Dossier - Officieel Bezoek van President Joesjtsjenko 2006

bijgewerkt maandag 19 juni 2006 00:20

Viktor Joesjtsjenko en zijn echtgenote Kateryna tijdens bezoek aan een kathedraal in Letland, april 2006 - http://www.president.gov.ua/en/gallery/image/?id=3442 Op 7 en 8 juni 2006 brengen de President van de Republiek Oekraïne, Viktor Joesjtsjenko en zijn echtgenote Kateryna een officieel bezoek aan Nederland.

Inhoud

Officieel bezoek van president Joesjtsjenko

Op 7 en 8 juni brengen de President van de Republiek Oekraïne, Viktor Joesjtsjenko en zijn echtgenote Kateryna een officieel bezoek aan Nederland. Op 7 juni worden zij in de ochtend door Koningin Beatrix ontvangen op Paleis Noordeinde. 's Middags volgt een ontvangst door premier Balkenende en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, mevrouw Timmerman-Buck en Frans Weisglas, waarna op het Binnenhof een rondetafelgesprek plaatsvindt met de leden van de vaste commissies voor Buitenlandse Zaken, Europese Zaken en Economische Zaken van beide Kamers.

Op 8 juni zal de president onder andere een bezoek brengen aan de KIEV-tentoonstelling in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Later die dag geeft Joesjtsjenko in de Aula van de Universiteit van Amsterdam een lezing die toegankelijk is voor studenten en medewerkers van de UvA. Hiermee sluit hij zijn bezoek aan Nederland af. Het onderwerp van de lezing is de toenadering van Oekraïne tot Europa.

Dit is het tweede officiële bezoek van een Oekraïens staatshoofd aan Nederland. Op 2 en 3 december 1998 bracht Leonid Koetsjma, de voorganger van de huidige president, ook een officieel bezoek aan Nederland. Koetsjma opende op 8 juli 2004 in het museum Boijmans-Van Beuningen in Rotterdam een tentoonstelling van de Koenigscollectie.

De tentoonstelling KIEV, met schilderijen van het Nationale Kunstmuseum van Oekraïne in Kiev, is georganiseerd ter gelegenheid van het officiële bezoek van president Joesjtsjenko. De Nieuwe Kerk toont ruim 50 schilderijen en aquarellen van de bekendste Oekraïense kunstenaars uit de 19de en de vroeg 20ste eeuw. Landschappen, portretten en het volksleven zijn hun belangrijkste onderwerpen. Hoogtepunten zijn de werken van de schilders Repin, Moerasjko en Levtsjenko en het monumentale werk De Bruid van de schilder Fedir Kritsjevski. De tentoonstelling is van 25 mei t/m 9 juli 2006 te zien.

Zie ook:

Nieuws officiële website President van Oekraïne, www.president.gov.ua, op 7 en 8 juni: Koningin Beatrix en President Joesjtsjenko - http://www.president.gov.ua/en/news/data/1_8785.html

Seminar Zakendoen in Oekraïne

van: EVD - internationaal ondernemen en samenwerken, 31 mei

President Joesjtsjenko van Oekraïne wordt tijdens zijn bezoek aan Nederland op 7 en 8 juni vergezeld door een delegatie uit het Oekraïense bedrijfsleven. De deelnemers in de bedrijvendelegatie zijn afkomstig uit verschillende sectoren van visserij, metaalbewerking tot medische apparatuur, verzekeringen en het bankwezen. In de delegatie zijn eveneens vertegenwoordigers van de Oekraïense internationale Kamer van Koophandel, regionale ondernemersorganisaties en een brancheorganisatie in de landbouw vertegenwoordigd.

De EVD meldt verder op hun website: "In de bijlage treft u een overzicht van de bedrijven en organisaties, een korte beschrijving van hun activiteiten en in welke contacten zij geïnteresseerd zijn. De delegatie neemt deel aan het seminar over Oekraïne op 8 juni 2006. Mocht u één of meerdere van deze bedrijven of organisaties willen ontmoeten, komt u dan op 8 juni naar het Oekraïne seminar in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Er is een digitaal interactief meeting point ingericht om u in contact te brengen met de Oekraïense deelnemers."

Mevrouw Joesjtsjenko, echtgenote president Oekraïne, bezoekt Vlaardingen

Mevrouw Kateryna Joesjtsjenko, de First Lady van Oekraïne, brengt donderdag 8 juni 2006 een bezoek aan Vlaardingen. Ze zal onder meer organisaties ontmoeten die humanitaire hulp bieden aan Oekraïne.

Het bezoek van de First Lady start met een ontvangst door burgemeester Tjerk Bruinsma op het Vlaardingse stadhuis. Daar zal de presidentsvrouw met mensen spreken van de Oekraïense gemeenschap in Nederland, evenals met vertegenwoordigers van Nederlandse organisaties die humanitaire hulp bieden aan Oekraïne.

Na de ontmoetingen op het stadhuis gaat mevrouw Joesjtsjenko naar het Vlietland Ziekenhuis, locatie Vlaardingen, waar zij de kinderafdeling, de afdeling verloskunde en de centrale huisartsenpost zal bezoeken. Vervolgens maakt mevrouw Joesjtsjenko een stadstour door Vlaardingen met als uitstapjes rondleidingen in korenmolen Aeolus en het Visserijmuseum. Het bezoek wordt afgesloten met een lunch in het Delta Hotel.

De First Lady van Oekraïne is zeer actief met onder meer humanitaire activiteiten. Via haar ‘Stichting Oekraïne 3000’ ondersteunt mevrouw Joesjtsjenko liefdadigheid in Oekraïne, met speciale aandacht voor gezondheidszorg voor kinderen, daklozen en wezen en voor het integreren van gehandicapten in de samenleving. Ook besteedt mevrouw Joesjtsjenko veel aandacht aan het promoten van de cultuur van Oekraïne, zowel in Oekraïne zelf als in het buitenland.

Vanuit Vlaardingen is de Stichting Spoetnik sinds 1993 actief met humanitaire hulp aan Oekraïne. Deze stichting, die geheel uit vrijwilligers bestaat, is opgericht en wordt voorgezeten door de Vlaardingse Beja Kluiters. Via de Stichting Spoetnik zijn de eerste contacten gelegd voor het bezoek van mevrouw Joesjtsjenko aan Vlaardingen.

Nieuws- en persberichten Gemeente Vlaardingen, www.vlaardingen.nl:

Zie voor meer informatie ook:

Expositie Anna Dakhno (Oekraïne) in Stadhuis Vlaardingen: The Queen Of Flowers

Anna Dakhno is geboren op 22 mei 1972 in Oekraïne. Van 1990 tot 1993 heeft zij de kunstacademie gevolgd. Van 1995 tot 2000 studeerde zij Grafische kunsten aan de Kunstfaculteit van Zuid-Oekraïense Pedagogische Staatsuniversiteit in Odessa. In 2000 werd zij lid van de Bond van jonge kunstenaars.

Anna heeft al aan meer dan 30 tentoonstellingen deelgenomen. Zij is geïnteresseerd in muziek en wereldcultuur. Kunst wordt geïnspireerd door liefde.....

De tentoonstelling in de hal van het Vlaardingse Stadhuis is te bezichtigen op donderdag 1 juni, vrijdag 2 juni, dinsdag 6 juni, woensdag 7 juni en vrijdag 9 juni van 8:00-17:00 en op donderdag 8 juni van 12:00-17:00 (Markt 11, Vlaardingen, indien gesloten s.v.p. aanbellen).

Meer informatie: www.dakhno.com/galery.htm, e-mail: anna@dakhno.com.

In het nieuws

Speeches en overige teksten

Hier zullen de speeches en teksten zoveel mogelijk beschikbaar worden gemaakt.

Toespraak Koningin Beatrix galadiner bezoek Joesjtsjenko

Toespraak van Hare Majesteit de Koningin, 7 juni 2006, tijdens het staatsbanket in Paleis Noordeinde te Den Haag ter gelegenheid van het officiële bezoek van de President van Oekraïne en mevrouw Joesjtsjenko aan Nederland

Mijnheer de President,

Het is mij een groot genoegen U en Mevrouw Joesjtsjenko hier welkom te heten. Wij hebben ons verheugd op Uw komst, temeer daar dit de eerste keer is dat het staatshoofd van Oekraïne een officieel bezoek brengt aan ons land.

Niet lang geleden heeft Oekraïne als onafhankelijke staat zijn plaats ingenomen in de kring van Europese landen. Het heeft daarmee een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan zijn geschiedenis. Deze periode van overgang heeft van de bevolking en van zijn leiders veel moed gevergd. De opeenvolgende regeringen hebben zich, evenals Uzelf, op constructieve en efficiënte wijze van hun taak gekweten. Door zeer velen is deze transitie naar een nieuwe tijd met waardering gevolgd.

Lees de rest van de toespraak op de website van Het Koninklijk Huis: www.koninklijkhuis.nl/content.jsp?objectid=16042.

Toespraken gehouden in Vlaardingen bij bezoek Mw. Joesjtsjenko

Gemeente Vlaardingen, www.vlaardingen.nl:

Foto's

Foto's officiële website President van Oekraïne, www.president.gov.ua, op 7 en 8 juni:

Programma

7 juni 2006

8 juni 2006

Links

 

Onder meer Tweedekamervoorzitter Weisglas en president Joesjtsjenko komen weer naar buiten..

Achtergrond

Viktor Joesjtsjenko

Viktor Andrijovytsj Joesjtsjenko (23 februari 1954) is de zittende president van Oekraïne, sinds januari 2005, zie nl.wikipedia.org/wiki/Viktor_Joesjtsjenko.

Kateryna Joesjtsjenko

Kateryna Michajlivna Joesjtsjenko-Tsjoematsjenko (1 september 1961), echtgenote van de President van Oekraïne Viktor Joesjtsjenko, zet zich in voor de promotie van Oekraïne in het buitenland, is maatschappelijk actief en houdt zich bezig met de zorg voor het gezin, zie www.president.gov.ua/... [EN].

Vlaardingen

Gemeente Vlaardingen is een stad en gemeente aan de Nieuwe Waterweg in het Rijnmondgebied, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, zie nl.wikipedia.org/wiki/Vlaardingen.

Stichting Spoetnik

Stichting Spoetnik is een in Vlaardingen gevestigde niet-gouvernementele hulporganisatie die hulp brengt en projecten doet in Oekraïne, zie nl.wikipedia.org/wiki/Stichting_Spoetnik.