Special: Oekraïne op WK-20 in Nederland

bijgewerkt 24 juni 20:30. Verslag Oekraïne - Nigeria. Nigeria zet mat Oekra´ne simpel opzij

Logo WKtot20 Hieronder informatie, nieuwsberichten en artikelen over de deelname van Oekraïne aan WK-20, het WK voetbal voor spelers tot 20 jaar. Dit WK wordt van 9 juni t/m 2 juli in Nederland wordt gehouden. Klaas Hoeneveld van het Oekraine Magazine doet samen met het webteam oekraine.org hier verslag:

Terwijl het grote Oekraïense voetbalelftal hard op weg is zich te kwalificeren voor het WK-voetbal van 2006 in Duitsland, spelen de opvolgers van Sjevtsjenko hun eigen wereldkampioenschap in Nederland. Oekraïne is ingedeeld in groep B met Panama, China en Turkije. Indien zij in die groep bij de eerste twee eindigen of tot de beste nummers 3 behoren mogen ze verder in het toernooi hun krachten meten met andere 16 overgebleven teams.

Meer informatie:

Nigeria zet mat Oekra´ne simpel opzij

23 juni, door Klaas Hoeneveld

Vorige week had bondscoach Aleksej Michailitsjenko zijn mannen nog zo geprezen om hun mentaliteit en inzet waarmee ze de plaatsing naar de tweede ronde hadden afgedwongen. Maar van die vechtlust was in de achtste finale tegen Nigeria niets meer te merken. De balkunstenaars uit West-Afrika wonnen eenvoudig: 0-1.

Misschien is de interland wel het best te omschrijven met het feit dat Oekra´ne zich niet ÚÚn scoringskans wist te scheppen. Het sprankelende spel met veel flitsende combinaties en razendsnelle aanvallen met zes tot acht man tegelijk had plaatsgemaakt voor een behoudende instelling waarin voorzichtigheid de boventoon voerde.

Dat was met name het geval bij Oleksander Aliiev. De gedrongen halfspeler was in de laatste groepswedstrijd tegen Turkije de beste man van het veld. Voortdurend was hij in de weer om de aanvalsgolven van de Turken te breken en menigmaal stond hij aan de basis van een snelle tegenstoot. Het contrast had nauwelijks groter kunnen zijn.

Aliiev was bijna tam, zo rustig bewoog hij zich over de Vijverberg in Doetinchem. Hij kon nauwelijks vat krijgen op de ongrijpbare en ook verrassend snelle tegenstanders, die stuk voor stuk met de bal leken te goochelen. Ook Artem Milevskii was niet vooruit te branden. De 1.90 m lange midvoor wist bitter weinig duels te winnen in de laatste linie van Nigeria. En daarmee was het gevaarlijkste koppel van Oekra´ne feitelijk vleugellam.

De enige aanvaller die af en toe van zich liet spreken was Dmitri Vorobei. De kleinste man uit de selectie van de Oost-Europeanen ondernam op rechts een paar keer een lange rush, maar ook zijn acties strandden bij gebrek aan hulptroepen.

De enige linie van de blauwgelen die naar behoren speelde was de laatste. Oleg Dopilka vormde samen met zijn captain Oleksandr Jatsenko het hart van de verdediging. Met Grigori Jarmash Anatolii Kitsoeta en Andrej Proshin vormden zij een hechte linie die keer op keer de aanvalpogingen van de opdringerige Nigerianen onschadelijk maakten. Alleen halverwege de eerste helft konden ze niets uitrichtten tegen de prachtige passeerbewegingen van John Owoeri. Deze kwam oog in oog met Leonid Moesin te staan die de knikker fraai uit zijn linkerbenedenhoek hield.

Omdat ook de Nigeriaanse achterhoede op slot zat, speelde de wedstrijd zich hoofdzakelijk op het middenveld af. Dat veranderde na rust amper. Ook nu was John Owoeri gevaarlijk met een snelle actie en een laag schot vanuit de tweede lijn, maar schoot dit keer over.

Tien minuten voor tijd viel de enige treffer. De verdediger Taye Taiwo liet vanaf de linkerflank een hoge bal los die pardoes in het net plofte, achter de volkomen verraste Moesin: 0-1. De voorsprong voor de Afrikanen was gezien de hele wedstrijd zonder meer verdiend.

Michalitsjenko bracht nog wel verse krachten in het veld, maar ook Sergej Rozjok en Olksandr Gladkii, konden het naderende onheil niet keren.

Oleksandr Aliiev topscorer toernooi

19 juni, door Klaas Hoeneveld

Na de eerste ronde staat Oleksandr Aliiev bovenaan de lijst van topscorers van het WK-toernooi. De spelbepalende middenvelder van Oekra´ne heeft in de eerste drie wedstrijden vijf treffers achter zijn naam staan. Twee maal scoorde de man van Dinamo Kiev uit een penalty en ook twee maal uit een vrije trap.

Aliiev deelt overigens de eerste plaats met de Spaanse aanvaller Fernando Llorente die onder contract staat bij Atletico Bilbao. Hij trof eveneens vijf keer doel. Diens ploegmakker in het nationale elftal van Spanje, David Silva, heeft vier goals gemaakt. Dat is goed voor de derde plaats op deze lijst.

Daarachter staan nog tien spelers met elk twee treffers. Onder hen is ook de Turkse middenvelder Sezer Ozturk die in de laatste groepswedstrijd, tegen Oekra´ne twee keer keeper Leonid Moesin passeerde. Tevens heeft Hedwiges Maduro van het Nederlands elftal twee keer raak geschoten.

De volledige lijst is te vinden op de site van de Fifa, fifa.com/nl/comp/WYCGoalScorers/....

Sterk defensief Oekra´ne naar volgende ronde

18 juni, verslag Oekraïne - Turkije door Klaas Hoeneveld

Oekra´ne heeft de volgende ronde van het WK-toernooi bereikt. In de derde en laatste groepswedstrijd tegen favoriet Turkije liet het elftal van bondscoach Aleksej Michailitsjenko niet alleen fraai en aanvallend voetbal zien, maar het team bewees eveneens met man en macht te kunnen verdedigen. De 2-2 eindstand gaf de verhoudingen goed weer.

Bepalend voor de wedstrijd was de rode kaart die de Spaanse arbiter Luis Medina Cantalejo trok voor de Oekra´ense aanvaller Sergej Siljoek. Hij had de bal beroerd nadat de scheidsrechter had afgefloten en kreeg prompt geel. Eerder in de wedstrijd had hij ook al geel gehad en kon nu dus inrukken.

Het elftal van Michailitsjenko stond op dat moment voor met 2-1 in een fase waarin Oekra´ne een licht overwicht had. Alle tactische plannen konden overboord, zo blikte Michailitsjenko na afloop terug. Hij gaf de ploeg de opdracht de defensie degelijk neer te zetten en elke kans op een snelle counter te benutten. De trainer was na het bereiken van de achtste finale trots op zijn jongens: "Vandaag hebben we als een team geopereerd, met maar ÚÚn gedachte: het bereiken van de volgende ronde."

De ploeg volbracht de opdracht van de coach voorbeeldig. Turkije dat in het knusse stadionnetje De Vijverberg in Doetinchem gesteund werd door enkele duizenden luidruchtige landgenoten, koos verwoed de aanval op jacht naar de gelijkmaker. De laatste linie van Oekra´ne zag de ene na de andere aanvalsgolf op zich afkomen, maar trad steeds adequaat op.

Dat gold niet alleen voor keeper Leonid Moesin, maar ook voor Dmitri Gobolov. De 2,01 m lange voorstopper was keer op keer ter plekke om hoge vijandelijke voorzetten vanaf de flanken onschadelijk te maken. Grigori Jarmasj, Oleg Dopilka en Anatolii Kitsoeta dekten de vleugels en zorgden waar nodig voor rugdekking. Niet alles verliep vlekkeloos, maar het voornaamste was dat de Turken op afstand bleven.

Verwoestend schot Turkije

Tekenend voor de hechte verdedigingslinie was het feit dat de enige treffer van de Turken in die tweede helft uit een vrije trap kwam. Sezer Ozturk haalde vanaf de linkerflank verwoestend uit. Moesin leek aanvankelijk het leer nog uit de bovenhoek te ranselen, maar kwam net te laat: 2-2.

De gelijkmaker was voor de Turken het sein nog meer aan te dringen. Met verrassende combinaties, op beide flanken, maar ook over de volle breedte van het veld, zochten ze naarstig naar openingen. Aan de andere kant waren ze erg beducht voor de tegenstoten.

Daarbij speelde niet alleen Oleksandr Aliiev, maar ook zijn ploeggenoot Andrej Prosjin een toonaangevende rol. De verdediger, die dit keer de aanvoerdersband om had, behield immer het overzicht en stond aan de basis van enkele scherpe counters. Daarbij waren de geelblauwen een paar keer dichtbij een derde treffer.

In de vierde minuut na rust zette Aliiev invaller Dmitri Vorobej met een lumineus steekpassje alleen voor de Turkse keeper Serkan Kirintili, maar kon hem niet verschalken. Halverwege de tweede helft was diezelfde Vorobej alleen op avontuur uit. Na een lange rush op rechts, wist hij nog knap de laatste verdediger te passeren, maar oog in oog met Kirintili schoot de A-international over. Ook bij de laatste counter was Vorobej betrokken. Vanaf rechts bracht hij de knikker bij Aliiev die echter hoog over schoot.

De spelbepalende middenvelder had in de eerste helft aangetoond een voortreffelijke schutter te zijn. In de vijfde minuut schoot hij vanuit een vrije trap de bal precies langs het Turkse muurtje strak in. Het veld, nat geworden door de miezerige regen van die avond, gaf het leer extra snelheid mee, waarop Kirintili niet had gerekend. De knikker ontglipte hem: 1-0.

Oekra´ne kon slechts een paar minuten van dit voorsprong genieten. De bal ging aam de andere kant op de stip omdat Jarmasj de Turkse spits Gokhan Gulec tegen de vlakte zou hebben gewerkt. Ozturk schoot vanaf elf meter hard in: 1-1.

Ruim tien minuten later liet Aliiev zien waarom hij voorlopig topscorer is van dit toernooi. Uit een vrije trap, bijna veertig meter van het doel plaatste hij de knikker met een vlammend schot in de rechterbovenhoek, ver buiten het bereik van Kirintili.

Winst geboden in wedstrijd tegen Turkije

16 juni, voorbeschouwing Oekraïne - Turkije door Klaas Hoeneveld

Voor Oekra´ne is de wedstrijd tegen Turkije vrijdag bepalend voor het verdere verloop op het WK-toernooi. Bij winst en gelijkspel is Oekra´ne zeker van een plaats in de achtste finales. Een nederlaag daarentegen betekent uitschakeling.

Bondscoach Aleksej Michailitsjenko formuleerde het uitgangspunt van zijn ploeg voor vrijdag in zijn eigen woorden. "We hebben alles in eigen hand. Ik zie goede mogelijkheden voor ons om de volgende ronde te bereiken," zo sprak hij na afloop van de interland tegen China, die zijn ploeg onnodig met 2-3 verloor. Het grootste probleem voor de ploeg van Michailitsjenko was in de eerste twee duels, het benutten van kansen. Het elftal laat steeds bijzonder fraai voetbal zien, maar slagvaardig is het team allerminst.

Turkije kampt met precies het zelfde euvel. Het elftal van bondscoach Senol Ustaomer heeft de eerste wedstrijd tegen China met 1-2 verloren en de tweede, tegen Panama, gewonnen met 1-0. In beide partijen bleken de Turken, net als de geelblauwen, slordig met kansen om te springen.

Toch is Turkije een van de favorieten op het WK. Het land kan dan ook elke westrijd rekenen op een behoorlijke schare supporters die hun team luidruchtig ondersteunen. De ploeg combineert snelheid aan techniek en dat maakt het team ook zonder meer gevaarlijk. De discipline van de spelers is echter niet altijd optimaal. Wellicht dat het elftal van captain Oleksandr Jatsenko hier zijn tegenstander op het veld van de Vijverberg in Doetinchem overtroeven. Voorwaarde is dan wel dat ze stukken zuiniger zijn met hun scoringskansen.

Scherp China overtreft slordig Oekra´ne

15 juni, verslag Oekraïne - China (2-3, 14 juni) door Klaas Hoeneveld

Oekra´ne heeft dinsdagavond zijn tweede wedstrijd nodeloos verloren van het verrassend sterke China. Het elftal van bondscoach Aleksej Michailtsjenko was ook dit keer weer heer en meester in de combinaties, maar nogal slordig in de afwerking. De Aziaten van de Duitse Eckhard bondscoach Krautzun paarden scherpte aan vechtlust, wat uiteindelijk de winnende combinatie bleek: 2-3.

Vanaf de eerste minuut trok Oekra´ne het initiatief naar zich toe. Volodimir Samborskii was na vijf minuten dicht bij een doelpunt toen hij van bijna dertig meter een genadeloos hard schot los liet. Drie minuten later lanceerde midvoor Artem Milevskii met een sobere steekpass zijn linker middenvelder. Oleksandr Sintik stoof langs twee Chinezen om in het zestienmetergebied de knikker teug te schuiven naar zijn centrumspits. Die kapte zich eveneens langs twee verdedigers maar stuitte tenslotte op de Chinese doelman Cheng Yang.
Oekra´ne was in die beginfase duidelijk sterker, maar moest tot de twintigste minuut wachten voor het overwicht in cijfers kon worden uitgedrukt. Na een van de vele fraaie combinaties, waarbij opnieuw de centrale middenvelder Oleksandr Aliiev betrokken was, kwam de bal uiteindelijk bij Dmitro Vorobej. De A-international tikte het leer met zijn rechtervoet koel langs Yang: 0-1.

In deze periode speelde Oekra´ne op zijn sterkst. De combinaties verliepen vlekkeloos. De bal circuleerde in hoog tempo en de spelers, vrijwel allemaal van Dynamo Kiev, leken over China heen te walsen. Halfspeler Volodimir Arzjanov speelde de opgekomen Anatolii Kitsoeta aan die het leer bij Aliiev in de voeten legde. De spelbepaler draaide de zestienmeter binnen, liet daarbij een tegenstander achter zich en ging ook voorbij een tweede toen hijzelf ten val kwam. De scheidsrechter constateerde geen overtreding.

Naarmate de tweede treffer van Oekra´ne uitbleef, kwamen de Chinezen meer en meer in de wedstrijd. Na een half uur was de Oekra´ense keeper Leonid Moesin volkomen kansloos toen Ting Zhu in de zestien met een halve omhaal uithaalde: 1-1. Twee minuten later stond hij op de juiste plaats bij een schot van Tao Chen vanuit de tweede lijn.

Na de gelijkmaker verloor Oekra´ne de controle over de wedstrijd. De vloeiende combinaties werden minder en minder, steeds vaker strandde een aanval in een slordige pass. De scherpte die de mannen van Michailitsjenko in de beginfase nog een overwicht had gegeven, sijpelde langzaam uit de ploeg. Hoe pijnlijk dat kon zijn, was kort voor rust te zien. Milevskii stuurde op de middellijn Sintik weg, die na zijn terreinwinst de bal voor de voeten van de instormende Aliiev schoof. Hij schoot de knikker bijna het stadion uit.

De dalende lijn die het spel van Oekra´ne in de eerste helft te zien had gegeven, werd in de tweede helft door getrokken. Het voetbal van de Oost-Europanen was op veel vlakken nog superieur aan dat van de Chinezen, maar de finesse, het raffinement en de scherpte werden allengs minder.

Halverwege de tweede helft kreeg China geheel onverwachts een penalty na een wel zeer ongelukkige handsbal. Tao Chen maakte geen fout: 2-1. Amper een paar minuten later ging de bal aan de andere kant van het veld ook op de stip nadat Sintik onderuit werd gehaald door Zhu toen hij oog in oog kwam te staan met Yang. Zhun kreeg rood en kon vertrekken. Aliiev verzilverde de penalty feilloos: 2-2.

Vanaf dat moment speelde Oekra´ne met een man meer. Toch namen de Chinezen vijf minuten na de gelijkmaker opnieuw de leiding toen Peng Cui attent was bij de tweede paal waar hij kon profiteren van de desorganisatie in de Oekra´ense achterhoede: 3-2.

In het slotkwartier trok Oekra´ne het initiatief weer naar zich toe. Milevskii wist in kansrijke positie de bal op een formidabele manier onder controle te brengen, maar schoot vervolgens van dichtbij twee meter naast. Invaller Maksim Fesjtsjoek wist zich knap vrij te maken om een voorzet van links met het hoofd zo in te knikken, maar kopte faliekant verkeerd.
De Chinezen daarentegen vochten als tijgers om hun voorsprong te behouden. Dat lukte hen ook, met dank aan het slordige werk van Oekra´ne.

China geduchte tegenstander

13 juni, voorbeschouwing Oekraïne - China door Klaas Hoeneveld

"We hebben weinig tijd om ons voor te bereiden op de volgende wedstrijd", luidde het antwoord van bondscoach Aleksej Michailitjsenko van Jong Oekra´ne na de 3-1 overwinning op Panama. "We gaan eerst lekker ontspannen en vervolgens de wedstrijden analyseren."

De volgende tegenstander van Oekra´ne is er een van formaat: China. Vooraf vooral bestempeld als deelnemer van het tweede garnituur, maar met die omschrijving maakte de Volksrepubliek korte metten in hun openingswedstrijd van het toernooi. Tegen Turkije, een van de favorieten voor de titel, vochten de Chinezen als tijgers. Lang wisten zij hun 1-0 voorsprong te verdedigen tot kort voor tijd de Turken de gelijkmaker scoorden. In de extra tijd bleek de wil om te winnen bij de Chinezen het grootst. Op 25 meter van de goal nam invaller Zhao Xuri het leer uit een afgeslagen corner in ÚÚn keer op zijn slof. De volmaakte volley sloeg in de linkerbovenhoek tegen het net: 2-1.

China bleek die wedstrijd vooral over zeer technisch begaafde spelers te beschikken. Die bovendien in staat waren een hoog tempo behoorlijk lang vol te houden. Minder indrukwekkend was echter hun samenspel. Dat zal Michailitsjenko ook opvallen als hij de beelden van China-Turkije nog eens bestudeert. Wellicht ligt hier een kans voor het elftal van captain Oleksandr Jatsenko. De geelblauwen wisten tegen Panama elkaar blindelings te vinden en legden de ene aanval na de andere op de mat.

Daarbij kan echter ook opgemerkt worden dat Oekra´ne van Panama een zee van ruimte kreeg. De sluisdeuren in de laatste linie stonden wagenwijd open. De 3-1 had feitelijk 8-1 moeten zijn. Michailitsjenko gaf na afloop toe dat het scoren een probleem was geweest. Ook erkende hij dat zijn elftal in de beginfase nog wat zenuwachtig was geweest, maar dat kon de bondscoach na de 3-1 ruststand voor de tweede helft moeilijk staande houden. Tot die conclusie zal hij na de analyse ook wel komen. Maar daarmee heeft hij nog niet de oplossing voor het probleem gevonden.

Sprankelend voetbal Jong Oekra´ne

12 juni, verslag Oekraïne - Panama (3-1, 11 juni) door Klaas Hoeneveld

Het nationale elftal van Oekra´ne tot 20 jaar heeft zaterdagavond in zijn eerste WK-wedstrijd in Nederland verrassend sprankelend voetbal op de mat gelegd. De jonge mannen van bondscoach Aleksej Michailitsjenko hadden totaal geen moeite met tegenstander Panama: 3-1. De eindstand was al bij rust bereikt.

Op alle fronten was Oekra´ne de gehele wedstrijd duidelijk beter. Vrijwel alle spelers waren fysiek sterker, goed geschoold in het positiespel en uitermate sluw in de combinaties. Daarentegen lieten de steeds weer afwachtende Panamezen zich makkelijk aftroeven in de persoonlijke duels, sloten de linies nauwelijks op elkaar aan en bleek de individuele klasse van enkele spelers van geen enkel nut omdat ze samen geen elftal vormden.

Misschien school juist in het teamverband wel de grootste kracht van Oekra´ne. Van de elf basisspelers die de coach had neergezet, spelen er negen bij Dinamo Kiev. Die voetballen dus langere tijd samen. In de eerste tien minuten wist Oekra´ne zich al drie prachtige kansen te scheppen. Na twee minuten plaatste Oleksander Aliiev de bal op het hoofd van zijn captain Oleksandr Jatsenko die strak inkopte, maar Panama-goalie Calderon goed naar de grond zag gaan. Fraai was ook de harde, lage corner van Dmitro Vorobej waar eerst drie man op rij overheen stapten, om Aliiev de gelegenheid te geven snoeihard uit te halen. De centrale middenvelder, die tot de beste man van het veld zou uitgroeien, schoot echter hoog over.

Maar de mooiste aanval in die beginfase werd op de mat gelegd door Aliiev en Volodimir Arzhanov die daarna Vorobej op rechts aan het werk zette. Deze aanvaller liet zien waarom hij vier dagen eerder nog door Oleg Blochin in de basis was gezet van het volwassen Oekra´ne in het WK- kwalificatieduel tegen Griekenland. Pal op de achterlijn wist hij zijn directe tegenstander in de luren te leggen en zijn strakke voorzet kon ternauwernood door de Panamese defensie worden verijdeld.

Na ruim een kwartier viel eindelijk de openingstreffer. Artem Milevskii passeerde vlot twee verdedigers, zeilde ook behendig om Calderon heen, die met zijn lange armen de aanvaller echter vloerde. Middenvelder Aliiev schoot vanaf elf meter het leer onberispelijk in de linkerhoek: 1-0. Nog geen vijf minuten later viel de tweede treffer. Milevskii vond met een strakke pass Aliiev die opnieuw vlekkeloos afronde: 2-0.

De middenvelder met rugnummer 8 en zijn midvoor met nummer 10 vormden het gevaarlijkste tandem. De fysiek krachtige Milevskii is met zijn lengte van 1,90 m en 78 kilo moeilijk van de bal te zetten. Bovendien is hij bijzonder balvaardig en weet ook teamgenoten in scoringspositie te manoeuvreren Aliiev is met zijn 1,72 m en 66 kilo weliswaar kleiner en lichter, maar als centrale middenvelder overal aanwezig. Blindelings wisten ze elkaar te vinden. Bovendien zette dit koningskoppel met behulp van de vleugelaanvallers Sintik en Samborskii, Fesjtsjoek en Vorobej Keer op keer de laatste linie van Panama voor schut. Zo zette Milevskii vijf minuten na de 2-0 Aliiev alleen voor de goal. Dit keer miste de halfspeler op een haar.

Gezien het enorme overwicht van Oekra´ne kon de derde treffer niet lang uitblijven. Na een goed half uur bereikt Milevskii met weer zo'n afgemeten pass Maksim Fesjtsjoek die vanaf de rechterflank voor Calderon opdook. Met een subliem stiftballetje vanaf de buitenkant van zijn rechterschoen legde hij de knikker bij de linker paal in het. Dat betekende toen 3-1 omdat de bal uit een vrije trap van Cristian Vega via een kluwen spelers achter Leonid Moesin was beland. Later werd de treffer op naam geschreven van Arzhanov. Hij zou de bal als laatste beroerd hebben.