie, met geen woord werd bijvoorbeeld gerept over de enorm omvangrijke, en voor de bevolking zo belangrijke, grijze economie; al is dat vanuit hun positie goed te begrijpen. Tijdens het beantwoorden van enkele kritische vragen bleek dat de ambassadeur en zijn mensen uiteraard heel goed op de hoogte zijn wat zowel economisch als politiek in hun land afspeelt, en ze bereid waren, op diplomatiek wijze natuurlijk, daar concreet op in te gaan.

Zaken doen in Oekraïne in de praktijk

de heer I. Bondarenko - ING

Daarna kwamen de praktijkdeskundigen aan het woord. Als eerste de heer I. Bondarenko die namens de ING Bank, welke al vele jaren zeer actief is in Oekraïne, kwam uit leggen hoe zij ondernemers die zaken in of met Oekraïne willen doen kunnen ondersteunen ten aanzien van transacties en financieringen van projecten. In tegenstelling tot zijn landgenoten van de ambassade had hij wel tijdens zijn gehele presentatie moderne hulpmiddelen ingezet om zijn verhaal duidelijk te maken. Bovendien bleek hij een geroutineerd spreker want het lukte hem om zijn "Introducing Structured Commodity Finance: Ukraine" in een hogere versnelling dan gebruikelijk 'af te draaien' en desondanks duidelijk te houden. Hiermee zorgde hij dat het achteropgeraakte tijdschema in één keer werd goedgemaakt.

de heer A. Touwen - E.B.A.

De meeste dynamiek zat in het verhaal van de heer Allard Touwen, een voormalige topman van Philips die enkele in jaren in Kiev de scepter voerde. In zijn "Ukraine. The Opportunity" nam hij geen blad voor de mond, en gaf hij resoluut doch respectvol en duidelijk met liefde voor Oekraïne, de plussen en minnen aan over het zaken doen in dat land. Hij is vandaag de dag actief als 'Senior Business and Management Advisor', maar vooral in zijn rol als 'Honorary President of the European Business Association in Ukraine' was hij die dag aanwezig en bracht door zijn goeie presentatie het nodige bij aan vooral de aanwezige bedrijven die nog weinig met Oekraïne te maken hebben gehad. Bij de aanwezigen die duidelijk over Oekraïense ervaring beschikten, was veelal instemmend knikken te zien of bevestigend gemompeld te horen. De eindconclusie van zijn betoog was ondanks alle kritiek oprecht positief - als de ondernemer maar weet waar hij aan begint leek voornamelijk de onderliggende boodschap te zijn.

de heer J. Vente - Pas Reform Hatchery Technologies

De laatste spreker van de dag was de heer J. Vente van Pas Reform Hatchery Technologies, die onder de titel "Pas Reform in Ukraine" vertelde over de ervaringen van zijn bedrijf bij het op de markt brengen van broedmachines op de Oekraïense markt. Na een eerste, niet echt succesvol, experiment in 1994 op de Krim, lukte het enkele jaren later wel om de markt open te breken. Ook de heer Vente was niet terughoudend over de minder mooie kanten van het zaken doen in Oekraïne, maar ook zijn conclusie was dat in en met Oekraïne goed zaken te doen valt. Hij benadrukte aan het eind dat ondernemers een goeie sociale band met hun Oekraïense collega's op moeten bouwen; met hulp van beetje wodka gaat dat eigenlijk vanzelf...

Aan het eind was natuurlijk tijd voor napraten met een drankje, en kon het echte netwerken tussen de circa 50 aanwezigen beginnen. Ook de ambassadeur was voor iedereen aanspreekbaar en bleek ook in een persoonlijk gesprek diplomatiek maar tegelijkertijd met diepgang in te willen gaan op alle aspecten rond Oekraïne. Kortom, een prettige en nuttig besteedde namiddag voor alle betrokkenen met een Nederlands-Oekraïens getinte zakelijke agenda.

Referenties

 

Piet Spijkers 'Man van het Jaar' in Oekraïne

Piet Spijkers is gekozen tot 'Man van het Jaar' in de sector 'Internationale Steun'. De uitreiking zal plaatsvinden op 9 Maart 2003 in het Kyiv Nationale Paleis 'Ukrayina'. Hij heeft de prijs ontvangen voor het vele werk dat hij de afgelopen jaren heeft gedaan.

 

Piet: van harte gefeliciteerd!

Piet Spijkers 'Man van het Jaar' in Oekraïne

Hieronder een Engelse vertaling van de officiële brief.

THE HIGHER ACADEMIC COUNCIL
OF THE ALL UKRAINIAN PROGRAM

THE PERSON OF THE YEARS
54 Volodimirska Str., Kyiv
tel. 235-57-99

December 10, 2002
Title page N25/B
To: Mr. Piet Spaikers,
Founder and Head of the
International Charitable Fund:
«Charitable Aid to the
Children of Ukraine»

Dear, Mr. Spijkers!


Let me on behalf of the Higher Academic Council of the all-Ukrainian program «The Person of the Year» inform you that you are awarded by the special international prize in the patronage sector.

That prize marks off the personal contribution of the international-level public man to the development of independent Ukraine, moral and financial support of the Ukrainian people.

After Ukraine acquired independence beloved by many generations, it stood on the way of democratic, civilized European State. The first steps on that way were very difficult. And at that moment, during your first visit in Ukraine you saw the complicated situation in the children hospitals, special schools, and boarding schools for children-invalids and you passed a decision to organize the large-scale aid to those powerless children.

It is too difficult to overestimate your charitable activity in Ukraine. The seed of good and charity, sown by you in the life ways of the Ukrainians will bring the rich harvests of deep gratitude for many years. Like that fire of Prometheus, that became the symbol of the All-Ukrainian program «The Person of the Year».

We sincerely hope that we will have the honor to handle you that prize personally - in accordance with the many-year tradition of celebrating the laureates of the All-Ukrainian program «The person of the year».

The official awarding ceremony will be held on March 9, 2003 in the Kyiv National Palace «Ukrayina».


With the deep respect,

Vladimir Seminozhenko,
The Head of the Higher Academic Council
of the all-Ukrainian Program
«The Person of the Year»

Mevr. E. (Beja) Kluiters-Albers meldde op 16 maart 2003 via de mailinglist na terugkeer uit Oekraïne:

Vorige week zondag was Henk Krooi met mij meegegaan toen Piet zijn prijs kreeg uitgereikt in Kiev. Hij was 1 van de 38 personen die een grote kilo's wegende goudkleurige trofee ontving. De trofee is 40 cm groot is groot en symboliseert een vlam met een daarin centraal een afbeelding van een persoon. Piet ontving tevens een oorkonde en een bos bloemen.
Piet Spijker kreeg de prijs omdat hij gezorgd had dat ruim 300 kinderen in de afgelopen 10 jaar een chemokuur hebben kunnen ondergaan. Andere personen die prijzen ontvingen waren o.a. de ambassadeur van Duitsland, een geslaagde zakenman, een artieste, een overleden voetbaltrainer [Red: waarschijnlijk de legendarische voetbaltrainer en speler van o.a. Dynamo Kiev, Valery Lobanovsky, die 13 mei vorig jaar overleed], de burgemeester van Odessa en andere mensen die iets voor hun medemens hadden gedaan.
Tussendoor wat zang, dans en een modeshow. Alles bij elkaar duurde het 4 uur. Na afloop was er voor de prijswinnaars een 'fourchet'.
Piet via deze weg nogmaals van harte gefeliciteerd. Sacha heeft voor mij het programma op videoband opgenomen; indien je wil kan ik hem kopieren! Ik hoor wel van je!

Ook dhr. Hans Rosier deed verslag op 20 mei 2003 via de mailinglist:

Afgelopen weekend teruggekomen uit Oekraïne. Natuurlijk ook om nieuwe workshops voor mei voor het project JUICE voor te bereiden, maar toch voornamelijk om met Piet Spijkers in Kiev de uitreiking van de trofee "Man van het jaar 2002 op gebied van Humanitaire Hulp" mee te maken.
Vooraf was er door een kritisch interview van hem in het AD al heel wat stof opgewaaid. Dat was te merken tijdens de rit naar Oekraïne, een half dozijn omroepen belde onderweg om commentaar. Ook bij de uitreiking waren er verschillende Nederlandse omroepen die een live interview wilden.
Overigens waren Bea Kluijters van Spoetnik, Meie Kiel van de Nederlandse Ambassade en Jos Uijterlinde van MinBuZa ook aanwezig om Piet's belang voor de Oekraïense kinderen te onderstrepen.

Het gala, want dat was het met de uitreikingen voor zo'n 20 categorieën man/vrouw van het jaar, was een indrukwekkend geheel. Een beetje navrant ook wel als je alle pracht en praal afzet tegen de fundamentele hulp die er nodig is. In zijn dankwoord liet Piet dan ook duidelijk blijken dat het onderhand eens tijd werd dat Oekraïne zelf voor zijn eigen zieke en gehandicapte kinderen ging zorgen. Dat zoiets aankwam bij het publiek was wel aan de reacties te merken. In plaats van het plichtmatige applausje achteraf werd er een aantal keren met hartelijk geklap en geroezemoes op een uitspraak gereageerd.

's-Avonds, bij het staand buffet (ook luxe en pracht en praal, met als publiek de Oekraïense who is who) was er belangstelling voor Piet's werk. Zonder dat er overigens van de aanwezige zakenwereld of politiek enige werkelijke bijdrage kwam. Maar misschien moet zoiets ook groeien.
Dat een en ander toch wel indrukt maakt blijkt dat informatie over deze gebeurtenis ertoe bijdroeg dat de grens bij Krakovets op de terugweg in een mum van tijd was gepasseerd. Zo van "Rijdt u maar door!"

Voor veel mensen in Oekraïne waar mee wordt samengewerkt was het een voldoening dat Piet voor al zijn werk ook eens officieel waardering kreeg. In de ziekenhuizen en scholen waar Piet actief is voelde men zich erg trots met de onderscheiding van "hun Piet". Al gaf hij in de toespraak alle eer toch ook aan zijn familie en aan al die mensen die hem hier in Nederland steunen, de waardering is hem zelf erg gegund.