Nieuws en uitslagen over de parlementsverkiezingen van 30 september 2007 zijn te
vinden in onze special Parlementsverkiezingen zondag 30 september 2007!

Onderstaande informatie betreft nieuwsberichten over eerdere (parlements)verkiezingen in Oekraïne

Politiek in Oekraïne: de vijfde convocatie van de Rada (2006- )

In Oekraïne vonden op zondag 26 maart 2006 parlementsverkiezingen plaats.
Op deze pagina Nieuws, Achtergronden en Verwijzingen naar andere bronnen rondom deze verkiezingen
en de daarop volgende onderhandelingen en kabinetformaties.

Inleiding

Minder dan anderhalf jaar na de Oranje Revolutie, die zich tijdens de presidentsverkiezingen van 2004 voltrok, betraden de hoofdrolspelers van die revolutie in mart 2006 opnieuw de electorale arena. De strijd ging om de 450 zetels van de Verchovna Rada, het Oekraïense parlement. Na moeizame onderhandelingen kwam begin augustus een brede coalitie tot stand. Aan deze coalitie namen alle partijen deel, met uitzondering van de partij van Joelia Timosjenko (die met 22% de tweede grootste partij is). Begin oktober zegde Ons Oekraïne het vetrouwen in de coalitie op. De samenwerking tussen Joesjtenko en Janoekovitsj heeft daardoor precies twee maanden geduurd. Premier Janoekovitsj en zijn regering die verder bestaat uit Socialisten en Communisten heeft met 240 van de 450 zetels nog steeds een ruime meerderheid.

Delen van deze pagina zijn ook via de Nederlandse editie van Wikipedia gepubliceerd in het artikel Oekraïense Verkiezingen 2006.

Laatste nieuws

1 juni 2007, 27 mei, 16 mei , 29 april, 17 april, 6 april, 21 maart, 22 feb, 10 feb, 3 feb, 10 jan, 24 dec, 21 okt, ...

Korte berichten

1 juni 2007

Korte berichten

27 mei 2007

Korte berichten

16 mei 2007

Korte berichten

29 april 2007

Korte berichten

17 april 2007

Korte berichten

6 april 2007

Korte berichten

21 maart 2007

Korte bericht

22 februari 2007

Korte bericht

10 februari 2007

Korte berichten - Minister Tarasjoek treedt af

3 februari 2007

Korte berichten - Parlement wint slag, communisten willen president afzetten

10 januari 2007

Korte berichten - Ook door president benoemde ministers weggestuurd

1-2 december 2006

Ministers stappen uit de regering

21 oktober 2006 - 11:45

Vier van de zes ministers die namens Ons Oekraïne, de partij van president Joesjtsjenko, in de regering zaten, zijn opgestapt. Ook Joeri Loetsenko, de partijloze minister van Binnenlandse Zaken heeft zijn ontslag aangeboden. Het besluit van de ministers volgde twee weken nadat de partij in het parlement de kant van de oppositie had gekozen.

Er zijn nog twee ministers van Ons Oekraïne over in de regering, de minister van Buitenlandse Zaken (Boris Tarasjoek, voormalig ambassadeur in de Benelux) en die van Defensie. Deze voor het buitenlands beleid cruciale posten zijn ingevuld na voordracht door de president, de overige vier rechtstreeks door het parlement.

Nieuwe crisis: partij van president naar oppositie?

7 oktober 2006 - 19:30

Roman Bezsmertni, de leider van de partij van president Joesjtsjenko, heeft gedreigd uit de regering te stappen. Hij riep de vier van de zes ministers van Ons Oekraïne op ook af te treden.

Mogelijk volgt nog een lijmpoging door de president. Naar verluidt overleggen aanstaande maandag de president, de premier en de voorzitter van het parlement over de ontstane situatie. Het is onduidelijk of de partij van plan is samen te gaan werken met het Blok van Joelia Timosjenko - de enige oppositiepartij op dit moment.

De regering "van nationale eenheid" werd twee maanden geleden gevormd na maandenlange onderhandelingen.

Korte berichten - Premier in Brussel, koers naar NAVO onduidelijk

16 september 2006

Parlement benoemt premier Janoekovitsj, kabinet en constitutioneel hof

4 augustus 2006 - 19:00 (bijgewerkt 6 augustus)

In de nacht van 2 op 3 augustus heeft president Joesjtsjenko na wekenlange zware onderhandelingen Victor Janoekovitsj voorgedragen als premier van een kabinet van nationale eenheid. In dit kabinet hebben Partij van de Regio's (Janoekovitsj), de communisten, socialisten en Ons Oekraïne (de partij van Joesjtsjenko) zitting genomen. Alleen Blok Joelia Timosjenko neemt geen deel aan deze coalitie. De Rada heeft op vrijdag 4 augustus de voordracht bekrachtigd en Janoekovitsj tot premier benoemd.

In dezelfde zitting van het parlement werd ook ingestemd met de kandidatuur van de leden van de regering, die is gevormd uit leden van de 4 partijen die de Universaal hebben ondertekend. Op voordracht van de president behielden belangrijke kopstukken van Ons Oekraïne, waaronder minister van Buitenlandse Zaken en oud-Beneluxambassadeur Boris Tarasjoek hun posten. Voordat de Rada met reces ging tot september, werd ook ingestemd met de benoeming van de leden van het Constitutioneel Hof. Het hof is daarmee - voor het eerst sinds oktober 2005 - voltallig.

NOS TT, p125, 3 aug: Eind aan politieke crisis Oekraïne

De Oekraïense president Joesjtsjenko gaat toch akkoord met de benoeming van zijn rivaal Janoekovitsj als premier. De pro-Westerse Joesjtsjenko had zich daar lang tegen verzet. Na de verkiezingen in maart wilde hij een coalitie vormen met de socialisten [en Blok Joelia Timosjenko], maar die haakten eind juni plotseling af en zochten aansluiting bij de partij van Janoekovitsj. Een meerderheidsblok schoof Janoekovitsj naar voren als de nieuwe premier. Joesjtsjenko is nu na lang aarzelen overstag gegaan. Janoekovitsj zou hebben beloofd dat de pro-Westerse koers van Oekraïne op hoofdlijnen intact blijft.

Berichten

3 augustus - 8:45, 7:15
 • ANP, o.a Algemeen Dagblad: President Oekraïne accepteert rivaal als premier, zie www.ad.nl/...
 • BBC News: Ukraine head accepts rival as PM, zie news.bbc.co.uk...
 • Niews/nl/Novum: Joestsjenko draagt Janoekovitsj voor als premier, zie www.nieuws.nl/...

Met "Verklaring van nationale eenheid" uit impasse?

29 juli 2006

Op 27 juli bood president Joesjtsjenko tijdens een rondetafel over de politieke crisis in Oekraïne de partijen een "Verklaring van nationale eenheid" aan. Deze verklaring, of Universaal, zou de grootste politieke vraagstukken in Oekraïne moeten oplossen, inclusief het vraagstuk rond toetreding tot de NAVO.

Vooralsnog weigert het Blok Joelia Timosjenko het document te ondertekenen. "Het is een aantrekkelijk document, met het onaantrekkelijke idee dat het de verpakking vormt van Janoekovitsj. Wij zullen niet deelnemen aan het verpakken of het ondertekenen.", aldus Andri Shkil van het Blok op 28 juli. De tweede ronde van de ronde tafel op vrijdag ging niet door. Naar verluidt ontmoetten de president, parlementsvoorzitter Moroz en Viktor Janoekovitsj elkaar toen achter gesloten deuren.

Omdat de besprekingen op zaterdag nog niet succesvol waren, is er maandag een beslissende ronde nodig. Naast de toetreding tot de NAVO, is ook de positie van de Russische taal nog niet opgelost. De president wilde zaterdag geen toezeggingen doen aan Janoekovitsj over het premierschap. Indien er op 2 augustus geen oplossing is, ziet de president zich genoodzaakt om nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

De Universaal is genoemd naar de documenten die in 1917/1918 door het Oekraïense parlement werden uitgegeven en de grondslag vormden van de toenmalige Oekraïense onafhankelijkheid.

Korte berichten

22 juli 2006

Politieke crisis: Janoekovitsj premier of nieuwe verkiezingen?

11 juli 2006 - 14:00

Na moeizame onderhandelingen leek eind juni een nieuwe Oranje-coalitie te komen onder leiding van Joelia Timosjenko, maar 8 juli stapte de SPOe daaruit en lijkt de weg vrij te zijn voor Janoekovitsj om premier te worden en zijn Partij van de Regio's in het centrum van de macht te plaatsen. Echter, in de Rada is een crisis ontstaan, inclusief handgemeen tussen parlementsleden en zelfs ontbinding van het parlement en nieuwe verkiezingen lijken een reëel scenario te zijn geworden.

 • Oekraïense parlementsleden vragen om verkiezingen, www.nieuws.nl/...
 • Pary of the Regions asks Ukraine’s President to express his position as for dismissal of the VR, en.for-ua.com/...
 • Tymoshenko is busy with the parliament’s dissolution, en.for-ua.com/...
 • Lawmakers loyal to Yushchenko call for new elections in Ukraine after pro-Russian parties announce coalition, www.kyivpost.com/...

Onduidelijkheid over de positie van de zo genoemde oranjepartijen

zaterdag 8 juli 2006 - 17:45

Nu er de facto een coalitie is gevormd, ontstaat er onduidelijkheid over de politieke verhoudingen in het parlement. Met name over de positie van de zo genoemde oranjepartijen bestaat momenteel onduidelijkheid. Na een overstap van de Socialistische partij zou er zelfs sprake van kunnen zijn dat de partij van de leider van de Oranje Revolutie, de huidige President Joesjtsjenko, zich zou willen aansluiten bij de grote coalitie.

Moroz voorzitter parlement, Janoekovitsj kandidaat premierschap

vrijdag 7 juli 2006 - 22:45 zaterdag 8 juli 2006 - 09:30 (bijgewerkt 22 juli)

Tijdens een tumultueuze zitting van het parlement op 6 juli 2006, werd fractievoorzitter Moroz van de Socialistische Partij gezozen tot parlementsvoorzitter. Hoewel zijn partij een belangrijke rol had gespeeld tijdens de Oranje Revolutie en zijn partij een overeenkomst had met het Blok Joelia Timosjenko en de fractie "Ons Oekraïne" voor continuering van de Oranje Coalitie, stelde hij zich tegen de afspraken in verkiesbaar voor het voorzitterschap. De tegenstanders van Oranje in het parlement, de Partij van de Regio’s en de Communistische Partij van Oekraïne hielpen hem aan de benodigde meerderheid. Dat was meteen het einde van de prille Oranje Coalitie. Na de overstap van de Socialistische partij is het Janoekovitsj die de nieuwe coalitie lijkt te gaan leiden. Daarmee worden de partijen van President Joesjtsjenko, Ons Oekraïne en die van de gedoodverfd premier Julia Timosjenko, het Blok Timosjenko, naar de oppositiebanken verwezen. Het parlement heeft intussen een reces tot aanstaande dinsdag aangekondigd.

Oranje is er uit: Joelia Timosjenko weer premier

21 juni 2006, 13:00, 10:20

Interfax Ukraine, Trouw, NOS TT en anderen meldden 's morgens: In Oekraïne hebben de partijen die de 'Oranje-revolutie' in gang zetten,na maandenlang overleg een nieuwe regering gevormd. Julia Timosjenko keert terug als premier, meldt een krant (NOS TT, p130).

NOS TT, p121: Akkoord over regering in Oekraïne

21 juni, 12:00

In Oekraïne hebben de partijen die de 'Oranje-revolutie' in gang zetten, toch een nieuwe regering gevormd. Er is drie maanden onderhandeld over de formatie. Julia Timosjenko,die met haar partij de verkiezingen won,wordt weer premier.

Samen met de Socialistische Partij zal er een coalitie worden gevormd. De drie partijen hebben in totaal 243 van de 450 zetels in het Oekraiense parlement.

Het blok van Timosjenko won in maart de verkiezingen. De partij van president Joesjtsjenko, Ons Oekraïne, eindigde als derde. Joesjtsjenko ontsloeg Timosjenko, één van de boegbeelden van de Oranje- revolutie,vorig jaar als premier.

Commentaar Oekraine.org: het blok van Timosjenko won niet de verkiezingen, maar werd tweede. De partij van Victor Janoekovitsj, Partij van de Regio's, werd eerste maar zal desondanks geen deel uitmaken van het kabinet.

Interfax Ukraine: Tymoshenko to be nominated for PM - 'Orange' coalition agreement

www.interfax.kiev.ua/eng/... : Kyiv, June 21 (Interfax-Ukraine) - The so-called "orange" political forces involved in coalition negotiations in Ukraine have agreed a deal under which Yulia Tymoshenko will be nominated for prime minister; Yuriy Yekhanurov of Our Ukraine, for Verkhovna Rada speaker; and a Socialist Party member, for the position of first deputy prime minister, Andriy Shevchenko of the Yulia Tymoshenko Bloc told the press on Wednesday.

Zie ook:

Coalitie-overleg Oekraïne mislukt

10 juni 2006

De coalitiebesprekingen tussen de drie partijen die tijdens de Oranje Revolutie de huidige president Joesjtsjenko steunden, lijken definitief mislukt. De woordvoerder van Nasja Oekrajina maakte dit vanmiddag in Kiev bekend. Sinds de verkiezingen van 26 maart hebben het Blok Joelia Timosjenko, Nasja Oekrajina en de Socialistische Partij van Oekraïne onderhandeld met het doel een meerderheidscoalitie in het parlement te vormen. De eerste deadline (25 mei, de eerste bijeenkomst van het parlement) werd niet gehaald en ook afgelopen woensdag, toen het parlement voor de tweede keer bijeenkwam, is besloten om de zitting van het parlement nogmaals met een week te verdagen. Grootste struikelblok is de portefeuilleverdeling. Waar er al onvoldoende steun leek om Joelia Timosjenko, die als tweede grootste uit de verkiezingen is gekomen, opnieuw premier te maken, struikelden de besprekingen over de post van voorzitter van het parlement. De Socialisten drongen erop aan dat hun leider, Oleksandr Moroz, voorzitter zou worden.

De grootste partij van het land, de Partij van de Regio's van Viktor Janoekovitsj, en de kleinste partij, de Communistische Partij van Oekraïne hebben niet aan de onderhandelingen deelgenomen. Tijdens de presidentsverkiezingen van 2004 steunden zij Viktor Janoekovitsj. Hoewel Timosjenko Nasja Oekrajina oproept omde besprekingen te hervatten, gaan analisten ervan uit dat nu Janoekovitsj aan zet is.

Rada houdt eerste sessie

27 mei 2006

Op 25 mei is het in maart verkozen parlement van Oekraïne voor het eerst bijeengekomen. De leden hebben de eed afgelegd in aanwezigheid van diverse hoogwaardigheidsbekleders. Voordat het nieuwe parlement werd ingezworen, is eerst de regering ontbonden. Hoewel al sinds maart wordt onderhandeld, is er nog steeds geen regeringscoalitie gevormd. Het parlement heeft reces tot 7 juni om de coalitiebesprekingen de ruimte te geven.

Onder de parlementariërs bevinden zich de rijkste man van het land, Rinat Achmetov en oud premier Mikola Azarov (beide Partij van de Regio's), voormalig dissident Levko Loekjanenko (Blok Joelia Timosjenko), oud-premier Anatoli Kinach, songfestivalwinnares Roeslana en Boris Tarasjoek, oud-ambassadeur in de Benelux en minister van buitenlandse zaken (allen "Ons Oekraïne").

Korte berichten

15 mei, 13 mei 2006

Korte berichten

27 april 2006

Nog steeds geen coalitie in Rada

15 april 2006

Bijna drie weken na de verkiezingen is er nog steeds geen duidelijkheid over welke partijen in Oekraïne de meerderheidscoalitie in het parlement zullen vormen. Op basis van de officiële uitslagen die op dinsdag 11 april bekend werden gemaakt door CVK-voorzitter Davidovitsj, is er een coalitie van ten minste twee partijen nodig om een meerderheid te halen in de Rada.

Coalities met slechts twee partijen zijn alleen mogelijk rondom de grootste partij, de Partij van de Regio's van Janoekovitsj. Een coalitie met de tweede partij, het Blok Joelia Timosjenko, wordt door beide partijen vooralsnog uitgesloten. Dit zou met 315 zetels wel een ruime meerderheid opleveren. Een coalitie tussen Regio's en Ons Oekraïne (267 zetels) zou wel tot de mogelijkheden behoren. Dat zou betekenen dat de partijen van beide rivalen van de Oranje Revolutie, Janoekovitsj en president Joesjtsjenko samen zouden kunnen gaan regeren. Dit zou door velen als 'verraad van de revolutie' kunnen worden uitgelegd.

De coalitie die na de Oranje Revolutie aan de macht kwam, is al weken aan het onderhandelen om tot een hoofdlijnenakkoord te komen. Van deze zogenaamde 'oranjecoalitie' hebben drie partijen de kiesdrempel gehaald: het Blok Joelia Timosjenko, Ons Oekraïne en de Socialistische partij Oekraïne. Zij zijn op basis van de uitslagen goed voor 243 zetels. Volgens de laatste berichten zou er tijdens het (Nederlandse) paasweekeinde duidelijkheid komen over deze coalitie. Op vrijwel alle punten zou er overeenstemming zijn, behalve over wie de kandidaat-premier van deze coalitie wordt. Op basis van de uitslag eist Timosjenko deze rol voor zichzelf op. Ons Oekraïne zou het hier nog niet mee eens zijn. De aarzeling kan worden teruggevoerd op de botsing tussen president Joesjtsjenko en toenmalig premier Timosjenko in september 2005 die leidde tot de val van het kabinet.

Uitslag van de verkiezingen

11 april 2006

De einduitslag, op 10 april om 22:18 (Nederlandse tijd) gepubliceerd door de Oekraïense Centrale Kiescommissie:

 1. Partij van de Regio's: 32,14% (= 8.148.745 stemmen )
 2. Blok Timosjenko: 22,29% (= 5.652.876 stemmen )
 3. Blok Ons Oekraïne: 13,95% (= 3.539.140 stemmen )
 4. Socialistische partij Oekraïne: 5,69% (= 1.444.224 stemmen )
 5. Communistische partij Oekraïne: 3,66% (= 929.591 stemmen )

De overige 40 partijen hebben de kiesdrempel van 3% niet gehaald, ook het Blok van Natalia Vitrenko niet met 2,93%. Tevens keert het Volksblok van parlementsvoorzitter Litvin niet terug in de Rada met 2,44% van de stemmen. De toenemende roep om hertellingen vanuit die partijen heeft niet tot noemenswaardige vertraging geleid bij het bekendmaken van de definitieve uitslagen.
Bron: Central Election Commission of Ukraine, http://www.cvk.gov.ua/vnd2006/w6p001e.html.

Voor eerdere tellingen van de uitslag, zie onder.

Uitslag in Nederland (buitenlands stembureau #61)

30 maart 2006 - 11:25

100% van de stemmen geteld (aantal kiesgerechtigden: 801, aantal stemmen uitgebracht: 223, waarvan 2 blanco)

 1. Blok Ons Oekraïne: 44,39% (= 99 stemmen)
 2. Blok Timosjenko: 20,18% (= 45 stemmen)
 3. Partij van de Regio's: 13,00% (= 29 stemmen)
 4. Burgerschapsblok PORA-PRP: 11,21% (= 25 stemmen)
 5. Oppositieblok "NE TAK!": 2,69% (= 6 stemmen)
 6. Oekraïens Volksblok van Kostenko en Pljoesjtsj: 2,24% (= 5 stemmen)
 7. Socialistische partij Oekraïne: 2,24% (= 5 stemmen)
 8. Partij van de Groenen van Oekraïne: 1,35% (= 3 stemmen)
 9. Partij 'Vitsje': 0,90% (= 2 stemmen)
 10. Blok Evhen Martsjoek - eenheid: 0,45% (= 1 stem)
 11. Al-Oekraïense unie Vrijheid: 0,45% (= 1 stem)

Bron: Centrale Kiescommissie Oekraïne (CVK), www.cvk.gov.ua/vnd2006/w6p336pt001f01=600pf7331=226.html.

Artikel: Oekraïne zet stap voorwaarts

30 maart 2006

Analyse van de parlementsverkiezingen, door Arjen Berkvens, directeur van de Alfred Mozer Stichting. Zie Oekraïne zet stap voorwaarts.
Donderdagavond 30 maart om 19.00 uur vindt er in Felix Meritis te Amsterdam een door de Alfred Mozer Stichting georganiseerde bijeenkomst plaats over de verkiezingen in Belarus en Oekraïne, zie voor meer Publieksdebat Wit-Rusland en Oekraïne in Amsterdam - 30 maart 2006.

Oranje - Blauw, wie is nu eigenlijk de winnaar?

30 maart 2006

Vanaf het moment dat de eerste exit-polls bekend werden gemaakt spreekt de westerse media er al over dat Joesjtsjenko fors verloren heeft en dat Janoekovitsj als grote winnaar uit de bus is gekomen. Maar, is dat in de realiteit ook zo?

Met 88% van de stemmen geteld stond de Partij van de Regio's (van Janoekovitsj) inderdaad op een voorsprong van 30%. Wanneer wij op een grove manier omrekenen betekent dit ongeveer 39% van de bruikbare stemmen [1]. Blok Joelia Timosjenko kan rekenen op 23% van de stemmen (omgerekend 29%) en Ons Oekraïne van Joesjtskenko op 15% (omgerekend 19 %). Blok Joelia Timosjenko en Ons Oekraïne vormden in 2004 de grootste groep in de oranje coalitie. Om het beeld volledig te krijgen moeten we de derde partij die in 2004 de oranje kant koos in de berekening meenemen, het gaat hier om de Socialistische Partij van Oekraïne met 6% van de stemmen (omgerekend 7%) en natuurlijk de Communistische Partij van Oekraïne aan de blauwe kant met 4% van de stemmen (omgerekend 4%).

Oranje en blauw - Oekraïnse parlementsverkiezingen 2006

Als we op deze wijze de cijfers vergelijken komen we tot de paradoxale conclusie dat de verhoudingen vergelijkbaar zijn met die tijdens de welbekende Oranje Revolutie. Men zou kunnen zeggen dat het Oekraïense volk de winnaar is: deze verkiezingen bevestigen de democratische verworvenheden die een gevolg zijn van de Oranje Revolutie.

Hoe komen de (voornamelijk) westerse media dan tot de conclusie dat Janoekovitsj als grote winnaar uit de bus is gekomen? Na alles wat er de afgelopen anderhalf jaar gebeurd is lijkt het erop dat het oranje kamp tot op de bot verscheurd is. Toch is er eigenlijk maar een punt waarop de onderhandelingen vooraf over een mogelijke oranje coalitie verkeerd liepen, namelijk de vraag wie de premier mocht leveren. Al snel nadat de exit-polls bekend waren, werd door woordvoerders van de partijen aangegeven dat beide partijen bereid waren om alsnog samen te werken. De gesprekken tussen de hoofdrolspelers begonnen echter pas op maandag.

Mogelijk dat de westerse media onvoldoende hebben gekeken naar de kleur, maar meer naar de personen. De teleurstelling in Joesjtskenko heeft zich niet geuit in het overstappen naar Janoekovitsj uit het blauwe kamp, maar in het overstappen naar de vrouw van de Oranje Revolutie, Timosjenko.

[1] Onder bruikbare stemmen verstaan we hier alle getelde stemmen op de partijen boven de kiesdrempel en de blanco stemmers. Voor het gemak laten we de stemmen die zijn uitgebracht op partijen met minder dan de kiesdrempel vallen. Hierdoor zal er een wat ruimere foutmarge ontstaan (+ of - 5: Bij 39% kan het dus liggen tussen de 34 en 44%).

Recente berichten vanuit de diverse media

30 maart 9:30, 28 maart 2006 - 19:30
 • ANP:
  • Spitsnet.nl: Verliezers Oekraïne eisen hertelling, zie spitsnet.nl/... (nieuw)
 • Interfax Ukraine:
 • ForUm:
  • Leaders of parties-outsiders declare about falsifications, zie eng.for-ua.com/... (nieuw)
  • Facts of falsification are unknown to CEC, zie eng.for-ua.com/... (nieuw)
  • There are only two possible variants of coalition for Party of Regions, eng.for-ua.com/...
  • The Socialist leader proposes two variants of coalition, zie
  • Tymoshenko hopes for formation of coalition during a week, zie eng.for-ua.com/...
 • Kyiv Post:
  • Tymoshenko calls for urgent coalition agreement with former Orange allies, zie www.kyivpost.com/... (nieuw)
  • Ukraine election official: Disorganization, not fraud, causes lengthy vote count, zie www.kyivpost.com/... (nieuw)
  • Ukrainian parliamentary election update: the count continues, zie www.kyivpost.com/...
  • Ukraine's divided Orange Revolution team at loggerheads over coalition, zie www.kyivpost.com/...

Verkiezingen in Oekraïne zijn vrij en eerlijk verlopen volgens de OVSE

27 maart 2006 - 14:30

Met meer dan 900 waarnemers door geheel Oekraïne oordeelde de OVSE dat de verkiezingen van 26 maart vrij en eerlijk verlopen zijn. Het democratisch proces dat anderhalf jaar terug werd begonnen is met deze verkiezingen versterkt.

"Deze verkiezingen kunnen alleen worden beschreven als vrij en eerlijk, het is het Oekraïense volk dat de werkelijke winnaars zijn", volgens Alcee Hasting, speciaal coordinator van de korte termijn waarnemers. Het hoofd van de NAVO-delegatie verklaarde: "De eerlijkheid en transparantie van deze verkiezingen bevestigen de onomkeerbare veranderingen in de Oekraïense democratische transformatie.".

Toch waren er ook negatieve geluiden. De OVSE bestempelde de problemen als ondergeschikt, waarnemers uit het GOS en Rusland waren echter een andere mening toegedaan. Nog voordat de stembureau's waren gesloten lieten zij tijdens een persconferentie weten dat ze de nodige problemen waren tegengekomen. Een parlementslid uit Rusland liet weten geschokt te zijn dat op de hoofdstraat van Kiev de kleuren van een bepaalde politieke kant overheersend aanwezig waren. De banners die aangebracht waren langs de hoofdstaat van Kiev waren oranje en geel van kleur.

Timosjenko vermoedelijk premier

27 maart 2006 - 8:20

Even na middernacht in Oekraïne werd bekend dat de partij van Timosjenko (Blok Joelia Timosjenko) met het blok "Ons Oekraïne" (de partij van Joesjtsjenko) overeen is gekomen dat Blok Joelia Timosjenko een premierkandidaat zou mogen leveren. Later in de nacht heeft de Socialistische Partij Oekraïne aangekondigd bereid te zijn tot het vormen van een coalitie.

Wanneer de verkiezingsuitslag gelijke tred blijven houden met de exit-polls lijkt nu al duidelijk te zijn dat Timosjenko wederom Premier van Oekraïne zal worden. Timosjenko zal waarschijnlijk gesteund worden door de oranje-coalitie, samen met de Socialistische partij. Daarmee zal de Partij van de Regio's wederom in de oppositie worden gezet en zal de oranje-coalitie nogmaals de kans krijgen zich waar te maken.

Recente berichten vanuit de diverse media

28 maart 2006 - 8:00, 27 maart - 22:15, 18:18, 17:15, 15:35, 15:00, 10:10, 9:50, 8:55
 • NOS Teletekst:
  • EU:verkiezingen Oekraïne eerlijk
   De parlementsverkiezingen in Oekraïne zijn eerlijk verlopen. Dat zegt Europees buitenlandcommissaris Ferrero-Waldner. Volgens haar is nauwere samenwerking met de EU een stap dichterbij gekomen.
   Oekraïne mag geen volledig lid worden van de Europese Unie, maar Brussel wil wel graag nauw samenwerken. Eén van de voorwaarden was dat er democratische verkiezingen zouden worden gehouden.
   Ferrero-Waldner zegt erop te vertrouwen dat de nieuwe regering van Oekraïne nog meer democratische hervormingen zal doorvoeren. De verkiezingen zijn zo goed als zeker door de pro-Russische partij van ex-premier Janoekovitsj gewonnen.

 • NOSJournaal.nl:
  • 'Verkiezingen Oekraïne vrij en eerlijk' - Janoekovitsj wint - maar lang niet zeker van premierschap. Zie www.nos.nl/nosjournaal/...
 • ANP:
 • Nieuws.nl/Novum:
 • BBC News:
 • ForUm:
 • Interfax Russia:
  • Yushchenko orders Yekhanurov to begin coalition talks, zie www.interfax.ru/....
  • Party of Regions increasing lead in Ukrainian elections, zie www.interfax.ru/....
  • Observers praise Ukrainian elections, zie .
  • "One million Ukrainian voters unable to cast ballots" - elections commission, zie www.interfax.ru/....
 • ITAR-TASS:
 • Reuters:
 • Kyiv Post:
  • Ukraine's divided Orange Revolution team at loggerheads over coalition, zie www.kyivpost.com/....
  • EU urges new Ukraine government to continue path to forge closer ties, zie www.kyivpost.com/....
  • Exit polls give Yanukovych's pro-Russian party largest chunk of votes in Ukraine, zie www.kyivpost.com/....
 • The Guardian: Ukraine's Orange revolution turns blue, zie www.guardian.co.uk/...

Voor eerdere nieuwsberichten (26 maart), zie verderop.

Opkomst

27 maart 2006 - 11:00

Volgens de website van CVK in bleek na sluiten van stemlokalen (Oekraïense tijd) 58,97% van de kiesgerechtigden op een stembureau langsgeweest om hun stem uit te brengen (bron: CVK, www.cvk.gov.ua).

ForUm meldt in eng.for-ua.com/... een opkomtst van 67%: "The Central Election Committee reported 24,957,225 citizens of Ukraine from 225 election districts voted on March 26. It made 67.13% citizens included in the election list, Yaroslav Davydovych the CEC Head told."

Eerdere tellingen van uitslagen

30 maart, 19:30 (Nederlandse tijd)

100,0% van de stemmen geteld.

 1. Partij van de Regio's: 32,12% (= 8.144.485 stemmen )
 2. Blok Timosjenko: 22,29% (= 5.648.345 stemmen )
 3. Blok Ons Oekraïne: 13,95% (= 3.536 .59 stemmen )
 4. Socialistische partij Oekraïne: 5,67% (= 1.439.624 stemmen )
 5. Communistische partij Oekraïne: 3,66% (= 928.501 stemmen )

30 maart, 16:00 (Nederlandse tijd)

99,94% van de stemmen geteld.

 1. Partij van de Regio's: 32,09% (= 8 129 164 stemmen )
 2. Blok Timosjenko: 22,29% (= 5 645 808 stemmen )
 3. Blok Ons Oekraïne: 13,95% (= 3 535 025 stemmen )
 4. Socialistische partij Oekraïne: 5,68% (= 1 439 274 stemmen )
 5. Communistische partij Oekraïne: 3,66% (= 927 567 stemmen )

30 maart, 11:23 (Nederlandse tijd)

99,67% van de stemmen geteld.

 1. Partij van de Regio's: 32,09% (= 8.095.029 stemmen)
 2. Blok Timosjenko: 22,26% (= 5.615.734 stemmen)
 3. Blok Ons Oekraïne: 13,97% (= 3.523.457 stemmen)
 4. Socialistische partij Oekraïne: 5,68% (= 1.434.651 stemmen)
 5. Communistische partij Oekraïne: 3,66% (= 923.666 stemmen)

30 maart, 05:47 (Nederlandse tijd)

99,40% van de stemmen geteld.

 1. Partij van de Regio's: 32,07% (= 8.052.785 stemmen)
 2. Blok Timosjenko: 22,27% (= 5.591.948 stemmen)
 3. Blok Ons Oekraïne: 13,99% (= 3.512.983 stemmen)
 4. Socialistische partij Oekraïne: 5,69% (= 1.430.974 stemmen)
 5. Communistische partij Oekraïne: 3,66% (= 917.827 stemmen)

29 maart, 22:57 (Nederlandse tijd)

99,31% van de stemmen geteld.

 1. Partij van de Regio's: 32,05% (= 8.037.560 stemmen)
 2. Blok Timosjenko: 22,27% (= 5 584.278 stemmen)
 3. Blok Ons Oekraïne: 13,99% (= 3.510.036 stemmen)
 4. Socialistische partij Oekraïne: 5,70% (= 1.429.482 stemmen)
 5. Communistische partij Oekraïne: 3,66% (= 917.827 stemmen)
29 maart, 21:31 (Nederlandse tijd)

93,70% van de stemmen geteld.

 1. Partij van de Regio's: 31,41% (= 7.210.228 stemmen )
 2. Blok Timosjenko: 22,42% (= 5.147.788 stemmen )
 3. Blok Ons Oekraïne: 14,42% (= 3.310.273 stemmen )
 4. Socialistische partij Oekraïne: 5,86% (= 1.345.352 stemmen )
 5. Communistische partij Oekraïne: 3,63% (= 834.229 stemmen )

29 maart, 08:50 (Nederlandse tijd)

90,24% van de stemmen geteld. In 108 van de 225 regio's zijn alle stemmen geteld.

 1. Partij van de Regio's: 30,87% (= 6.669.601 stemmen)
 2. Blok Timosjenko: 22,55% (= 4.872.305 stemmen)
 3. Blok Ons Oekraïne: 14.74% (= 3.186.056 stemmen)
 4. Socialistische partij Oekraïne: 5.93% (= 1.281.492 stemmen)
 5. Communistische partij Oekraïne: 3,62% (= 784.005 stemmen)

28 maart, 18:53 (Nederlandse tijd)

86,73% van de stemmen geteld.

 1. Partij van de Regio's: 30,63% (= 6.236 .70 stemmen)
 2. Blok Timosjenko: 22,54% (= 4.590.872 stemmen)
 3. Blok Ons Oekraine: 14,91% (= 3.036.618 stemmen)
 4. Socialistische partij Oekraine: 5,99% (= 1.221.006 stemmen)
 5. Communistische partij Oekraine: 3,61% (= 735.339 stemmen)

28 maart, 07:51 (Nederlandse tijd)

63,22% van de stemmen geteld.

 1. Partij van de Regio's: 29,64% (= 3.927.164 stemmen)
 2. Blok Timosjenko: 22,46% (= 2.976.002 stemmen)
 3. Blok Ons Oekraine: 15,56% (= 2.062.077 stemmen)
 4. Socialistische partij Oekraine: 6,34% (= 840 244 stemmen)
 5. Communistische partij Oekraine: 3,52% (= 467 598 stemmen)

27 maart, 23:01 (Nederlandse tijd)

55,18% van de stemmen geteld.

 1. Partij van de Regio's: 27,83% (= 3.011.524 stemmen)
 2. Blok Timosjenko: 23,30% (= 2 521 555 stemmen)
 3. Blok Ons Oekraine: 16,13% (= 1 745 748 stemmen)
 4. Socialistische partij Oekraine: 6,80% (= 736 547 stemmen)
 5. Communistische partij Oekraine: 3,53% (= 382 195 stemmen)

27 maart, 22:01 (Nederlandse tijd)

50,50% van de stemmen geteld.

 1. artij van de Regio's: 27,34% (= 2.599.931 stemmen)
 2. Blok Timosjenko: 23,52% (= 2.236.408 stemmen)
 3. Blok Ons Oekraine: 16,27% (= 1.547.501 stemmen)
 4. Socialistische partij Oekraine: 6,89% (= 655.516 stemmen)
 5. Communistische partij Oekraine: 3,53% (=336.277 stemmen)

27 maart, 18:04 (Nederlandse tijd)

44,94% van de stemmen geteld.

 1. Partij van de Regio's: 26,98 (= 2.163.397 stemmen)
 2. Blok Timosjenko: 23,63 (= 1.894.975 stemmen)
 3. Blok Ons Oekraine: 16,28 (= 1.305.708 stemmen)
 4. Socialistische partij Oekraine: 7,10 (= 569.455 stemmen)
 5. Communistische partij Oekraine: 3,54 (= 283.930 stemmen)

27 maart, 17:02 (Nederlandse tijd)

40,28% van de stemmen geteld.

 1. Partij van de Regio's: 27,05% (= 1.872.457 stemmen)
 2. Blok Timosjenko: 23,58% (= 1.632.226 stemmen)
 3. Blok Ons Oekraine: 16,18% (= 1.119.747 stemmen)
 4. Socialistische partij Oekraine: 7,07% (= 489.923 stemmen)
 5. Communistische partij Oekraine: 3,52% (= 244.167 stemmen)

27 maart, 15:31 (Nederlandse tijd)

34,46% van de stemmen geteld.

 1. Partij van de Regio's: 26,13% (= 1.452.191 stemmen)
 2. Blok Timosjenko: 23,96% (= 1.331.654 stemmen)
 3. Blok Ons Oekraine: 16,72% (= 929.320 stemmen)
 4. Socialistische partij Oekraine: 7,23% (= 402.261 stemmen)
 5. Communistische partij Oekraine: 3,47% (= 193.078 stemmen)

27 maart, 14:29 (Nederlandse tijd)

30,13% van de stemmen geteld.

 1. Partij van de Regio's: 26,17% (= 1.202.674 stemmen)
 2. Blok Timosjenko: 23,30% (= 874.886 stemmen)
 3. Blok Ons Oekraine: 16,85% (= 774.350 stemmen)
 4. Socialistische partij Oekraine: 7,30% (= 335.743 stemmen)
 5. Communistische partij Oekraine: 3,46% (= 159.187 stemmen)

27 maart, 13:24 (Nederlandse tijd)

25,76% van de stemmen geteld.

 1. Partij van de Regio's: 26,53% (= 996.291 stemmen)
 2. Blok Timosjenko: 23,30% (= 874.886 stemmen)
 3. Blok Ons Oekraine: 16,92% (= 635.328 stemmen)
 4. Socialistische partij Oekraine: 7,34% (= 275.689 stemmen)
 5. Communistische partij Oekraine: 3,46% (= 130.267 stemmen)

27 maart, 12:14 (Nederlandse tijd)

21,43% van de stemmen geteld.

 1. Partij van de Regio's: 25,98% (= 767 691 stemmen)
 2. Blok Timosjenko: 23,56% (= 696 172 stemmen)
 3. Blok Ons Oekraine: 17,18% (= 507 606 stemmen)
 4. Socialistische partij Oekraine: 7,49% (= 221 318 stemmen)
 5. Communistische partij Oekraine: 3,41% (= 100 886 stemmen)

27 maart, 10:56 (Nederlandse tijd)

17,03% van de stemmen geteld.

 1. Partij van de Regio's: 24,76% (= 528.906 stemmen)
 2. Blok Timosjenko: 23,85% (= 509.467 stemmen)
 3. Blok Ons Oekraine: 17,49% (= 373.775 stemmen)
 4. Socialistische partij Oekraine: 7,98% (= 170.568 stemmen)
 5. Communistische partij Oekraine: 3,37% (= 72.037 stemmen)

27 maart, 9:57 (Nederlandse tijd)

13,48% van de stemmen geteld.

 1. Partij van de Regio's: 25,37 (= 404.487 stemmen)
 2. Blok Timosjenko: 23,36 (=372.519 stemmen)
 3. Blok Ons Oekraine: 17,38 (=277.068 stemmen)
 4. Socialistische partij Oekraine: 7,84 (=125.107 stemmen)
 5. Communistische partij Oekraine: 3,28 (=52.370 stemmen)

27 maart, 9:43 (Nederlandse tijd)

12,86% van de stemmen geteld.

 1. Partij van de Regio's: 25,38% (= 380.859 stemmen)
 2. Blok Timosjenko: 23,34% (= 350.309 stemmen)
 3. Blok Ons Oekraine: 17,33% (= 260.023 stemmen)
 4. Socialistische partij Oekraine: 7,87 (= 118.096 stemmen)
 5. Communistische partij Oekraine: 3,30% (=49.587 stemmen)

27 maart, 8:56 (Nederlandse tijd)

10,49% van de stemmen geteld.

 1. Partij van de Regio's: 24,61% (= 286.829 stemmen)
 2. Blok Timosjenko: 23,75% (= 276.831 stemmen)
 3. Blok Ons Oekraine: 17,27% (= 201.332 stemmen)
 4. Socialistische partij Oekraine: 8,13 (= 94.777 stemmen)
 5. Communistische partij Oekraine: 3,34% (=39.016 stemmen)
 6. Volksblok van Litvin: 3,02% (= 35.231 stemmen)

27 maart, 8:09 (Nederlandse tijd)

8.69% van de stemmen geteld.

 1. Partij van de Regio's: 24.85% (= 229.788 stemmen)
 2. Blok Timosjenko: 23.87% (= 220.752 stemmen)
 3. Blok Ons Oekraine: 16.98% (= 157.037 stemmen)
 4. Socialistische partij Oekraine: 8.06 (= 74.603 stemmen)
 5. Communistische partij Oekraine: 3.32% (=30.744 stemmen)
 6. Volksblok van Litvin: 3.04% (= 28.165 stemmen)

27 maart, 7:31 (Nederlandse tijd):

7,14% van de stemmen geteld.

 1. Blok Timosjenko: 24.87% (= 178.796 stemmen)
 2. Partij van de Regio's: 23.04% (= 165.619 stemmen)
 3. Blok Ons Oekraine: 17.74% (= 127.526 stemmen)
 4. Socialistische partij Oekraine: 8.13% (= 58.486 stemmen)
 5. Communistische partij Oekraine: 3.18% (=22.866 stemmen)

Overige partijen hebben de kiesdrempel van 3% (nog) niet gehaald.

Verkiezingen aan de gang

26 maart 2006

De campagnes zijn vrijdag afgesloten, en vandaag, zondag 26 maart, kan de Oekraïense kiezer zich gaan uitspreken sinds de Oranje Revolutie. Hoe gaan de politieke krachten verdeeld worden in het parlement? Dit is belangrijker dan ooit sinds de hervormingen van begin dit jaar waarbij meer macht bij parlement en kabinet terecht is gekomen.

De peilingen geven aan dat de Partij van de Regio's van Janoekovitsj waarschijnlijk als grootste uit de verkiezingen gaat komen. Naar verwachting zal echter geen van de partijen in staat zijn om een meerderheid te behalen en moet er een coalitie worden gevormd. Daarom zal vooral de periode na de verkiezingen interessant worden.

Berichten uit Oekraïne geven aan dat op een enkel incident na, het erop lijkt dat Oekraïne wederom er in geslaagd is deze verkiezingen een stap dichter bij de normen voor eerlijke en open verkiezingen te brengen.

Exit polls

26 maart 2006 - 21:30

ForUm meldt in eng.for-ua.com/news/2006/03/26/221711.html:

Exit polls by “Democratic Initiatives” Fund, Kyiv international institute of sociology and Oleksandr Rasumkov’s Center of economic and political researches:

 • Party of Regions – 33%
 • Bloc of Yulia Timoshenko – 22.7%
 • Our Ukraine Bloc – 13.5%
 • Socialistic Party of Ukraine – 5.4%
 • Communistic Party of Ukraine – 3.5%
 • Bloc of Natalia Vitrenko “People’s Opposition” – 3.4%

Exit-poll by “FOM-Ukraine”:

 • Party of Regions – 31.4%
 • Bloc of Yulia Timoshenko – 22.9%
 • Our Ukraine Bloc – 17%
 • Socialistic Party of Ukraine – 6.9%
 • Communistic Party of Ukraine – 3.9%

Opkomst

26 maart 2006 - 21:30, 18:00

Met informatie bekend uit 218 van de de 225 stemdistricten was om 20:00 (Oekraïense tijd) 58,81% van de kiesgerechtigden op een stembureau langsgeweest om hun stem uit te brengen (bron: CVK, www.cvk.gov.ua)

Recente berichten vanuit de diverse media

26 maart 2006 - 22:00, 21:30, 19:00, 18:00, 10:00, 9:40
 • NOS Teletekst:
  • Janoekovitsj wint in Oekraïne

   De parlementsverkiezingen in Oekraïne zijn zoals voorspeld zo goed als zeker gewonnen door de pro-Russische partij van oud-premier Janoekovitsj. Exit polls geven aan dat hij kan rekenen op 27% tot 33% van de stemmen.
   Janoekovitsj verloor vorig jaar de strijd om het presidentschap van Viktor Joesjtsjenko.
   De partij van Julia Timosjenko, die onder Joesjtsjenko premier werd maar later door hem werd vervangen, lijkt met zo'n 25% op de tweede plaats te komen. De partij Ons Oekraïne van de president zal zo'n 14% van de stemmen halen en de derde partij worden.

  • Hoge opkomst verkiezingen Oekraïne

   In Oekraïne is de opkomst hoog bij de parlementsverkiezingen. Om 15.00 uur, zes uur voordat de stemlokalen sluiten, had al 41% gestemd. De verkiezingen zijn de eerste na de grondwetswijziging, die de president minder en het parlement meer macht geeft.
   In de peilingen staat de pro-Russische partij van Viktor Janoekovitsj er het beste voor. Die partij is ook tegen de toetreding tot de NAVO. De pro-Westerse koers van president Joesjtsjenko staat dus bij de verkiezingen op het spel.
   Door hun onderlinge machtsstrijd lijken de hervormingsgezinde partijen het bij de kiezers verbruid te hebben.

  • Parlementsverkiezingen in Oekraïne

   In Oekraïne kunnen vandaag ruim 36 miljoen mensen stemmen voor een nieuw parlement. Aan de verkiezingen doen meer dan veertig partijen mee, maar de kans is groot dat maar vijf of zes daarvan de kiesdrempel halen.
   De partij van president Joesjenko staat er in de peilingen niet goed voor. De partij van Janoekovitsj maakt de meeste kans om te gaan winnen. De twee waren elkaars rivalen bij de verkiezingen om het presidentschap, eind 2004.
   Veel Oekraïeners zijn ontevreden over de nieuwe machthebbers. De stemlokalen sluiten vanavond om negen uur. De eerste uitslagen worden kort daarna verwacht.

 • NOSJournaal.nl:
 • ANP:
  • Spitsnet.nl: Behoorlijke opkomst verkiezingen Oekraïne - Oekraïners kiezen nieuw parlement, zie www.spitsnet.nl/...
  • BNR Nieuwsradio: Teleurstelling kleurt verkiezingen Oekraïne, www.bnr.nl/...
 • Nieuws.nl/Novum:
 • ForUm:
 • Interfax Ukraine:
 • Tass/ITAR Tass:
  • Observer says tentative promotion used on election day in Ukraine, zie .
  • Ukraine registers 64 violations pertaining to polls over 24 hr, zie www.tass.ru/eng/...
  • Ukraine's Regions Party hopes to set up parliamentary coalition, zie www.itar-tass.com/...
 • Reuters: Russia-backed opposition set for comeback in Ukraine, zie today.reuters.com/news/...
 • Kyiv Post:
 • EU Business:
 • The Independent: Will election see Russia's 'stooge' become Ukraine's Comeback Kid? Zie
 • RFE/RL:
 • BBC News:
 • TV 5:
  • Prez has right to disband parliament if MPs fail to create majority: Rybachuk, zie 5tv.com.ua/...
  • Changes to voter lists possible on E-Day: CEC, zie 5tv.com.ua/...

OVSE derde interim-rapportage

17 maart 2006

Er wordt flink campagne gevoerd, waarbij ook de president en premier betrokken worden. De OVSE geeft aan dat de toon in de campagne harder wordt en beschuldigingen over en weer toenemen. Dat leidt soms tot incidenten. De media-aandacht is redelijk verdeeld over de verschillende partijen, al lijken op sommige staatsmedia de regeringspartijen (met name Nasja Oekraïna) soms bevoordeeld te worden. De media in private handen spreken een duidelijkere voorkeur uit voor een bepaalde lijst.

Inmiddels zijn er 4000 waarnemers geaccrediteerd. De registratie sluit op 20 maart.

Laatste peilingen op 10 maart, reacties op positie Janoekovitsj

12 maart 2006

De laatste peilingen voor de parlementsverkiezingen van 26 maart zijn verschenen op vrijdag 10 maart. De Oekraïense kieswet staat niet toe dat in de laatste 15 dagen voor de verkiezingen peilingen worden gepubliceerd.

Ook in de laatste peilingen staat de Partij van de Regio's van Viktor Janoekovitsj op winst. Hij zou kunnen rekenen op 25-32% van de stemmen. Het Blok van Timosjenko en Nasja Oekraïna van demissionair premier Jechanoerov zouden elk 15-20% van de stemmen halen. Andere partijen en lijsten die de 3%-grens zouden halen zijn de Socialisten, de Communisten en het Volksblok van Litvin. Als outsiders worden genoemd het Blok van Natalia Vitrenko "Volksoppositie", het Burgerschapsblok PORA-PRP en het Oppositieblok "NE TAK!" van oud-president Kravtsjoek.

Internationale media en analisten reageerden op de mogelijke winst van Janoekovistj. Zijn comeback wordt verklaard vanuit het gevoel bij het volk dat de huidige president en regering niet in staat zouden zijn om de beloftes die ze tijdens de Oranje Revolutie deden na te komen. Toch zal hij moeite hebben om vanuit de huidige oppositie een meerderheidscoalitie in het parlement te krijgen. Daarvoor zou hij naast de Communisten aansluiting moeten krijgen van Vitrenko en Kravtsjoek – als die de kiesdrempel halen.

Op bezoek in Leiden op 8 maart zei Minister van Buitenlandse Zaken Boris Tarasjoek (die zelf aan de verkiezingen meedoet voor Nasja Oekraïna) te verwachten dat de oranje coalitie de meerderheid zal halen bij de verkiezingen en dat ze onderling de rijen zal sluiten om opnieuw een meerderheidscoalitie in het parlement te vormen.

OVSE tweede interim-rapportage

6 maart 2006

Volgens de tweede OVSE-rapportage wordt voornamelijk in het oosten en zuiden fel campagne gevoerd. Dat leidt soms tot kleine incidenten. Er wordt bezorgdheid geuit over mogelijke verwarring bij de kiezers over de verschillende verkiezingen die gelijktijdig plaatsvinden op 26 maart. Daarnaast wijst de OVSE op mogelijke onvolkomenheden in de regionale en lokale organisatie van de verkiezingen.

Korte berichten

6 maart 2006

Korte berichten

4 maart 2006

Korte berichten

26 februari 2006

OVSE rapporteert gunstige ontwikkelingen

26 februari 2006

In een eerste interim-rapportage over eind januari tot begin februari geeft de OVSE positieve ontwikkelingen aan rondom het Oekraïense verkiezingsproces. Een aantal van de aanbevelingen uit eerdere OVSE-missies is overgenomen. Zo kunnen lokale organisaties nu ook deelnemen aan de verkiezingwaarneming. De aanbevelingen zijn ook meegenomen bij de hervorming van het kiessysteem, die heeft geresulteerd in een systeem van landelijke evenredige vertegenwoordiging voor de verkiezing van de 450 leden van de Rada. De campagnes zijn feller in het zuiden en oosten van het land. Er worden niet veel incidenten gemeld. Het werk van de Centrale Kiescommissie (CVK) wordt "transparant en professioneel" genoemd. Ook het medialandschap toont verbetering sinds de presidentsverkiezingen van 2004. Regulering van staatswege en intimidatie zijn niet langer aan de orde. Wel spreekt de OVSE haar zorg uit over de professionaliteit van de journalisten en het gebrek aan inzicht in wie precies welke media bezit.

Regionale verschillen

18 februari 2006

Peiling Oekraine Door diverse onderzoeksbureaus is onderzoek gedaan naar regionale verschillen in de aanhang van de verschillende partijen en lijsten. Verondersteld werd dat er op basis van de tweedeling in 2004 aanzienlijke verschillen zouden kunnen zijn tussen de landsdelen. In 2004 stemden het westen en het midden van het land immers massaal op Joesjtsjenko, terwijl het oosten en zuiden op de hand van Janoekovitsj waren. De meest extreme verschillen waren er tussen oost en west. Midden en zuiden waren gematigder.

Regio's in KIIS onderzoek In een peiling die eind januari is uitgevoerd door het Kiev Internationaal Instituut voor Sociologie (KIIS) wordt de volgende indeling gehanteerd (zie landkaart rechts):

 • 'west' (oranje): Chmelnitski, Ivano-Frankivsk, Lviv, Rivne, Ternopil, Transkarpathië, Tsjernivtsi en Volhinië
 • 'midden' (geel): Kiev (stad+oblast), Kirovohrad, Poltava, Soemi, Tsjerkasi, Tsjernihiv, Vinnitsja en Zjitomir
 • 'zuid' (lichtblauw): AR Krim, Cherson, Dnipropetrovsk, Mikolajiv, Odessa en Zaporizja
 • 'oost' (donkerblauw): Charkiv, Donetsk en Loehansk

De verwachte steun landelijk vertoont hetzelfde beeld als de meeste andere recente peilingen: Partij van de Regio's het grootste, Ons Oekraïne op enige afstand, Timosjenko derde met meer dan 10%, Socialisten en Communisten elk rond de 5% en Litvin ter hoogte van de kiesdrempel (zie afbeelding links).

In het onderzoek zijn inderdaad de verschillen waarneembaar die verwacht zouden kunnen worden op basis van de stemverdeling in 2004 bij de presidentsverkiezingen. In het westen en het midden is "Ons Oekraïne" de grootste partij, gevolgd door het Blok van Joelia Timosjenko. Het westen heeft de meeste steun voor de beide "Oranje" partijen: zij zouden samen de absolute meerderheid behalen. Regio's zou derde worden, gevolgd door de Socialisten. Het westen heeft ook het grootste aantal zwevende kiezers. In het midden van het land heeft de Socialistische Partij van Oleksandr Moroz meer aanhang dan de Partij van de Regio's. In het zuiden en oosten valt - naast de overweldigende steun voor Janoekovistj' Partij van de Regio's - de steun voor de communisten van Simonenko op. In het oosten staat hij zelfs tweede, nog voor "Ons Oekraïne". Timosjenko staat in het oosten en zuiden niet in de top-3.

Op basis van de indeling zoals hier gehanteerd, wonen er in het westen en midden samen (52%) meer mensen dan in het zuiden en oosten (48%). Janoekovitsj heeft zijn eerste plaats in het land vooral te danken aan de eensgezinde stem uit het oosten en midden, waar hij de absolute meerderheid zou behalen.

Peiling West Peiling Oost
Peiling Midden Peiling Zuid


Tabel 1: Peilingen uitgesplitst naar regio
  heel Oekraïne 'Regio west' 'Regio midden' 'Regio zuid' 'Regio oost'
Partij van de Regio's 29,9% 5,0% 8,5% 43,5% 68,1%
Blok "Ons Oekraïne" 18,5% 38,4% 23,4% 9,6% 2,3%
Blok Joelia Timosjenko 10,4% 16,6% 16,6% 5,3% 2,0%
Communistische Partij van Oekraïne 4,5% 0,9% 4,3% 6,5% 6,0%
Socialistische Partij van Oekraïne 4,0% 2,1% 8,9% 2,0% 1,5%
Volksblok van Litvin 2,6% 1,8% 3,8% 3,7% 0,4%
Blok van Natalia Vitrenko "Volksoppositie" 1,3% 0,7% 0,3% 2,5% 1,8%
Overigen 5,2% 5,6% 6,1% 5,8% 3,0%
Tegen iedereen 5,7% 4,2% 10,2% 3,3% 4,0%
Gaat niet stemmen 4,3% 4,3% 4,0% 5,2% 3,6%
Weet niet/Geen mening 13,5% 20,5% 13,7% 12,6% 7,3%
Totaal 100% 100% 100% 100% 100%
Bron: KIIS (www.kiis.com.ua/eng/... [en])

Korte berichten

12 februari 2006

Regio's grootste in peilingen, Timosjenko komt terug, wie wordt tweede?

12 februari 2006

Volgens diverse landelijke peilingen die zijn gehouden in de laatste week van januari en de eerste week van februari, gaat de Partij van de Regio's van Viktor Janoekovitsj aan de leiding. Hij kan rekenen op minimaal 25-30% van de stemmen, op basis van de ongecorrigeerde peilingen. De strijd om de tweede plaats gaat tussen 'Ons Oekraïne' (11-17%) en het blok van Joelia Timosjenko (BJoeT, 11-24%). De peilingen lopen daar nogal uiteen. Timosjenko lijkt iets goed te maken van het verlies in de peilingen naar aanleiding van de gascrisis begin januari. De vierde partij die de kiesdrempel vrijwel zeker lijkt te halen, is de Socialistische Partij van Oekraïne (SPOe, 3-9%). Ook de Communisten (KPOe, ca. 3-8%) maken een grote kans. Minder zeker zijn de kansen voor de Lijstcombinaties van Litvin (2,2-4,8%) en Vitrenko (1,3-6,9%). Volgens twee peilingen zou ook "Ne Tak!" in de Rada gekozen worden. De onderzoeken zijn uitgevoerd door Razumov Centre, het Oekraïens Instituut voor Sociaal Onderzoek (UISR), Het Centrum voor Sociaal en Politiek Onderzoek (Socis), het Nationaal Instituut voor Strategische Studies (NISD), Kiev Internationaal Instituut voor Sociologie (KIIS), De Sociale Academie van Kiev (KSA), het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CSR), de Stichting Oekraïne 2000 (UA-2000) en de Stichting "Vrijheid".


Tabel 2: Peilingen Parlementsverkiezingen 16 jan. - 5 feb.
  Razumkov UISR* Socis** NISD KIIS KIIS KSA CSR (Kiev) UA-2000 Vrijheid
Datum onderzoek 26 jan.-
31 jan.
17 jan.-
25 jan.
18 jan.-
23 jan.
21 jan.-
28 jan.
18 jan.-
28 jan.
26 jan.-
5 feb.
30 jan.-
4 feb.
24 jan.-
31 jan.
27 jan.-
3 feb.
16 jan.-
21 jan.
n 2016 2029 2000 2000 2037 2016 1938 1809 2019 1300
p-waarde 2,3% 2,24% 2,24% 2,24% 2,24% 2,24% 2,3% 2,4% 2,3% 3%
Regio's 27,4 31,5 34,1 23,0 29,9 30,2 25,1 26,3 27,4 29,9
Ons Oekraïne 16,9 22,0 19,8 21,0 18,5 17,5 10,5 10,7 11,3 11,9
BJoeT 12,7 15,4 12,8 14,1 10,4 11,0 24,8 18,9 16,9 19,2
SPOe 6,3 6,1 5,7 7,1 4 3,6 7,2 9,1 7,1 6,3
KPOe 6,2 6,0 4,5 8,4 4,5 4,4 2,7 4,2 3,7 5,8
Litvin 3,4 5,7 4,5 4,8 2,6 2,2 4,1 2,9 3,3 4,2
Vitrenko 1,8 1,8 3,3 2,7 1,3 1,8 6,9 6,3 5,7 3,1
Ne Tak! 1,4 1,4 3,4 2,8 0,5 0,9 2,5 2,3 4,1 1,9
PORA-PRP 1,0 0,8 1,2 1,3 0,7 0,4 2,1 2,7 2,1 1,1
Bron: Oekrajinski Vibir (uv.ukranews.com/r6/rating/... [ua])

* onder respondenten die aangaven een keuze te hebben gemaakt
** onder respondenten die aangaven een keuze te hebben gemaakt en zeker te gaan stemmen

Korte berichten

5 februari 2006

Waarneming begonnen

5 februari 2006, 23 jan, 28 jan - ook gepubliceerd op Wikipedia

Op 25 januari 2006 is een team van twaalf personen onder leiding van Ambassadeur Lubomir Kopaj van Slowakije de Lange Termijnmissie van OVSE/ODIHR begonnen. Deze missie wordt tot de verkiezingen opgebouwd tot een bezetting van 60 internationale lange-termijnwaarnemers (LTO's). Daarnaast heeft de OVSE aangegeven nog 600 internationale korte-termijnwaarnemers (STO's) nodig te hebben. In totaal 21 lidstaten van de OVSE hebben waarnemers toegezegd. Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft gemeld dat ook Nederland het voornemen heeft deel te nemen aan de missie.

Naast de 12-koppige Lange Termijnmissie van de OVSE heeft de Centrale Kiescommissie op 27 januari 2006 nog 69 andere waarnemers toegelaten. Het Ukrainian Congress Committee of America (UCCA) heeft 60 waarnemers in Oekraïne gestationeerd. Daarnaast hebben The International Republican Institute en de beide uit Moskou afkomstige Internationale Assemblee voor de Bescherming van Mensenrechten en de Organisatie voor Verkiezingswaarneming in de landen van het GOS elk een afvaardiging van 3 personen. Op 2 februari 2006 was het aantal geregistreerde LTO's opgelopen tot 233.

Korte berichten

25-28 januari 2006

Regio's versterkt koppositie in de peilingen

22 januari 2006 - ook gepubliceerd op Wikipedia

De Partij van de Regio's van Viktor Janoekovitsj versterkt zijn positie in de laatste peilingen die in de derde week van januari zijn uitgevoerd door Razumkov Centre. In vergelijking met eenzelfde onderzoek in november 2005, stijgt zijn aanhang met 7,2% naar 24,7%. Ook het Blok "Ons Oekraïne" van demissionair premier Jechanoerov komt sterker uit de gascrisis dan hij in november stond. De partij stijgt bijna 2% naar 15,4%. De verliezers in de ogen van de ondervraagden zijn het blok Joelia Timosjenko (een daling van 0,4% naar 12,0%) en de kleinere Socialistische Partij van Oekraïne en de Communistische Partij van Oekraïne, die elk ongeveer een procent verliezen en uitkomen op 4,6%. Voor het Volksblok van Litvin (3,0%) en het Blok van Natalia Vitrenko "Volksoppositie" (2,5%) zal de komende maanden moeten blijken of ze de kiesdrempel halen. Opvallend is de daling bij de categorie "Tegen alle kandidaten". Die is afgenomen van 6,7% in november naar 3,9% in week 3. Ook het aantal personen dat aangeeft niet te zullen meedoen is afgenomen (van 6,4% naar 2,5%). De zwevende kiezer is stabiel op ongeveer een vijfde van het totale aantal ondervraagden (19,1%).

Grote Partijen winnen, minder zwevende kiezers

12 februari 2006

In de laatste week van januari nam het aantal zwevende kiezers in de peiling van Razumkov flink af. De grote partijen lijken daarvan te profiteren. Vitrenko zakt iets weg, zij komt verder uit de buurt van de kiesdrempel. Litvin verstevigt zijn positie. Op basis van deze peilingen zouden 6 partijen zitting nemen in de Verchovna Rada.


Tabel 3: Opiniepeiling Parlementsverkiezingen
Lijst nov. 2005 jan. 2006(1) jan. 2006(2)
Partij van de Regio's 17,5% 24,7% 27,4%
Blok "Ons Oekraïne" 13,5% 15,4% 16,9%
Blok Joelia Timosjenko 12,4% 12,0% 12,7%
Socialistische Partij van Oekraïne 5,6% 4,6% 6,3%
Communistische Partij van Oekraïne 5,8% 4,6% 6,2%
Volksblok van Litvin 3,3% 3,0% 3,4%
Blok van Natalia Vitrenko "Volksoppositie" 2,6% 2,5% 1,8%
Overigen 5,3% 7,7% 7,4%
Tegen iedereen 6,7% 3,9% 4,1%
Gaat niet stemmen 6,4% 2,5% 3,1%
Weet niet/Geen mening 20,9% 19,1% 10,5%
Niet beantwoord - - 0,2%
Totaal 100,0% 100,0% 100,0%
Bron: Razumkov Centre (uv.ukranews.com/r6/... [ua])

Zie ook:

OVSE inventariseert behoeften voor waarnemingsmissie

OVSE/ODIHR missie 22 januari 2006

het Bureau voor Democratische Instellingen en Mensenrechten (ODIHR) van de OVSE heeft op 4 januari de resultaten gepubliceerd van een missie die in december 2005 heeft onderzocht hoe een OVSE-missie het beste aansluit op de behoefte. De Oekraïense autoriteiten hebben de OVSE verzocht om de verkiezingen waar te nemen. Het rapport gaat in op het politieke landschap en de procedures voor deze verkiezingen. Vervolgens wordt kort stilgestaan bij recente ontwikkelingen rondom de media in Oekraïne. Er zullen zowel nationale als internationale waarnemers aanwezig zijn. De missie schat in dat vanaf eind januari 30 teams van elk 2 internationale lange-termijnwaarnemers (LTO's) nodig zijn en rondom de verkiezingen nog eens 600 internationale korte-termijnwaarnemers (STO's).

Korte berichten

22 januari 2006
 • RIA Novosti: inschrijving gesloten, 45 lijsten, 7733 kandidaten, zie en.rian.ru/world/...
 • IFES: Public Opinion in Ukraine November 2005 - Key Findings, zie www.ifes.org/...
 • IFES: Public Opinion in Ukraine After the Orange Revolution 2005, zie www.ifes.org/...

Achtergronden

Gewijzigde bevoegdheden en kiessysteem

21 januari 2006 - ook gepubliceerd op Wikipedia

In het najaar van 2004 en begin 2005 zijn ingrijpende politieke hervormingen doorgevoerd. Een tweetal daarvan hebben directe gevolgen voor deze verkiezingen:

 • Oekraïne is een parlementaire democratie. Per 1 januari 2006 is een aantal bevoegdheden van de president overgeheveld naar het parlement. Dat leidde er bijvoorbeeld toe dat het parlement naar aanleiding van de gascrisis de regering naar huis stuurde, hetgeen voor de wijziging niet mogelijk was;
 • Deze verkiezingen verlopen volledig volgens een systeem van evenredige vertegenwoordiging. Het huidige parlement is na de parlementsverkiezingen van 2002 voor de ene helft (225 zetels) samengesteld volgens een systeem van evenredige vertegenwoordiging en voor de andere helft (eveneens 225 zetels) op basis van een districtenstelsel.

Om verkozen te worden moet een partij of lijstcombinatie landelijk de kiesdrempel (ten minste 3% van de stemmen) behalen.

Registratie

5 februari 2006, 21 jan. - ook gepubliceerd op Wikipedia

Partijen die aan de verkiezingen willen deelnemen, kunnen dat doen op eigen kracht, of via lijstcombinaties (áëîê). Om aan de verkiezingen deel te kunnen nemen, dienen partijen en lijstcombinaties zich aan te melden bij het de Centrale Kiescommissie. Op 13 januari 2006 waren er in totaal 7733 kandidaten aangemeld die meedoen via 45 kandidatenlijsten, bestaande uit 29 partijen die via een eigen lijst meedoen en 16 lijstcombinaties. In totaal doen er 78 partijen mee aan de verkiezingen, waaronder één gelegenheidscombinatie van onafhankelijke kandidaten.

Ca. 385.000 geregistreerde in het buitenland verblijvende Oekraïners kunnen in 114 stembureaus in 78 landen stemmen. Ook in Den Haag kan gestemd worden.

Kanshebbers

21 januari 2006 - ook gepubliceerd op Wikipedia

Naar verwachting van Oekraïense opiniepeilingen die werden verricht in november en december 2005 maken zeven lijsten kans om de kiesdrempel te halen en daadwerkelijk in het parlement te worden verkozen. Het gaat om de volgende lijsten:

 • Partij van de Regio’s van verliezend presidentskandidaat Viktor Janoekovitsj
 • Blok "Ons Oekraïne" (Nasja Oekraïna) van demissionair premier Joeri Jechanoerov
 • Blok Joelia Timosjenko van oud-premier Joelia Timosjenko
 • Socialistische Partij van Oekraïne van Oleksandr Moroz
 • Communistische Partij van Oekraïne van Petro Simonenko
 • Volksblok van Litvin van parlementsvoorzitter Volodimir Litvin
 • Blok van Natalia Vitrenko "Volksoppositie"

Lijsttrekkers

21 januari 2006

Hieronder volgen de biografieën van diverse politici die als lijsttrekker meedoen aan de verkiezingen.

Viktor Janoekovitsj, Partij van de Regio's

Viktor Janoekovitsj Janoekovitsj (1950), partijleider van de Partij van de Regio's was in 2004 bij de presidentsverkiezingen de tegenstander van de huidige president Joesjtsjenko. Hij was premier van 2002 tot januari 2005. In het verleden is hij tweemaal veroordeeld en gevangengezet, maar zijn zaken zijn geseponeerd en de processtukken "verdwenen". Hij heeft verscheidene academische graden. Dhr. Janoekovitsj is gehuwd en vader van twee zonen.
Meer op Wikipedia:Viktor Janoekovytsj

Joeri Jechanoerov, Blok "Ons Oekraïne"

Joeri Jechanoerov De van huis uit bouwkundige en econoom Jechanoerov (1948) ging de politiek in na de onafhankelijkheid van Oekraïne. Hij was eind jaren '90 ook al parlementslid. Nadat Joelia Timosjenko als premier ontslag had genomen, volgde hij haar op. Hij werd zelf weggestemd door het parlement (onder leiding van Timosjenko) naar aanleiding van de gascrisis begin januari. Jechanoerov is getrouwd en heeft een zoon.
Meer op Wikipedia:Joeri Jechanoerov

Joelia Timosjenko, Blok Joelia Timosjenko

Joelia Timosjenko Timosjenko (1960), econoom, was actief in de energiesector voordat ze werd benoemd tot vice-premier onder toenmalig premier Joesjtsjenko. Aan haar vice-premierschap kwam in januari 2001 abrupt een eind toen ze door Koetsjma aan de kant werd gezet vanwege een corruptieschandaal. Deze zaak is pas in december 2005 geseponeerd door Rusland, waar zij was aangeklaagd. Tijdens de oranje revolutie verschijnt ze veelvuldig in de nabijheid van Joesjtsjenko, hetgeen haar uiteindelijk het premierschap oplevert. In september 2005 valt voor haar het doek als premier.
Meer op Wikipedia:Joelija Tymosjenko

Oleksandr Moroz, Socialistische Partij

Oleksandr Moroz De socialist Moroz (1944) heeft sinds 1990 zitting in het parlement en was onder andere parlementsvoorzitter van 1998 tot 2002. Hij deed drie achtereenvolgende keren mee aan de presidentsverkiezingen, waar hij steeds als derde eindigde. Moroz is sinds 1991 partijvoorzitter en geldt als 'gematigd'. Hij is getrouwd en heeft twee dochters en vier kleinkinderen.
Meer op Wikipedia:Oleksandr Moroz

Petro Simonenko, Communistische Partij

Petro Simonenko Lid van de Communistische Partij sinds 1978, voorzitter sinds 1993. Simonenko (1952) zit sinds 1994 in het parlement en eindigde als vierde in de presidentsverkiezingen van 2004. Family man Simonenko is getrouwd en heeft twee zonen.

Volodimir Litvin, Volksblok van Litvin

Volodimir Litvin Litvin (1956), die van huis uit historicus is, werd hij in 1994 als hoge ambtenaar onder de president aangesteld. Een ambtelijke carrière volgde, die leidde tot het voorzitterschap van het Oekraïense parlement vanaf 2002. Litvin is 48 jaar oud, getrouwd en heeft een dochter en een zoon.
Meer op Wikipedia:Volodymyr Lytvyn

Natalija Vitrenko, Blok "Volksoppositie"

Natalija Vitrenko De enige vrouwelijke presidentskandidaat van 2004 is voorzitter van de Progressieve Socialistische Partij sinds 1996 en was in het verleden al parlementslid. Zij eurosceptisch en voorstander van een unie met Rusland en Belarus. Mevrouw Vitrenko (1951) is gescheiden, moeder van drie kinderen en grootmoeder. www.vitrenko.org

Lijstduwers en prominente politici

21 januari 2006 - ook gepubliceerd op Wikipedia

Verschillende bekende Oekraïners hebben zich aan partijen verbonden. Daarnaast doen verschillende prominente politici mee aan de verkiezingen.

 • Mikola Azarov, premier van 5 tot 24 januari 2005, staat twaalfde op de lijst van de Partij van de Regio's
 • Anatoli Kinach, premier in 2001/2002, staat tweede op de lijst "Ons Oekraïne"
 • Vitali Klitsjko, meervoudig wereldkampioen boksen, is lijsttrekker van de lijstcombinatie "Burgerschapsblok PORA-PRP", dat onder andere voortkomt uit de jeugdbeweging PORA! die tijdens de Oranje Revolutie actief was
 • Leonid Kravtsjoek, eerste president na de onafhankelijkheid van Oekraïne, is lijsttrekker voor Oppositieblok "NE TAK!" ("Niet Zo!" of "Niet Ja!")
 • Levko Loekjanenko, voormalig dissident, staat zesde op de lijst voor het Blok Joelia Timosjenko.
 • Songfestivalwinnares Roeslana staat op nummer 5 voor "Ons Oekraïne"
 • Zangeres Sofia Rotaru staat op de tweede plaats voor het Volksblok van Litvin
 • Boris Tarasjoek, oud-ambassadeur in de Benelux en minister van buitenlandse zaken, staat derde op de lijst "Ons Oekraïne"

Meer info

bijgewerkt: 18 februari 2006

Onderstaand overzicht van sites heeft niet de pretentie volledig zijn. De sites geven niet noodzakelijkerwijs de mening van SPS N-O weer.

Officiële websites

Waarneming

Achtergronden en analyses

Campagnewebsites

Oekraïense nieuwssites

Internationale nieuwssites

Nederlandse nieuwssites (algemeen)